ΓΔ: 858,34 -1,49% EUR/USD: 1,1349

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Ημερήσια Ενημέρωση: Ποια είναι η κατάσταση στις ακτές των νοτίων προαστίων

0 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 15:09

Το σημερινό δελτίο ρύπων του Σαρωνικού μετά από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε η Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής έδειξε πως η ρύπανση εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλα επίπεδα κυρίως στη Γλυφάδα και στο Ελληνικό, όπου καταβάλλονται και εντατικές προσπάθειες για την απορρύπανση. 

Όμως σ' όλο το παραλιακό μέτωπο από την Καλλιθέα έως και τη Γλυφάδα η ρύπανση είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού και η μυρωδιά του πετρελαίου έντονη με εξαίρεση ίσως τον Αλιμο που φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. 

Να σημειωθεί πως σήμερα συναγερμό έχει σημάνει το Λιμεναρχείο Σαρωνικού γιατί ο καιρός αλλάζει και θα πνέουν νοτιάδες 5-6 μποφώρ, πράγμα που σημαίνει ότι θα προωθηθούν προς τις ακτές νέα κύμματα ρύπανσης. 

Από την Υγειονομική Υπηρεσία τονίζεται ότι απαγορεύεται η κολύμβηση στις ακτές που αναφέρονται στην αναφορά της. 

Αναλυτικά

Α. Στην παραλία Γλυφάδας στο ύψος του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με διακριτικό τίτλο «Αστέρια Γλυφάδας», ώρα 10:35 π.μ. διαπιστώθηκαν μεγάλης έκτασης κηλίδες και έντονη θολερότητα εντός των θαλασσίων υδάτων, κατάλοιπα πετρελαιοειδών στην ακτή και διάχυτα και εκτεταμένα κατάλοιπα πετρελαιοειδών στα βράχια. Επικρατούσε χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι την ώρα εκείνη πραγματοποιούνταν εργασίες απορρύπανσης στην ακτή επιφανειακά (άμμο) η οποία έχει καθαρισθεί επιφανειακά, (παρόλο αυτά έχει διαποτιστεί εσωτερικά με πετρελαιοειδή ), και δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία εργασία απορρύπανσης στα βράχια, στην τσιμεντένια προβλήτα στην πλάζ και στην μαρίνα υπήρχαν κατάλοιπα πετρελαιοειδών. Επίσης πραγματοποιούνταν εργασίες άντλησης των επιφανειακών κηλίδων πετρελαίου με βυτιοφόρα οχήματα.

Β. Στην παραλία Γλυφάδας στο ύψος του «Τουριστικού Περιπτέρου», ώρα 10:25 π.μ. διαπιστώθηκαν στην ακτή και σε μικρή έκταση κατάλοιπα πετρελαιοειδών στην άμμο, διάσπαρτες μαύρες κηλίδες και έντονη θολερότητα στα θαλάσσια ύδατα , καθώς και διάχυτα κατάλοιπα πετρελαιοειδών στα βράχια με έντονο μαύρο χρώμα . Επικρατούσε έντονη χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι την ώρα εκείνη πραγματοποιούνταν εργασίες απορρύπανσης στην ακτή (άμμο) η οποία έχει καθαρισθεί επιφανειακά, (παρόλο αυτά έχει διαποτιστεί εσωτερικά με πετρελαιοειδή ) και απομάκρυνσης μικρών βράχων και μεγάλων βότσαλων έντονου μαύρου χρώματος από την ακτή . Όπως μας ανέφεραν θα πραγματοποιούσαν εργασίες απορρύπανσης στα βράχια με πιεστικό μηχάνημα με ρίψη νερού. Κατά μήκος της ακτής δεν υπήρχαν απαγορευτικές πινακίδες για απαγόρευση της κολύμβησης παρά μόνο κορδέλες απαγορευτικές με κρεμασμένες χάρτινες επισημάνσεις για απαγόρευση της κολύμβησης οι οποίες δεν ήταν εμφανείς (ευδιάκριτες) και κάποιες ήταν κατεστραμμένες.

