ΓΔ: 858,81 -1,44% EUR/USD: 1,1343

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

Μπήκαν οι υπογραφές για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης - Ο ρόλος του δημάρχου

0 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016, 14:52

Ολοκληρώθηκε σήμερα η πώληση του 90% των μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.», με την υπογραφή της σχετικής συναλλαγής από τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και της Apollo Investment Hold co.

Η Apollo Investment Hold co κατέβαλε συνολικά 393.152.844 ευρώ, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εισηγμένης εταιρείας.

Με την ολοκλήρωση και επίσημα της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης ξεκινάει μια σημαντική επένδυση στην Αττική που πρόκειται μαζί με αυτή του "Ελληνικού" να αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της Αττικής, να αναβαθμίσει τα νότια προάστια και κυρίως τον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και τέλος να δώσει και αυτή θετικό επενδυτικό σήμα στις αγορές.

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε σχετικά:
«Το τελικό θετικό αποτέλεσμα για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης εκτός από μία σημαντική επενδυτική συμφωνία είναι και ένα δείγμα εποικοδομητικής και παραγωγικής συνεργασίας όλων των φορέων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας».Ο ρόλος του δημάρχου
Για την κατάρτιση του δευτέρου σχεδίου (καθώς το πρώτο σχέδιο είχε απορριθφεί από το ΣτΕ) και για να μη ναυαγήσει  η επένδυση, αφού οι επενδυτές δήλωναν απογοητευμένοι από το Ελληνικό κράτος, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια και ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Κωνσταντέλλος (Αστέρας Βουλιαγμένης: H επιστροφή των Αράβων και ο ρόλος του δημάρχου), ο οποίος κατανόησε ότι η επένδυση στον Αστέρα είναι μια χρυσή ευκαιρία προκειμένου ο δήμος του να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά. 

Όπως είχαμε αποκαλύψει πριν από καιρό, οι επενδυτές παρέμειναν στην Ελλάδα μόνο όταν πήραν τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου,  ότι εφ΄ όσον το βελτιωμένο σχέδιο είναι συμβατό με όσα το ΣτΕ απαιτούσε, ο δήμος θα στήριζε την επένδυση και δεν θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα.

Το vimaonline.gr αμέσως μετά την υπογραφές επικοινώνησε με τον δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλο ο οποίος δήλωσε τα εξής:

"«Πάγια θέση μας ως δημοτική αρχή είναι ότι είμαστε υπέρ της ανάπτυξης και των επενδύσεων, αρκεί αυτές να μη θίγουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Χαιρετίζουμε την ευτυχή κατάληξη της διαδικασίας ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στο επιχειρηματικό fund, θεωρώντας ότι μόνο με τέτοιου είδους μεγάλες επενδύσεις θα καταπολεμηθεί η ανεργία, θα γεμίσουν τα ταμεία του κράτους και θα επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Ευνόητο είναι ότι θα είμαστε κοντά στον επενδυτή από τη στιγμή που το σχέδιό κινείται πλέον στα πλαίσια των προδιαγραφών που έθεσε το ΣτΕ για σεβασμό στο οικιστικό μοντέλο της περιοχής, στο περιβάλλον, και στην ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο χώρο του «ΑΣΤΕΡΑ».

Όλες τις ενστάσεις που είχαμε θέσει σχετικά με το αρχικό επενδυτικό σχέδιο, έγιναν αποδεκτές από το ΤΑΙΠΕΔ και συμπεριλήφθηκαν στο ΕΣΧΑΔΑ που ενέκρινε τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρωταρχικό μας μέλημα από εδώ και στο εξής είναι να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις με τους επενδυτές διασφαλίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη μας ενώ παράλληλα έχουμε ξεκινήσει πρωτοβουλία για πιθανή εξεύρεση λύσης μαζί με την Εθνική Τράπεζα και τους επενδυτές στο θέμα των εργαζομένων του Αστέρα.Τι προβλέπει το επενδυτικό Σχέδιο 

Ο νέος ΕΣΧΑΔΑ σε σχέση με τον πρώτο που απορρίφθηκε από το ΣτΕ είναι πολύ φιλικός περιβαλλοντικά, δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα της περιοχής και αφορά ένα σχέδιο που είναι οικονομικά βιώσιμο. 

Στην έκταση του ακινήτου που είναι 304.429 τ.μ. η συνολική δόμηση σήμερα ανέρχεται στα 77.155 τ.μ. εκ των οποίων τα 54.980τ.μ. είναι εντός σχεδίου δόμησης και τα 22.175τ.μ εκτός σχεδίου δόμησης, δηλαδή περίπου το 1/3 της δόμησης μέσα στο συγκρότημα ήταν αυθαίρετο χωρίς τις ανάλογες άδειες από την τοπική πολεοδομία. Το πως και το γιατί θα μας απασχολήσει σε μελλοντικό μας άρθρο. 

