ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Επένδυση Ελληνικού: Νέα εμπόδια βάζει η Κονιόρδου και η φράξια της "Επιτροπής Αγώνα"

1 4 ΜΑΙΟΥ 2017, 10:36
Η Ελλάδα βυθίζεται στον βούρκο των μνημονίων και κάποιοι συνεχίζουν να σαμποτάρουν την μεγαλύτερη επένδυση αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη

Σε "τραγωδία", ή μήπως κακοπαιγμένη "κωμωδία", εξελίσσεται πλέον η πορεία της πολύπαθης επένδυσης του Ελληνικού, κι αυτή τη φορά με υπαιτιότητα της σημερινής υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Συνυπεύθυνος η "Επιτροπή Αγώνα για το Ελληνικό" κύριο μέλημα της οποίας είναι η ακύρωσή της. 

Ξαναγυρίζουμε στο καλοκαίρι του 2015 τότε που όλοι όσοι πολεμούν με λύσσα το επενδυτικό σχέδιο εισηγούνταν στον υπουργό Πολιτισμού Μπαλτά την κήρυξη κάποιων κτιρίων που βρίσκονται σε νευραλγικά σημεία του επενδυτικού σχεδίου, να κηρυχθούν ως διατηρητέα νεώτερα μνημεία.

Να σημειωθεί ότι η περιβόητη "Επιτροπή Αγώνα για το Ελληνικό" και η ομάδα του καθηγητή Μπελαβίλα του ΕΜΠ, με "χειρουργικά" χτυπήματα, υπό την ανοχή (;) της κυβέρνησης, από την στιγμή που δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την ψήφιση της συγκεκριμένης επένδυσης από την βουλή, επιχειρούν με παρεμβάσεις τους στο δασαρχείο αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού, να αλλάξουν το master plan του επενδυτή, σε σημεία που θα γίνουν κτίρια οικονομική έντασης.

Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού απέρριψε την εισήγησή τους και εδώ αρχίζει το νέο κεφάλαιο της τραγωδίας. 

Η περιβόητη "Επιτροπή Αγώνα" καταθέτει "Αίτηση Θεραπείας" της προηγούμενης απορριπτικής απόφασης της Επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού και η Υπουργός την κάνει αποδεκτή.

Και βρισκόμαστε και πάλι ως άλλοι Σίσυφοι στη ρίζα του λόφου να προσπαθούμε να σπρώξουμε και πάλι το "βράχο" της επένδυσης στην κορυφή, μπας και σταματίσουν να φεύγουν τα παιδιά μας στα ξένα, μπας και αυτή η χώρα δει μια "άσπρη" μέρα.   

Η νέα τρικοποδιά
 
To έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού (αρ. πρωτ. 3288/317/51 από 13/4/2017) προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, που κοινοποιείται σε πολλαπλούς αποδέκτες και φέρει την υπογραφή της υπουργού κ. Λυδίας Κονιόρδου, αναπέμπει προς επανεξέταση την απόφαση περί μη κήρυξης ως διατηρητέων ορισμένων από τα κτίρια στο Ελληνικό.

Νέα τρικλοποδιά λοιπόν στην επένδυση  ενώ παραμένουν άλυτα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τη δασική υπηρεσία και την επαπειλούμενη κήρυξη όλης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού χώρου.

Κι ενώ το επενδυτικό σχέδιο έχει περάσει από τη Βουλή και έχει κυρωθεί με νόμο, βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα εξ αιτίας μιας "φράξιας" που εφευρίσκει προσκόμματα και βρίσκει ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για την οποία κυβέρνηση απ' ότι φαίνεται, για να κάνει αποδεκτά τα παράλογα αιτήματα αυτής της "φράξιας", δεν έχει καμία σημασία το διακύβευμα των 70.000 θέσεων εργασίας και η αποφασιστική συμβολή στην ανοδική πορεία του ΑΕΠ της χώρας. 

Για λόγους λοιπόν δευτερεύουσας σημασίας τα ωφελήματα που θα προκληθούν από την εξέλιξη της επένδυσης ρίχνονται στον κάλαθο των αχρήστων για να ικανοποιήσουν τις ιδεοληψίες της συγκεκριμένης ομάδας, ή μήπως κάποια άλλα συμφέροντα;  

Καθίσταται σαφές πως η ανάπτυξη κινδυνεύει και πάλι να τιναχθεί στον αέρα και δοκιμάζει τις αντοχές των επενδυτών και ειδικά των ξένων που συμμετέχουν στο σχήμα της παραχωρησιούχου, ενώ εκπέμπει λάθος μηνύματα για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.  