Γ. Στην Γ’ ΑΝΟΓ Μαρίνα Γλυφάδας, ώρα 10:15 π.μ. διαπιστώθηκαν θολερότητα και μικρές κηλίδες πετρελαιοειδών εντός των θαλασσιών υδάτων.

Δ. Στην παραλία Χρυσή Ακτή (κοντά στο παλιό Δημαρχείο), ώρα 10:05 π.μ. , διαπιστώθηκαν στην ακτή και σε εκτεταμένη έκταση, διάσπαρτα κατάλοιπα πετρελαιοειδών, θολερότητα θαλασσίων υδάτων και επικρατούσε έντονη χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου,

Πραγματοποιούνταν εργασίες απορρύπανσης επιφανειακά στην άμμο. Κατά μήκος της ακτής δεν υπήρχαν απαγορευτικές πινακίδες για απαγόρευση της κολύμβησης παρά μόνο κορδέλες απαγορευτικές με κρεμασμένες χάρτινες επισημάνσεις για απαγόρευση της κολύμβησης οι οποίες δεν ήταν εμφανείς(ευδιάκριτες) και κάποιες ήταν κατεστραμμένες.

Ε. Στην παραλία Γλυφάδας στο ύψος του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώην Cataralla, ώρα 09:55π.μ., διαπιστώθηκαν στην ακτή κατάλοιπα πετρελαιοειδών μικρής έκτασης κηλίδες πετρελαίου σε μικρή έκταση και μικρή θολερότητα εντός των θαλασσίων υδάτων και επικρατούσε ελαφριά χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι την ώρα εκείνη πραγματοποιούνταν εργασίες απορρύπανσης στην ακτή επιφανειακά ( άμμος). Κατά μήκος της ακτής δεν υπήρχαν απαγορευτικές πινακίδες για απαγόρευση της κολύμβησης παρά μόνο κορδέλες απαγορευτικές με κρεμασμένες χάρτινες επισημάνσεις για απαγόρευση της κολύμβησης οι οποίες δεν ήταν εμφανείς(ευδιάκριτες) και κάποιες ήταν κατεστραμμένες.

Επίσης υπήρχε πάνω στην ακτή μηχανική πλατφόρμα με μεταλλικά στηρίγματα όπου εξυπηρετούσε λουόμενους (Α.Μ.Ε.Α.) όπου μας ενημέρωσε Υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας ότι θα αφαιρεθεί και θα γίνει συντήρηση και απορρύπανση από τα πεταλοειδή ιζήματα.

Ζ. Στην παραλία Γλυφάδας στο ύψος του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με διακριτικό τίτλο « Δελφίνια». ώρα 09:45 π.μ., διαπιστώθηκαν κηλίδες πετρελαιοειδών μικρής έκτασης εντός των θαλασσίων υδάτων και στην ακτή κατάλοιπα πετρελαιοειδών μικρής έκτασης. Κατά μήκος της ακτής δεν υπήρχαν απαγορευτικές πινακίδες για απαγόρευση της κολύμβησης παρά μόνο κορδέλες απαγορευτικές με κρεμασμένες χάρτινες επισημάνσεις για απαγόρευση της κολύμβησης οι οποίες δεν ήταν εμφανείς(ευδιάκριτες) και κάποιες ήταν κατεστραμμένες.

Η. Στην Μαρίνα Αλίμου - μπροστά από το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με διακριτικό τίτλο Penarrubia - του Δήμου Αλίμου, ώρα κατά μήκος της ακτής και επί των βράχων υπήρχαν μικρές και διάσπαρτες ποσότητες μαύρου παχύρευστου υλικού. Δεν υπήρχε χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου και τα θαλάσσια ύδατα δεν παρουσίαζαν θολερότητα.

Θ. Στην Α’ Πλαζ Αλίμου στον Δήμο Αλίμου διαπιστώθηκαν διάσπαρτα μαύρα στίγματα κατά μήκος της αμμουδιάς. Δεν διαπιστώθηκε θολερότητα και δεν αναδιδόταν οσμή πετρελαίου.

