ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 20:39

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ελληνικό: Με συντριπτική πλειοψηφία ψηφίστηκε το επενδυτικό σχέδιο της LAMDA

0 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016, 18:53

Με συντριπτική πλειοψηφία κυρώθηκε σήμερα 21 Σεπτεμβρίου από την Ελληνική Βουλή το επενδυτικό σχέδιο της Lamda Development για το πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού. Υπέρ ψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. Επίσης όχι ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης. 

Το "αίμα τους πίσω" πήραν σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν ταχθεί υπέρ της επένδυσης και είχαν δεχθεί από τη σημερινή κυβέρνηση όταν βρισκόταν ακόμα στην αντιπολίτευση λάβρες κατηγορίες με εκφράσεις "πουλημένοι", "γερμανοτσολιάδες" κ. ά.

Στη συζήτηση του κυρωτικού νομοσχεδίου, που ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Οι περισσότεροι βουλευτές όμως που μίλησαν σήμερα, έκαναν λόγο για ένα μεγάλο έργο που θα δώσει ανάσα στην πρωτεύουσα, στην Αττική αλλά και στη χώρα ολόκληρη αφού θα συντελέσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και θα ανοίξει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Κοινή ήταν εξάλλου η πεποίθηση ότι η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα προκαλέσει οφέλη και για τον τουρισμό διότι θα αποτελέσει ένα ακόμα κομμάτι του σχεδίου που ονομάζεται «ελληνική Ριβιέρα».

Τι είπαν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ για την επένδυση

Μπαλτάς: Συμβιβαστήκαμε

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς επιστράτευσε ακόμα και τον Φρόϋντ προκειμένου να αντικρούσει τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη. Παρέδωσε δε μαθήματα πολιτικής λέγοντας πως "πολιτική δεν είναι να κατηγορείς τον αντίπαλο ότι χθες έλεγε άλλα και σήμερα κάνει άλλα. Πολιτική είπε είναι να λαμβάνεις υπ'  όψιν όλες τις παραμέτρους που οδηγούν σε συμβιβασμούς και ήττες. Ισχυρίσθηκε δε, ότι δεν είναι αντίφαση η στάση τους στο θέμα του Ελληνικού αλλά συμβιβασμός στα σημερινά δεδομένα. 

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τιμά τις υπογραφές της και δεσμεύτηκε ότι θα διευκολύνει τους επενδυτές.

Διέψευσε επίσης ότι το υπουργείο Πολιτισμού επιχείρησε να δημιουργήσει εμπόδια ως προς την αξιοποίηση της περιοχής.

Φλαμπουράρης: Σταθεροποιήσαμε το master plan

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για το συντονισμό του έργου του Ελληνικού Αλέκος Φλαμπουράρης απάντησε στην κριτική για την καθυστέρηση και την αμφισβήτηση για τη βελτίωση της σύμβασης,  ότι "σταθεροποίησαν" το master plan, ότι κέρδισαν αντισταθμιστικά οφέλη για δήμους της Αθήνας, ότι έδωσαν μεγάλη μάχη, ότι παραμένει το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά μέχρι να ξεκινήσει η επένδυση, μόνο που ξέχασε να αναφερθεί στο γεγογός ότι ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης, που μέσα στα διοικητικά του όρια βρίσκεται η επένδυση, αλλά και οι άλλοι δύο όμοροι δήμοι έχουν θέσει στην κυβέρνηση ζητήματα στα οποία ο κ. Φλαμπουράρης και η κυβέρνηση γενικότερα δεν έχουν απαντήσει. 

Ο υπουργός ανέφερε πάντως, ότι όλα έγιναν για να βελτιωθεί η σύμβαση και ανέφερε ότι η κυβέρνηση πάντα ήταν υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Τσακαλώτος: Οι πολίτες γνώριζαν τον συμβιβασμό 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η σύμβαση που ήρθε σήμερα στην  Ελληνική Βουλή είναι ένα μέρος του συμβιβασμού που οι πολίτες γνώριζαν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν η χώρα οδηγείτο σε εκλογές.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στο τίμημα των 915 εκατομμυρίων ευρώ πρέπει να προστεθούν και άλλα 1,5 που θα διατεθούν για κοινωφελή έργα.