Tα τρία κτίρια

Το υπουργείο ζητά, να εξεταστούν ξανά ως δυνάμει διατηρητέα το κέλυφος του κτιρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου και o αρχικός πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων που στεγάζει σήμερα την ΥΠΑ.

Και οι τρεις αυτές περιπτώσεις είχαν αποδειχθεί εξαιρετικά ανίσχυρες στη διάρκεια της πολύωρης πρώτης συνεδρίασης για την τύχη των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα στα όρια της επένδυσης. Και για τον λόγο αυτό δεν κρίθηκαν διατηρητέα μνημεία.

Τα κτίρια που θέλουν να κηρυχθούν διατηρητέα είναι επιεικώς αμφιλεγόμενης αξίας, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς αλλά και της σημερινής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως είχε αποφανθεί η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού στην απορριπτική της απόφαση, το κτίριο του Δυτικού Αεροσταθμού προέκυψε από διαδοχικές παρεμβάσεις, αλλοιώσεις, καταστροφές και μεταπλάσεις αρχής γενομένης το 1948 όταν ανεγέρθηκε και έως το 1985, οπότε και οι πιο πρόσφατες προσθήκες.

Το 2005 το κτίριο κάηκε και σήμερα έχει τη γνωστή στους διερχομένους εικόνα. Η θέση της «Επιτροπής Αγώνα» είναι ότι το αρχικό κτίσμα του 1948 είναι έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Θουκυδίδη Βαλεντή. Αλλά εκείνο το κτίριο του 1948 δεν υπάρχει.

Τα ίδια ισχύουν και για τον παλαιό Πύργο Ελέγχου, που κατασκευάστηκε το 1948 σε σχέδια Θ. Βαλεντή, αλλά η αρχική κατασκευή ενσωματώθηκε σε νεότερα ογκώδη κτίρια και ο αρχικός πυρήνας απλώς δεν υπάρχει.

Το δε συγκρότημα του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων αποτελεί κτίριο του Μεσοπολέμου χωρίς αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και θεωρείται ήσσονος σημασία έργο του αρχιτέκτονα της Γενναδίου, Στιούαρτ Τόμσον.

Ερωτήματα

Μετά από την εξέλιξη αυτή τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι με βάση ποια στοιχεία η υπουργός Πολιτισμού έκανε αποδεκτή αυτή τη νέα προφυγή; Για να ζητήσει υπουργός αναπομπή πρέπει να συντρέχουν δύο λόγοι: πρώτον, να έχει διαπιστωθεί πλάνη του Συμβουλίου και δεύτερον, να έχουν προκύψει νέα στοιχεία προς αξιολόγηση.

Ούτε η μία ούτε η άλλη παράμετρος ισχύει, και είναι σαφές ότι με την κίνησή της αυτή η υπουργός Πολιτισμού προκαλεί εξέλιξη ενός μείζονος θέματος, που την ξεπερνάει. Πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει με νομικά επιχειρήματα τους λόγους που συνέτρεξαν για αλλαγή στάσης.

Το όψιμο ενδιαφέρον της κυρίας Κονιόρδου για τα αιτήματα της «Επιτροπής Αγώνα» πρέπει να έχει και ανάλογη νομική ανάλυση και υποστήριξη καθώς και συγκρότηση πολιτικής επιχειρηματολογίας. Είναι σε θέση να τα παράσχει αυτά η κυρία Κονιόρδου;

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Νεφέλη 03.08.19
Ειλικρινα νομίζω οτι γινεται μεγαλο λαθος εκ μερους των μεσων ενημερωσης,οπως και από εσάς, διότι προπαγανδιζεται το εύκολο ξεπούλημα ελληνικής δημοσιας περιουσίας, με πρόφαση το τεχνιτο μνημονιακο χρέος και μεγαλες εκτάσεις σχεδον ιδιωτικοποιουνται με χρηματοδοτηση προικα και του δημόσιου προς τους υποτιθέμενους επενδυτές, την στιγμή που υποβαθμιζεται ο βιος των κατοίκων και ολων των Αθηναιων με επιπλέον το προσχημα των δηθεν καλων θεσεων εργασίας, στις οποίες θα προσληφθουν άτομα ,χωρίς ομως να υπάρχει ουσιαστική εγγυηση για την κσνονικοτητα των αποδοχων τους.Ολοι οι πολιτες συμφωνα με αυτά τα λεγομενα πρέπει, διχως ναμαε ρωτήσουν, να μας εξαναγκασουν να βιωσουμε μια αιωνια πιστεύω επαχθή για τα δημόσια λαικα συμφέροντα κατασταση.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.