Ι. Στην Ακτή του Ήλιου ( μπροστά από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με διακριτικούς τίτλους «Ακάνθους», «Bolivar», «Ακτή του Ήλιου») του Δήμου Αλίμου, α) εντός της θάλασσας είχε φράγμα περιλαμβάνοντας τη θαλάσσια περιοχή από το ύψος της εισόδου της Πλαζ έως και το ύψος του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με διακριτικό τίτλο «Ακάνθους», β) σε όλο το μήκος της ακτογραμμής (μέχρι το και το κατάστημα Bolivar) υπήρχε ξύλινος φράχτης ύψους περίπου 30 εκ. Διαπιστώθηκαν κατά μήκος της ακτογραμμής σε διάσπαρτα σημεία λίγα μαύρα στίγματα χωρίς να αναδίδεται χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου και δεν διαπιστώθηκε θολερότητα στα θαλάσσια ύδατα. Συνεχίζονταν οι εργασίες απορρύπανσης.

ΙΑ. Στην Β’ Πλαζ Αλίμου (Λουτρά) του Δήμου Αλίμου, είχε φράγμα σε ένα τμήμα της αντίστοιχης θαλάσσιας περιοχής, υπήρχε θολερότητα των θαλασσίων υδάτων και η παρουσία διάσπαρτων μαύρων κηλίδων κατά μήκος της ακτής. Δεν αναδιδόταν οσμή πετρελαίου.
Σημειώνεται ότι στις ανωτέρω περιγραφόμενες περιοχές του Δήμου Αλίμου υπήρχαν σημάνσεις που ενημέρωναν τους λουόμενους για την απαγόρευση κολύμβησης.

ΙΒ. Στην παραλία Αγίου Κοσμά (Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Αγίου Κόσμα Ν.Α.Ο.Α.Κ-παραλία έμπροσθεν αθλητικών εγκαταστάσεων μέχρι και τις εκβολές του ρέματος Τραχώνων ) στους Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης και Αλίμου) είχε φράγμα εντός της θαλάσσιας περιοχής το οποίο ήταν καλυμμένο πλήρως με μαύρο υλικό.

Εντός των θαλασσίων υδάτων διαπιστώθηκε θολερότητα, η επιφάνεια είχε ελαιώδες όψη και διάσπαρτες μαύρες κηλίδες, οι οποίες λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων κατέληγαν στην ακτή και πάνω στα βράχια και επικρατούσε χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου. Στη παραλία του Ν.Α.Ο.Α.Κ. εκτελούνταν εργασίες απορρύπανσης. Στο υπόλοιπο τμήμα της παραλίας (έμπροσθεν αθλητικών εγκαταστάσεων μέχρι τις εκβολές του ρέματος Τραχώνων) εξακολουθούσε να υπάρχει κατά το μήκος της ακτής η παρουσία μεγάλης έκτασης μαύρου παχύρευστου υλικού.

ΙΓ. Στην παραλία του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών διαπιστώθηκε οπτικώς έντονη θολερότητα των θαλασσίων υδάτων, η επιφάνεια είχε ελαιώδες όψη και διάσπαρτες μαύρες κηλίδες, οι οποίες λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων κατέληγαν στην ακτή και πάνω στα βράχια και στα τοιχία παραπλεύρως των εγκαταστάσεων. Επικρατούσε χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου. Συνεχίζονταν οι εργασίες απορρύπανσης.

ΙΔ. Στην πλαζ Αγίου Κοσμά (Ζώνη 3Β) είχε φράγμα εντός της αντίστοιχης θαλάσσιας περιοχής, υπήρχε θολερότητα των θαλασσίων υδάτων και η παρουσία διάσπαρτων μαύρων κηλίδων κατά μήκος της ακτής λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων. Συνεχίζονταν οι εργασίες απορρύπανσης.

Οι αυτοψίες στις ακτές των Δήμων: α) Ελληνικού – Αργυρούπολης και β) Δήμου Αλίμου διενεργήθηκαν μεταξύ των ωρών 09:30- 12:30 .

