ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 12:08

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

To Ελληνικό στη Βουλή - Βαρβιτσιώτης: Δεν είστε ικανοί να ολοκληρώσετε αυτήν την επένδυση

0 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016, 16:18
Μ. Βαρβιτσιώτης: «Σήμερα η Αριστερά, υπό την πίεση των δανειστών, εφαρμόζει ένα σχέδιο ανάπλασης το οποίο, διαχρονικά, απέρριπτε, πολεμούσε και πετροβολούσε

Ο βουλευτής της Β' Αθήνας της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην ομιλία του πριν από την ψήφιση του κυρωτικού νόμου για την επένδυση του Ελληνικού στη Βουλή, έδωσε απάντηση στην βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καρακώστα η οποία λίγο πριν είχε πλέξει το εγκώμιο του πρ. Δημάρχου του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρ. Κορτζίδη, ο οποίος, ως γνωστόν, πολέμησε λυσσαλέα για την ακύρωση της επένδυσης.

«Κυρία Καρακώστα" είπε, "θα έπρεπε να ακούσετε εχθές τον κ. Κορτζίδη. Ο κ. Κορτζίδης μίλησε και είπε: «Μην το ψηφίσετε. Σεβαστείτε το παρελθόν σας». Ο συναγωνιστής, για τους μεγάλους αγώνες του οποίου μας μιλάγατε τώρα, πριν από λίγο! Αυτό είναι η απάντηση σε όλη την επιχειρηματολογία σας.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη του χώρου του πρ. αεροδρομίου του Ελληνικού μίλησε για την έλλειψη σχεδιασμού για την αξιοποίησή του, και τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε κάθε τέτοια προσπάθεια.  Παράλληλα θύμισε πως τα πράγματα άρχισαν να μπαίνουν σε σειρά το 2012 με την ίδρυση της "Ελληνικόν Α.Ε." από την κυβέρνηση Παπαδήμου, και τόνισε στους βουλευτές της κυβέρνησης πως θα υπάρξουν ακόμα πολλές ψηφοφορίες που θα αφορούν στην επένδυση. 

Αν δεν είχε μπει η τρόικα στη μέση... 

"Από τη δεκαετία του ’70 έπρεπε να σχεδιάζουμε τι θα γίνει στο Ελληνικό, όταν ξεκίνησε η κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων και τότε κάποιοι συναγωνιστές σας έβαζαν μαύρες σημαίες στα Σπάτα για να μην αλλάξουν οι χώροι εκεί και γίνει το αεροδρόμιο.

Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ, όταν ανέλαβε και διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ήξερε ότι το 2001 θα φύγει το αεροδρόμιο, δεν σχεδίασε ολυμπιακά έργα εκεί με μετα-ολυμπιακή χρήση. Τα εγκατέλειψε. Έγινε αποθήκη ολυμπιακών έργων. Ό,τι ορφανό -θυμάστε ότι υπήρχαν τα ορφανά ολυμπιακά έργα- μπήκε μέσα στο Ελληνικό, άναρχα, χωρίς καμία μετα-ολυμπιακή χρήση.

Δεκάδες μελέτες βγήκαν. Ως σημαία σε όλα τα δημοτικά συμβούλια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ακόμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, στο οποίο ήμουν εγώ, ερχόταν η μελέτη του Πολυτεχνείου, που έλεγε να μην γίνει τίποτα, να φυτευτούν στον αεροδιάδρομο δέντρα, να παραμείνουν όποιες εγκαταστάσεις υπάρχουν και να αξιοποιηθούν μόνον αυτές. Αυτό ήταν η μελέτη αξιοποίησης που ερχόταν από τους επιστημονικούς κλάδους και φορείς του Πολυτεχνείου, στους οποίους, εν πολλοίς, πάρα πολλοί συνάδελφοί σας και σήμερα στην Κυβέρνηση και στη Βουλή συμμετείχαν.

