ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 18 ΜΑΙΟΥ 2024, 22:53

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Αποκλειστικό: Η κυβέρνηση παραχωρεί παραλιακές ζώνες σε Δήμους των Νοτίων Προαστίων

3 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016, 22:30
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έμελλε τελικά να δώσει λύση σ' ένα χρόνιο αίτημα των Δημάρχων για την παραχώρηση των παραλιακών τους μετώπων

Ένα πάγιο αίτημα των δημάρχων των παραλιακών δήμων της νότιας Αθήνας γίνεται πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση παραχωρεί στους Δήμους Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γλυφάδας και Αλίμου, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, μεγάλες εκτάσεις των παραλιακών τους μετώπων.  

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι παραλιακοί δήμοι, μπορεί μεν να "ακουμπούσαν" στη θάλασσα, αλλά το καθεστώς ήταν τέτοιο, που δεν τους επέτρεπε να έχουν άποψη και παρέμβαση πάνω στην παραλιακή τους ζώνη. 

Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η ΕΤΑΔ, το ΤΑΙΠΕΔ και πολλές άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου είχαν δικαιοδοσίες στο παραλιακό μέτωπο, με συνέπεια να υπάρχει μία "κατακερματισμένη" πολιτική, όσον αφορά στις χρήσεις. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του vimaonline.gr η κυβέρνηση δίνει οριστική λύση στο χρόνιο αίτημα των Δημάρχων. 

Τη Δευτέρα 19-9-2016 υπογράφηκε από την ΕΤΑΔ η παραχώρηση της χρήσης των παραλιών τους στους Δήμους Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Αλίμου και Γλυφάδας. 

Στην παραχώρηση αυτή δεν περιλαμβάνονται τα κτίσματα τα οποία είναι σε λειτουργία και των οποίων την εκμετάλλευση έχει το  ΤΑΙΠΕΔ. 

Σήμερα 20-9-2016 στις 1.30 το μεσημέρι οι τρεις δήμαρχοι Κωνσταντέλος, Παπανικολάου και Κονδύλης αναμένεται να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου πρόκειται να τους ανακοινωθούν οι ψηφισμένες αποφάσεις που έλαβαν η ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ. 

Ο ρόλος του Δημάρχου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης 

Καταλυτικός ήταν ο ρόλος σ' αυτό το mega deal του Δημάρχου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ο οποίος διαθέτει και το μεγαλύτερο μέτωπο στη θάλασσα (του παραχωρούνται 420 στρέμματα περίπου, παραλιακού μετώπου).

Ο Δήμαρχος αμέσως μετά την εκλογή του έθεσε ως στόχο ένα από τα μεγαλύτερα αιτήματα των πολιτών της περιοχής, που ήταν αυτό της απόκτησης του δικαιώματος να αποφασίζουν για το παραλιακό τους μέτωπο. Με μεθοδικότητα ετοίμασε όλο το νομικό πλαίσιο για τη διεκδίκηση της παραλίας από την ΕΤΑΔ και μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, κατάφερε πριν από μερικούς μήνες να πάρει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης για την παραχώρηση των παραλιών στο Δήμο του. 

Η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΤΑΔ και στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης ήταν έτοιμη προς υπογραφή από τις αρχές του περασμένου Μαϊου, αλλά μετά από πιέσεις, στο συγκεκριμένο σχέδιο παραχώρησης εντάχθηκαν και άλλοι δύο δήμοι, του Αλίμου και της Γλυφάδας, τους οποίους ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος βοήθησε δίνοντας το νομικό πλαίσιο που είχε ετοιμάσει για το δικό του δήμο.

Να θυμίσουμε πως το 2014 ο Δήμος 3Β είχε οργανώσει ημερίδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής όπου παρουσίασε μελέτη για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του.  Μελέτη η οποία εντάχθηκε στο φάκελλο που παραδόθηκε στην ΕΤΑΔ, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό πως ο δήμος αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα του παραλιακού του μετώπου. 

Τι παίρνουν οι Δήμοι

Στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης παραχωρείται το κάμπινγκ της Βούλας, η Β' πλαζ Βούλας, η Ανατολική και Δυτική παραλία της Βάρκιζας, το ανατολικό τμήμα του Όρμου Βουλιαγμένης και όλοι οι αιγιαλοί.

Στο Δήμο Γλυφάδας παραχωρείται όλο το παραλιακό του μέτωπο, 65 περίπου στρεμμάτων, εκτός των κτισμάτων τα οποία είναι ήδη εκμισθωμένα σε ιδιώτες και τα οποία εκμεταλλεύεται το ΤΑΙΠΕΔ.  

Στο Δήμο Αλίμου παραχωρείται το παραλιακό του μέτωτο, συμπεριλαμβανομένης και της Ακτής του Ήλιου, στην οποία ο Δήμος θα αναλάβει διαχειριστικό ρόλο.

Το δικαίωμα χρήσης παραχωρείται στους Δήμους για 15 + 15 χρόνια και σε ποσοστό εκμετάλλευσης 80% υπέρ του Δήμου και 20% υπέρ του Δημοσίου. Οι Δήμοι δε μετά την παραχώρηση, θα μπορούν να αναπτύξουν εμπορικές δράσεις σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 254.  

Η κίνηση αυτή της Κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί στη στρατηγική που έχει αναπτύξει τον τελευταίο καιρό, για παραχώρηση δημοσίων χώρων. για χρήση και εκμετάλλευση, στους Δήμους, ξεκινώντας από την παραχώρηση της περιοχής του Ασυρμάτου το οποίο υπήρξε πάγιο και χρόνιο αίτημα του Δήμου Αγίου Δημητρίου. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει σχετική νύξη και στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έμελλε τελικά να δώσει λύση σ' ένα χρόνιο αίτημα των Δημάρχων για την παραχώρηση των παραλιακών τους μετώπων, κίνηση που αναμένεται να σημάνει την απαρχή διεκδικήσεων και από άλλους Δήμους σε ολόκληρη την Ελλάδα.  

Σχόλια Αναγνωστών

3 Προσθήκη σχολίου
ΓΙΩΡΓΟΣ 26.09.16
Ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση - κοινοχρησία - όλων των πολιτών σε όλες τις παραλίες και τους αιγιαλούς της πατρίδος μας όπως προβλέπει ο νόμος2971/2001 και ο αστικός κώδικας. Αυτλ μόνο θέλουμε να εφαρμοστεί και τίποτα άλλο, έλευθρη - ακώλυτη - δωρέαν πρόσβαση σε όλους και όλες χωρίς προϋποθέσεις.
Απάντηση
Σιγά 22.09.16
Στη Βάρκιζα εδώ και κάποια χρόνια έχουν κατασκηνώσει γύφτοι έξω από το yabanaki. Τα παιδάκια είναι στα φανάρια όλη μέρα. Σκουπίδια παντού. Ο Κωσταντέλλος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να τους διώξει. Ήθελα να ήξερα αν πήγαιναν όλοι αυτοί έξω από τον Αστέρα της Βουλιαγμένης τί θα γινότανε;;;;
Απάντηση
πλατειάρχης 20.09.16
μπράβο στον δήμαρχο, μεγάλη επιτυχία του
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.