ΙΕ. Σε όλο το μήκος της ακτογραμμής από το Φλοίσβου έως και την παραλία ΕΔΕΜ του Δήμου Παλαιού Φαλήρου διαπιστώθηκε η παρουσία διάσπαρτων κατάλοιπων πετρελαιοειδών και θολερότητα των θαλασσίων υδάτων. Σε όλη την εν λόγω περιοχή επικρατούσε χαρακτηριστική οσμή πετρελαίου.

Αναλυτικότερα διαπιστώθηκαν τα κατωτέρω:
- Μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου ώρα 10:30μμ ,κατά μήκος της ακτής διαπιστώθηκε η παρουσία διάσπαρτων κατάλοιπων πετρελαιοειδών και τα θαλάσσια ύδατα βρέθηκαν θολερά.

-Στην ακτή «Μεγάλος Φλοίσβος», ώρα 10:35 πμ, υπήρχαν διάσπαρτα κατάλοιπα πεταλοειδών στην ακτή και θολερότητα των υδάτων.

-Στην ακτή έναντι της οδού Πρωτέως και ξενοδοχείου “Coral”, ώρα 10:40 πμ διαπιστώθηκε κατά μήκος της ακτής να υπάρχουν διάσπαρτα κατάλοιπα πετρελαιοειδών και θολερότητα των υδάτων .

-Στην ακτή μπροστά από τη στάση «Παλμύρα», ώρα 11:00 πμ, βρέθηκαν διάσπαρτα κατάλοιπα πετρελαιοειδών και θολερότητα των υδάτων.

-Στην ακτή που αντιστοιχεί έναντι της οδού Ήβης Αθανασιάδου (άγαλμα «Φλόγα»), ώρα 11:10πμ υπάρχουν κατάλοιπα πετρελαιοειδών διάσπαρτα και θολερότητα των υδάτων.

-Στην ακτή μπροστά από την κατασκευή με το σκάκι, ώρα 11:15πμ, διαπιστώθηκαν διάσπαρτα κατάλοιπα πετρελαιοειδών και θολερότητα των υδάτων. Συνεργείο με φτυάρια και τσουγκράνες εκτελούσε εργασίες απορρύπανσης της ακτής και περισυλλογή των καταλοίπων των πετρελαιοειδών σε σακούλες.

-Στην ακτή Μπάτης και ώρα 11:20πμ ,υπήρχαν κατά μήκος της ακτής διάσπαρτα κατάλοιπα πετρελαιοειδών και θολερότητα των υδάτων.

-Στην ΕΔΕΜ ώρα 11:35πμ υπήρχαν κατά μήκος της ακτής διάσπαρτα κατάλοιπα πετρελαιοειδών και θολερότητα των υδάτων.

Στις ανωτέρω περιγραφόμενες περιοχές δεν υπάρχουν εμφανείς σημάνσεις που να ενημερώνουν τους λουόμενους για την απαγόρευση κολύμβησης (έχουν τοποθετηθεί σε ορισμένα σημεία κάποιων ακτών κορδέλες με κολλημένα χαρτιά για την απαγόρευση της κολύμβησης ή έχουν τοποθετηθεί πάνω σε κάδους απορριμμάτων) .

ΙΣΤ. Από την Μαρίνα της Καλλιθέας (Φάρος) του Δήμου Καλλιθέας έως και την παραλία του Μοσχάτου στο ύψος του Ιλισού, ώρα 09:10 π.μ. διαπιστώθηκε επιφανειακά εντός των υδάτων μικρής έκτασης κηλίδες πετρελαίου και έντονη θολερότητα καθώς και λίγα απορρίμματα εντός της θάλασσας(μπουκάλια πλαστικά με κατάλοιπα πετρελαιοειδών.) στην προβλήτα κοντά στο φάρο.

Ύστερα από τα παραπάνω και σύμφωνα με την (δ) σχετική θα πρέπει άμεσα να γίνει ενημέρωση των πολιτών για την απαγόρευση της κολύμβησης με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των λουομένων. Επίσης θα πρέπει να τοποθετηθούν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κριθήκαν ακατάλληλα για κολύμβηση . Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών , ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται .

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.