Επέμεινε ότι παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τα φορολογικά έσοδα δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά και ότι το μάστερ πλαν δεν είναι δεσμευτικό.

Άδωνις Γεωργιάδης: Το δώρο που θα κάνει ο κ. Τσίπρας στην Ελλάδα είναι ότι αποδομεί την Αριστερά

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν στην εισήγησή του για την επένδυση του Ελληνικού ο Α. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

"Το δώρο που θα κάνει ο κ. Τσίπρας στην Ελλάδα είναι ότι αποδομεί την Αριστερά". Με αυτή την φράση ξεκίνησε την ομιλία του ο εισηγητής της ΝΔ για την κύρωση της Επένδυσης του Ελληνικού, αφού όπως σημείωσε όλοι πλέον κατάλαβαν ότι η Αριστερά  άλλα λέει στο πεζοδρόμιο και μόλις καταλαμβάνει την καρέκλα της εξουσίας ψηφίζει όλες τις ιδιωτικοποιήσεις που πολεμούσε με σφοδρότητα όπως αυτές των αεροδρομίων, της Cosco και τώρα της επένδυσης του Ελληνικού.

Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε το λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά να μην προχωρήση γρήγορα τις επενδυτικές διαδικασίες και θύμισε πως σε κάθε βήμα που γινόταν οι βουλευτές του Σύριζα “πεταγόντουσαν στα έδρανα” κατηγορώντας την κυβέρνηση και διαδήλωναν στο πεζοδρόμιο μιλώντας για "ξεπούλημα.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε με θερμά λόγια για το έργο και επέρριψε την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια η ελληνική Ριβιέρα.

Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός θα παρακολουθεί προσωπικά την επένδυση βήμα προς βήμα προκειμένου να δώσει έτσι το σήμα και σε άλλους επενδυτές να επενδύσουν σε μεγάλα project στη χώρα μας.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι το έργο στο Ελληνικό πλησιάζει τα όρια των Ολυμπιακών Αγώνων και μίλησε ξανά για την έναρξη υλοποίησης του οράματος της «ελληνικής Ριβιέρας» που θα εκτείνεται από το Πέραμα έως το Σούνιο και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και της οικονομίας.

Ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) ανέτρεξε στα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης του ΙΟΒΕ για την επένδυση που καταδεικνύουν τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και προειδοποίησε « φτάσαμε σήμερα στην κύρωση της σύμβασης από την βουλή των ελλήνων μετά από περιπέτειες 15 χρόνων. Το ζητούμενο όμως, πια, είναι η έναρξη υλοποίησης του project. Κάθε καθυστέρηση, κάθε ανατροπή, κάθε εμπόδιο θα σημαίνει απώλεια παραγωγής εθνικού πλούτου και εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό και παράλληλα περαιτέρω επιβάρυνση των ελλήνων φορολογούμενων πολιτών».

Και ο Δημήτρης Καμμένος εισηγητής των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε επί μακρόν στα οφέλη από την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του Γιώργου Μαυρωτά. Ο βουλευτής του Ποταμιού είπε πως η Κύρωση της Σύμβασης είναι ένα βήμα, που έπρεπε να γίνει από καιρό, προκειμένου ο συγκεκριμένος χώρος να γίνει πόλος ανάπτυξης για την περιοχή, καθώς πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο με σαφείς αναπτυξιακούς στόχους.

Σχολίασε, ότι το αρχικό «ξεπούλημα» έγινε πλέον ξεκούνημα, για να ξεκινήσει η επένδυση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους για τα 15 χρόνια, που κόλλησε η υπόθεση του Ελληνικού.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε εκτενώς στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο παρελθόν περί διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του Ελληνικού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκτελεί εντολές των δανειστών.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.