Το σημαντικό είναι ότι το καινούργιο πλέον σχέδιο βάζει μια τάξη σε όλα τα αυθαίρετα και εγκαταλλελειμένα κτίσματα (συγκρότημα Αφροδίτη) που βρίσκονται μέσα στην έκταση, αναβαθμίζοντας αισθητικά όλη την χερσόνησο.

Σύμφωνα με τον νέο ΕΣΧΑΔΑ, οι προτεινόμενες ως προστατευόμενες περιοχές πρασίνου ανέρχονται στα 216.833 τ.μ. έναντι των 140.520 τ.μ. που προέβλεπε ο α' ΕΣΧΑΔΑ. 

Οι πολυτελείς κατοικίες

Οι 15 πολυτελείς κατοικίες θα δομηθούν στο νότιο - δυτικό κομμάτι της χερσονήσου στο σημείο που βρίσκεται το εγκαταλλελειμένο συγκρότημα "Αφροδίτη". Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία των νέων παραθεριστικών κατοικιών θα ακολουθούν τα σύγχρονα πρότυπα βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα γίνει χρήση τεχνολογιών και τεχνικών για την επίτευξη μεγαλύτερης εξοικονόμησης ενεργειακής κατανάλωσης. 

H χωροθέτηση των νέων παραθεριστικών κατοικιών εντός της ζώνης πραγματοποιείται με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου και της υφιστάμενης βλάστησης. Οι εκσκαφές θα περιοριστούν στις ελάχιστες απαιτούμενες, ενώ κάθε δένδρο που θα απομακρυνθεί από την αρχική του θέση, θα πρέπει να μεταφυτευθεί εντός του ακινήτου. 

Οι 15 αυτές κατοικίες θα έχουν συνολική κάλυψη 15.000 τ.μ, δηλαδή, σε κάθε κατοικία θα αντιστοιχούν περίπου 1000 τ.μ. Τα 1.000 τ.μ αφορούν στην κάλυψη κάθε οικίας, δηλαδή και στον περιβάλλονοντα χώρο (παρτέρια, πισίνα, αυλή κτλ) μέσα στον οποίο θα χτιστούν οι πολυτελείς οικίες, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη αγορασθεί από κροίσους που "αντέχουν" να δώσουν 40-50 εκατ. δολάρια για κάθε μια από αυτές.

Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο  για τον Ναό του Απόλλωνα

Στο νέο σχέδιο μεταξύ των άλλων καθορίζεται τι ακριβώς προβλέπεται για τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, που βρίσκεται  μέσα στην πλαζ του Αστέρα και για τον οποίο, πολύς λόγος έχει γίνει από διάφορες τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και όχι μόνο. 

Η φημολογία τεράστια. Κάποιοι έλεγαν ότι θα δοθεί ως... δώρο στον επενδυτή, κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι θα γίνει πριβέ αρχαιολογικός χώρος για πλούσιους και άλλες φαιδρές εικασίες που δυστυχώς, ευδοκιμούν με μεγάλη ευκολία στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, στη χώρα μας. 

Όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο μελετητής που συνέταξε το σχέδιο και το παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο, πρωταρχικός τους σκοπός ήταν να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί το συγκεκριμένο μνημείο.Συγκεκριμένα περιέγραψε σχεδιάγραμμα με βάση το οποίο το μνημείο εξαιρείται της παραχώρησης στον ιδιώτη και θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό κάτι που δεν υφίσταται  με το καθεστώς που λειτουργεί ο Αστέρας μέχρι τώρα. 

Ο Αρχαίος ναός του Απόλλωνα είναι μοναδικός στο είδος του καθώς όπως τόνισε βρίσκεται στο σημείο (0) δηλαδή στο ύψος της θάλασσας και όχι σε κάποιο ύψωμα όπως συνηθιζόταν στα αρχαία χρόνια.

Επίσης υπενθύμισε ότι η Εθνική τράπεζα είχε διαθέσει 400.000 ευρώ προκειμένου το μνημείο να αναδειχθεί αλλά και να μην πλημμυρίζει καθώς βρίσκεται σχεδόν στο ύψος της θάλασσας.

Ένα άλλο δεδομένο που αποκαλύφθηκε είναι ότι από το ύψος της Μαρίνας της Βουλιαγμένης μέχρι το τέλους του δρόμου στον Λαιμό του Καβουρίου, θα δημιουργηθεί πεζόδρομος και θα απαγορευθεί η κίνηση των αυτοκινήτων ώστε οι πεζοί και οι ποδηλάτες να απολαμβάνουν το τοπίο και την εξαιρετική θέα που προσφέρει αυτό το υπέροχο κομμάτι της Βουλιαγμένης.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.