ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 21:42

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σκάνδαλο με εκκλησιαστική περιουσία στη Βουλιαγμένη

0 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010, 19:14
Να σημειωθεί ότι ο ο υπάλληλος του δήμου Βουλιαγμένης έχει μισθό 1300 ευρώ και για να αγοράσει το εν λόγω οικόπεδο κατέβαλλε στην εκκλησία 14 εκατ. ευρώ.

Ένα χρόνο κράτησε η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη σκανδαλώδη - όπως τουλάχιστον
χαρακτηρίζεται - πώληση των τεσσάρων στρεμμάτων της Εκκλησίας στη, στο λιμανάκι Μαλτσινιώτη.
Ο αγοραστής της εν λόγω έκτασης είναι  οδοκαθαριστής του Δήμου Βουλιαγμένης. Την ίδια μέρα και στο ίδιο συμβολαιογραφικό γραφείο, έναντι τιμήματος 15,5 εκατομ. ευρώ, η ίδια έκταση πωλήθηκε σε κυπριακές off shore  εταιρείες. Να σημειωθεί ότι ο ο υπάλληλος του δήμου Βουλιαγμένης έχει μισθό 1300 ευρώ και για να αγοράσει το εν λόγω οικόπεδο κατέβαλλε στην εκκλησία 14 εκατ. ευρώ.
Είδατε οι οδοκαθαριστές;  Υποτιμημένο επάγγελμα τελικά...  

Κακούργημα σε βάρος του δημοσίου

Η συναλλαγή έγινε στις 15 Ιουνίου 2009 και αμέσως μετά αποκαλύφθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου. Η Εισαγγελία παρενέβη αυτεπαγγέλτως και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και από ποιόν. Η έρευνα διεκπεραιώθηκε μετά από 12 μήνες και ελήφθησαν σειρά καταθέσεων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, όχι όμως από κληρικούς, ενώ κλήθηκαν από τον εισαγγελέα ως ύποπτοι για τέλεση κακουργήματος προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις 12 άτομα, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά και τα πρόσωπα στα οποία πιθανότατα θα προσωποιηθούν από τον ανακριτή, τα βαρύτατα αδικήματα που σχετίζονται με την υπόθεση. Η ποινική δίωξη αφορά σε :

  • Απιστία σε βάρος του Δημοσίου (η εκκλησία είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) άνω των 150.000 ευρώ (κακούργημα)
  •  Ηθική αυτουργία σε αυτή 
  • Άμεση συνέργεια
  •  Ψευδή βεβαίωση σε βάρος ΝΠΔΔ 
Τα αδικήματα διώκονται με βάσει τις διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου Χρήματος, κάτι που σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις οι ποινές μπορούν να φτάσουν σε πολύ ψηλά επίπεδα σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ένοχο κάποιο κατηγορούμενο.

Ξέπλυμα χρήματος;

Ο ανακριτής βέβαια έχει τη δυνατότητα με διαδικασίες - εξπρές να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς, να αναζητήσει τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις off shore και να προχωρήσει και σε επέκταση του κατηγορητηρίου ακόμα και για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τα πρόσωπα τα οποία είναι ψηλά στη λίστα με το δικαστικό ενδιαφέρον για την υπόθεση είναι προφανώς όσοι ήταν παρόντες στη σύνταξη των συμβολαίων, ο αγοραστής και πωλητής και τα μέλη των ελεγκτικών και οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας. Από την πλευρά της εκκλησίας, επικεφαλής των υπηρεσιών είναι ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος (δεν εκλήθη από τον εισαγγελέα) ενώ γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ είναι ο Αντ. Ζαμπέλης. Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος είχε αποδώσει εύσημα τόσο στον κ.Θεόκληρο όσο και στον κ.Ζαμπέλη, ενώ τα πρόσωπα που παρουσιάστηκαν ως ύποπτοι ενώπιον του εισαγγελέα μίλησαν για μια απολύτως νόμιμη και διαφανή αγοραπωλησία.

Που πατάει ο εισαγγελέας

Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σημείο που εστιάζει η δικαστική έρευνα είναι αφενός η διπλή αγοραπωλησία και αφετέρου το γεγονός ότι αυτή έγινε με τη μέθοδο της συμβιβαστικής εκποίησης. Συγκεκριμένα δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που συνηθίζονται, δηλαδή του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για τις πωλήσεις εκκλησιαστικής περιουσίας, με την επίκληση του γεγονότος ότι ο υποψήφιος αγοραστής είχε καταπατήσει την έκταση. Μάλιστα είχε υπάρξει σφοδρή δικαστική αντιδικία μεταξύ του αγοραστή και της εκκλησίας η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε λήξει υπέρ της εκκλησίας με αποτέλεσμα να έχει εκδιωχθεί από το χώρο ο δημοτικός υπάλληλος. Η απάντηση βέβαια που δόθηκε είναι πώς ο αγοραστής είχε υποβάλλει αναίρεση κατά της απόφασης. Ακόμα όμως και σε τέτοια περίπτωση γιατί τέτοια σπουδή να προχωρήσει η εκκλησία στην σε βάρος της «συμβιβαστική» εκποίηση, αφού θα μπορούσε να περιμένει να λήξει οριστικά υπέρ της η υπόθεση και να προχωρήσει απαλλαγμένη από τον «καταπατητή» σε ανοιχτό διαγωνισμό και να επιτύχει σαφώς υψηλότερο τίμημα;

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.