Έρχεται ο Γιώργος Σουφλιάς. Καταθέτει το πρώτο σχέδιο για την αξιοποίηση του χώρου. Χαμός, γιατί δίνει κάποια τετραγωνικά προς δόμηση! Χαμός! Προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας! Γίνεται το πρώτο μέρος της ιδιωτικοποίησης, το οποίο τελικά δεν τελεσφορεί γιατί το Συμβούλιο Επικρατείας κρίνει τότε ότι δεν μπορούν να δοθούν –ακούστε το νούμερο- τα 10.000 τετραγωνικά που θα κτίζονταν στην ολυμπιακή μαρίνα, με αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου περιδιαβαίνει στον χώρο φέρνοντας τον Αθεμπίγιο, τον οποίο πληρώσαμε 400 χιλιάδες ευρώ, δηλώνοντας ότι εδώ θα κάνει το μεγαλύτερο πάρκο που υπάρχει στον πλανήτη, χωρίς κανένα σχέδιο.

Τελειώνει το όραμα Παπανδρέου, μπαίνει το όραμα Παμπούκη: «Θα φέρουμε τους Καταριανούς». Και βγαίνει δελτίο Τύπου βράδυ Κυριακής ότι πήγε στο Κατάρ και έκανε μια τεράστια συμφωνία για να δοθεί το Ελληνικό στους Καταριανούς.

Τα έχουμε περάσει όλα αυτά για να δούμε πώς ο χώρος κακοποιήθηκε, εγκαταλείφθηκε και τελικά, έχει γίνει η πιο άθλια αποθήκη μεταναστών και προσφύγων σε όλο τον πλανήτη! Μια ντροπή με την υπογραφή της Αριστεράς! Ντροπή, παγκόσμια!

Κι έρχεται, τελικά, το πρώτο σχέδιο, που είναι της Κυβέρνησης Παπαδήμου του 2012, αυτό που ιδρύει και συστήνει την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, στο οποίο περιγράφεται ακριβώς τι πρέπει να γίνει: Πόσο είναι το πάρκο, πόση είναι η δόμηση και ποιοι είναι οι δομημένοι χώροι. Αυτή την εταιρεία πουλάμε σήμερα. Με ελαφρές μικρές βελτιώσεις και λογικές τροποποιήσεις. Αυτό είναι το σχέδιο που υλοποιήθηκε και εφαρμόζουμε σήμερα. Η εταιρεία που η τότε Κυβέρνηση Παπαδήμου -η «προδοτική»- ψήφισε με συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ -κι εσείς ήσασταν απέναντι και πετροβολούσατε. Η εταιρεία που έχει δικαιώματα πάνω στο Ελληνικό και που αξιοποιούμε σήμερα.

Ο διαγωνισμός, όπως φάνηκε, ήταν σωστός. Διότι η εισηγητική σας έκθεση λέει ότι πολύ καλά τα κάναμε, μια χαρά κίνησε η διαγωνιστική διαδικασία, μια χαρά υπεβλήθησαν οι προσφορές, μια χαρά αξιολογήθηκαν, μια χαρά επελέγη ο τελικός ανάδοχος.

Αν δεν είχε μπει η τρόικα στη μέση να το βάλει στα προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης της πρώτης αξιολόγησης, υπήρχε περίπτωση σήμερα εσείς να ψηφίζατε αυτή την αλλαγή στο Ελληνικό;

Κοιτάξτε τους εαυτούς σας και ρωτήστε τους: Γιατί δεν έχει γραφτεί κανένας Βουλευτής Β΄ Αθηνών να μιλήσει; Γιατί ο εισηγητής σας είναι από το Βόρειο Ελλάδα; Γιατί κανένα στέλεχός σας που πολιτεύεται στη Β΄ Αθηνών δεν έχει βγει να υπερασπίσει αυτό το έργο; Ξέρετε γιατί; Γιατί άλλα κάνατε στα δημοτικά μας συμβούλια. Γιατί άλλα κάνατε στα περιφερειακά μας συμβούλια. Γιατί -εν τέλει- άλλα θέλετε να λέτε.

