ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Σε πλήρη ανάπτυξη το σχέδιο ακύρωσης της επένδυσης στο Ελληνικό - H νέα τρικλοποδιά Μπαλτά

0 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016, 10:40

Μέχρι τέλους φαίνεται πως θα πάει η προσπάθεια όσων αντιτίθενται στο σχέδιο επένδυσης του Ελληνικού να την ακυρώσουν, αφού στο σχέδιο νόμου που εισήχθη χθες στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, υπάρχει προτεινόμενη διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία αν υιοθετηθεί και ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου, ενδέχεται να τινάξει την επένδυση στον αέρα, οδηγώντας τον επενδυτή πιθανόν και στην έξοδο. (Κατεβάστε εδώ την διάταξη του Υπουργείου Πολιτισμού)

Η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να δημιουργήσει κωλύματα στην εξέλιξη της επένδυσης είναι εμφανέστατη.  Ζητά όλες οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που θα εκδίδονται στο στάδιο της εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), να υπογράφοντα και από τον υπουργό Πολιτισμού, προκειμένου να προχωρήσουν και προκειμένου να εφαρμοστούν προφανώς και τα όσα εισηγήθηκε το υπουργείο Πολιτισμού υιοθετώντας την έκθεση του ΕΜΠ και τις προτάσεις ενός ιδιώτη που δραστηριοποιείται μέσω συλλόγου σε κτίριο του πρ. αεροδρομίου (προτείνεται ως διατηρητέο), περί χαρακτηρισμού ως "νεώτερων μνημείων", κτιρίων τα οποία δεν περιλαμβάνονται ούτε στην αρχική σύμβαση αλλά ούτε και στην προσφάτως τροποποιημένη και επικυρωμένη στις αρχές του καλοκαιριού.  

Το μυστικό πίσω από την προτεινόμενη διάταξη του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία έρχεται ως συνέχεια των όσων αποκαλύψαμε το καλοκαίρι για την πρόθεση να μπλοκαριστεί ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του πρ. αεροδρομίου, βρίσκεται στο σημείο όπου ο υπουργός Πολιτισμού θα μπορεί να επικαλεσθεί για την άρνηση υπογραφής του για την εξέλιξη του έργου, το γεγονός ότι οι, υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχουν βγάλει ακόμα απόφαση για τον χαρακτηρισμό ή όχι των προτεινόμενων κτιρίων, ως διατηρητέων "νεώτερων μνημείων". Κατά τον τρόπο αυτό ολόκληρη η επένδυση θα γίνει έρμαιο, ουσιαστικά, του Υπουργείου Πολιτισμού και μιας επιτροπής, οι διαδικασίες των οποίων, όλοι γνωρίζουν πόσο χρονοβόρες είναι. 

Με προηγούμενή μας  αρθρογραφία, είχαμε αποκαλύψει το μυστικό σχέδιο μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει την επένδυση του Ελληνικού. 

Πριν από μερικές μέρες είχαμε αποκαλύψει (Ελληνικό ώρα μηδέν: Το σχέδιο του Σύριζα για την ματαίωση της επένδυσης) το σχέδιο ακύρωσης της επένδυσης με αιχμή του δόρατος το Υπουργείο Πολιτισμού. Στα μέσα Αυγούστου, εν κρυπτώ, η υπηρεσία Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού με τη βοήθεια του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και ενός ιδιώτη ο οποίος δραστηριοποιείται μέσω ενός συλλόγου σε κτίριο του πρ. αεροδρομίου, πρότειναν την κήρυξη ως νεωτέρων μνημείων εγκαταστάσεων που βρίσκονται μέσα στην επένδυση του Ελληνικού, σε καίρια για το επενδυτικό σχέδιο σημεία, προκειμένου να εξωθήσουν τον επενδυτή σε οικοιοθελή έξοδο, καθώς με την κήρυξη αυτών των κτισμάτων σε νεώτερα μνημεία, αλλάζει εντελώς το επενδυτικό του σχέδιο. 

Η εισήγηση αυτή έχει υποβληθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και το οποίο ακόμα δεν έχει συνεδριάσει σχετικά με το αν θα κηρυχθούν νεώτερα μνημεία ή όχι τα προτεινόμενα.

Να σημειωθεί δε, ότι και στην αρχική σύμβαση αλλά και στην τροποποιημένη MoU η οποία υπεγράφη αρχές του καλοκαιριού,μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και LAMDA υπάρχουν μόνο τέσσερα παλαιά κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως νεώτερα μνημεία και για τα οποία ο επενδυτής έχει δεσμευθεί ότι θα αναπαλαιώσει.

Προσθέτοντας ουσιαστικά ένα μήνα πριν την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, άλλα 4 κτίρια ως προτεινόμενα να χαρακτηριστούν νεώτερα μνημεία, εν αγνοία του επενδυτή, ουσιαστικά θέλουν να μπλοκάρουν το έργο, όπως ακριβώς προσπάθησαν να κάνουν και με τη συμφωνία της Cosco.   

Σύμφωνα με πληροφορίες του vimaonline.gr την προτεινόμενη διάταξη έχουν πρόθεση να τη στηρίξουν  είκοσι περίπου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.  

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.