Κι έρχεται ο κ. Μπαλτάς και ομολογεί ότι άλλα θέλετε. Και τι μας λέει εδώ; Ότι η Αριστερά, όμως, έχει το ηθικό πλεονέκτημα, γιατί σήμερα πουλάει, ολοκληρώνει το ξεπούλημα των μνημονιακών προδοτικών κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου. Γιατί αν δεν είχε αναγκαστεί από τις καταστάσεις, δεν θα είχε προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του σχεδίου ανάπλασης του Ελληνικού.

Και θα είχαμε καταφύγει σε μια απεραντολογία μεταξύ ψηλών και χαμηλών δέντρων, μεταξύ κοινωνικών αγροκτημάτων και μποστανιών, όπως περιγραφόταν και στο πρόγραμμα της κ. Δούρου να γίνει το Ελληνικό – τότε, άλλωστε, ήταν κοινωνικό μποστάνι.

Και δεν μας έχετε απαντήσει αν αυτό, το οποίο σήμερα ψηφίζετε, το πιστεύετε. Γιατί, θυμηθείτε, θα έρθουν πολλά ακόμη να ψηφίσετε γύρω από το Ελληνικό. Μην μπερδεύεστε. Θα έρθουν πολλές διατάξεις και πολεοδομικού χαρακτήρα και οικονομικού χαρακτήρα. Θα έρθουν και άλλα. Έχει πολλές ουρές. Σήμερα γίνεται ένα βήμα. Αν έρχεστε, λοιπόν, πάντα με «μισή ψυχή», ξεψυχισμένα θα ψηφίζετε όλη τη διάρκεια. Και αυτό που θα κάνετε είναι τελικά να ξεψυχήσετε επενδυτές και περιοίκους, οι οποίοι περιμένουν να δουν να αναπτύσσεται αυτός ο τόπος και να μην είναι αυτό το ρημαδιό που είναι.

Θέλω να κλείσω, κύριε Πρόεδρε, με μια μόνο παρατήρηση. Μας είπατε ότι λύσατε πάρα πολλά θέματα. Εχθές άκουσα τον δήμαρχο του Ελληνικού ο οποίος λέει: «Δεν μου έχετε λύσει κανένα από τα αιτήματα που σας έχω θέσει ή δεν με έχετε συναντήσει ποτέ για τα εξής ζητήματα: δημοτικά τέλη, σταθμός απορριμμάτων ή οτιδήποτε άλλο».

Επίσης, ζήτημα κοιμητηρίου έθεσε ο δήμαρχος Αλίμου. Τα έχετε λύσει αυτά στους γύρω δήμους; Έχετε συνεννοηθεί; Δεν έχετε λύσει ακόμη ούτε τα θέματα αυτών που βρίσκονται μέσα στο Ελληνικό, όπως τον Σύλλογο Κρητών, τους ναυτικούς συλλόγους και το πολιτιστικό κέντρο της ολυμπιακής αεροπορίας, στους οποίους έχετε επιβάλει πρόστιμα ύψους 200.000, 300.000, 500.000 ευρώ για παράνομη καταπάτηση του χώρου, την οποία έχουν από αποφάσεις της ΚΕΔ. Και λένε «Να φύγουμε, αλλά, τουλάχιστον, να μην είμαστε και φορολογικά υπόλογοι για παράνομες καταπατήσεις». Κανένα θέμα δεν λύνετε. Κανένα, μα κανένα!

Δυστυχώς, δεν είστε ικανοί να ολοκληρώσετε αυτήν την επένδυση. Θα έρχεται κάθε φορά μία τρόικα να σας το επιβάλει. Ελπίζω ότι θα είναι σύντομος ο χρόνος της παραμονής σας στην εξουσία, ώστε να έλθει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και, επιτέλους, το Ελληνικό -για μας που το πιστεύαμε, που αγωνιστήκαμε στις τοπικές κοινωνίες για να το πιστέψουν και αυτές μαζί μας - να γίνει με γοργούς ρυθμούς ένας τόπος που θα συμβολίζει τη νέα εποχή της Ελλάδας και της Αθήνας

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.