ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμαρχος Π. Φαλήρου: Η διαχείριση των απορριμμάτων τείνει να γίνει πολιτικό θέμα - Επιστολή στον πρόεδρο της ΠΕΔΑ

0 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, 13:09
Γ.Πατούλης : «Στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων δεν έχουν θέση κοντόφθαλμες μικροπολιτικές λογικές και ιδιοτέλειες- Ζητούμε την άμεση σύγκληση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ και της ΠΕΔΑ για τη λήψη οριστικών αποφάσεων

Πληθαίνουν οι καταγγελίες Δημάρχων Αττικής και μελών του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που στοιχειοθετούν τον ισχυρισμό του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη ότι στην καρδιά του καλοκαιριού και εν κρυπτώ, εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες για τη διαχείριση απορριμμάτων από τον ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής.

Στις έντονες διαμαρτυρίες της ΚΕΔΕ αλλά και της ΠΟΕ-ΟΤΑ έρχεται να προστεθεί η επιστολή του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου και μέλους του Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ Δ. Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της ΠΕΔΑ Ν. Σαράντη και κοινοποίησε στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, πως η απόφαση ανάθεσης των μελετών τριών έργων από τον ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής εισήχθη αιφνιδίως στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση.

Παράλληλα διερωτάται για τη νομιμότητα αυτής της απόφασης με δεδομένο ότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής δηλαδή πλειοψηφία 4 Συμβούλων (επί συνολικού αριθμού 7 μελών). Μάλιστα υπογραμμίζει πως «ένα μέλος ο κος Δημήτρης Μπουραϊμης γνώστης του θέματος μειοψήφησε και το τακτικό μέλος και Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς δεν παρέστη στην συνεδρίαση που έχει βαρύνουσα γνώμη αφού ο Δήμος του είναι αποδέκτης των απορριμμάτων».

Επιπρόσθετα ο κ. Χατζηδάκης στην επιστολή επισημαίνει πως «δεν υπάρχουν προμελέτες για τα συγκεκριμένα έργα, ούτως ώστε να υπάρχει εκτίμηση κόστους των έργων, και έτσι, να μπορέσει να γίνει σοβαρή συζήτηση, στα πλαίσια της συνεργασίας και της συνεννόησης των Δήμων και της Περιφέρειας» και προσθέτει χαρακτηριστικά «Για να μην καταλήξουμε σε αδιέξοδο σε παρακαλώ να προκαλέσεις κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔΑ με το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ για πλατύτερη ενημέρωση και έκδοση κοινής Απόφασης για το συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά την γνώμη μου δεν είναι πρέπον προσωπικές σας απόψεις να λαμβάνουν χαρακτήρα αποφάσεων ΠΕΔΑ όταν αυτές δεν έχουν ληφθεί από το Δ.Σ και να δημιουργούν αντιπαραθέσεις – αντιδικίες με την ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρο της που εκπροσωπεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολο της».

ΚΕΔΕ: Δεν θα αφήσουμε την Αθήνα να γίνει Νάπολη

Οι φωνές διαμαρτυρίας των Δημάρχων Αττικής είναι η αποστομωτική απάντηση στους ισχυρισμούς του Προέδρου της ΠΕΔ Αττικής Ν. Σαράντη ο οποίος με σχετικές του δηλώσεις επιχειρεί να μας πείσει ότι λανθασμένα ως ΚΕΔΕ κάνουμε λόγο για εκχώρηση της αρμοδιότητας, καθώς πρόκειται απλά για μια έγκριση και θεώρηση των μελετών.

Γ. Πατούλης: «Η κατάσταση με τα απορρίμματα στην Αττική έφτασε στο μη περαιτέρω. Δεν θα αφήσουμε την Αθήνα να γίνει Νάπολη»

Την άμεση σύγκληση κοινής συνεδρίασης του Δ.Σ της ΕΔΣΝΑ και της ΠΕΔΑ προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής ζητά από την Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Σε δηλώσεις του επισημαίνει χαρακτηριστικά: « Είναι επιβεβλημένη ανάγκη να αποφασίσουμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το πώς θα διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα απορρίμματα της Αττικής, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Αν δεν δρομολογηθούν άμεσα συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις η Αθήνα θα γίνει Νάπολη. Αυτό δεν αξίζει ούτε στην πόλη μας ούτε στους κατοίκους της. Αυτές όμως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν κατόπιν συνεννόησης και διαβούλευσης με όλους τους αιρετούς του Πρώτου Βαθμού της Αυτοδιοίκησης και όχι στα κρυφά, με αιφνιδιασμούς και κοντόφθαλμες μικροπολιτικές λογικές που δεν εξυπηρετούν κανέναν. Η ΚΕΔΕ θα στηρίξει κάθε ένσταση κατά της συγκεκριμένης απόφασης που θα προέλθει είτε από Δήμο είτε από τον ΕΔΣΝΑ» και πρόσθεσε:

Εμείς επιμένουμε στα ερωτήματα που έχουμε θέσει στην Περιφερειάρχη Αττικής και καλούμε τον κ. Σαράντη, ως Δήμαρχο, αντί να υπερασπίζεται τις επιλογές της κας Δούρου, να ζητήσει και ο ίδιος απαντήσει στα εξής:

1. Ποιο είναι το σχέδιο της κας Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, για το οποίο δυο χρόνια τώρα ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε;

2. Που προβλέπει το σχέδιο της κας Δούρου να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, οι οποίες είναι απαραίτητες; Ο προηγούμενος σχεδιασμός απορρίφθηκε, ο νέος τι εκπλήξεις κρύβει για τους κατοίκους της Αττικής;

3. Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα νέα έργα και τι θα γίνει με τα χρήματα που είχαν ήδη διασφαλισθεί για την υλοποίηση του προηγούμενου σχεδιασμού; Έχει φροντίσει η Περιφέρεια Αττικής να μην χαθούν αυτά τα χρήματα;

4. Δεν αναρωτιέται ο κ. Πρόεδρος της ΠΕΔΑ γιατί στις μεθοδεύσεις της κας Δούρου να αφαιρέσει τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ, αντέδρασαν τόσο οι εργαζόμενοι του Συνδέσμου, όσο και η ΠΟΕ-ΟΤΑ;

Ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη 

Αγαπητέ Συνάδελφε και Πρόεδρε της ΠΕΔΑ,

Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ στις 3-8-2016, αιφνιδίως, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως υπηρεσιακή εισήγηση, χωρίς το θέμα αυτό να είναι καν στην ημερήσια διάταξη και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως διαβούλευση, αποφασίστηκε να ανατεθεί , (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 παρ. 4α του Ν 4071/2012) στην Περιφέρεια Αττικής η αρμοδιότητα της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και της Προϊστάμενης Αρχής για τις μελέτες των έργων,

1. «Κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων - Κατασκευή Εγκατάστασης Κομποστοποίησης στην ΟΕΔΑ “Μαύρο Βουνό” Γραμματικού»,

2. «Κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων - Κατασκευή Εγκατάστασης Κομποστοποίησης στο χώρο του ΣΜΑ Σχιστού»,

3. «Αναβάθμιση του εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Άνω Λιοσίων- Φυλής».Τό θέμα αυτό αποφασίστηκε από τα τρία μέλη της Ε.Ε (δηλαδή από την κ. Αφροδίτη Μπιζά, κ. Σταύρο Ιατρού και κ. Δαμιανό), μειοψηφούντος του κ. Δημήτρη Μπουραϊμη. (Απόφαση Ε.Ε 413/2016).

Από ότι γνωρίζω μέχρι τώρα για να είναι νόμιμη μια απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και για ένα θέμα που εισάγεται εκτός ημερήσιας διάταξης ως κατεπείγον έχει ανάλογη εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 105 παρ. 3 του Ν.3463/2006 (ΔΚΚ) σύμφωνα με την οποία «Η δημαρχιακή επιτροπή μπορεί να αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών της ότι συγκεκριμένο θέμα το οποίο δεν έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον να το συζητά και να λαμβάνει απόφαση γι’ αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης». Με την αυτή δε αυξημένη πλειοψηφία πρέπει να αποφασίζει για την ουσία του θέματος.

Για την νομιμότητα της απόφασης θα έπρεπε να ληφθούν δύο αποφάσεις.

α) η πρώτη απόφαση περί του κατεπείγοντος η οποία έπρεπε να ληφθεί με αυξημένη πλειοψηφία (50% +1) δηλαδή με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής. Δεν ελήφθη δε νομίμως διότι επί 7 μελών απεφάσισαν θετικά 3 μέλη άρα δεν επληρούτο η προϋπόθεση του χαρακτηρισμού ως κατεπείγοντος που απαιτούσε την αυξημένη πλειοψηφία που θα ήταν εάν ψήφιζαν θετικά 4 μέλη.

β) Περαιτέρω η επί της ουσίας λήψη της απόφασης και γι’ αυτήν απαιτείτο η αυτή αυξημένη πλειοψηφία της απόλυτης πλειοψηφίας του συνόλου των μελών του συνδέσμου (δηλαδή επί 7 μελών) που έπρεπε να είχαν ψηφίσει θετικά τουλάχιστον 4 μέλη.

Άρα προκύπτει ότι ελήφθη μόνον μία απόφαση που δεν συγκέντρωνε την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών αφού επί τεσσάρων (4) μελών παρόντων ο κ. Μπουραϊμης μειοψήφησε οπότε η απόφαση συγκέντρωσε 3 θετικές ψήφους ενώ έπρεπε τουλάχιστον να είχαν ψηφίσει θετικά 4 μέλη.

Επιπροσθέτως εκτιμώ ότι η μειοψηφία του κου Δημήτρη Μπουραϊμη ο οποίος είναι γνώστης του θέματος με καθιστούν επιφυλακτικό για την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής πέρα της τυπικότητας ως προς την νομιμότητα.

Το πλέον σημαντικό όπως από ότι γνωρίζω είναι ότι μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν προμελέτες (παρά το γεγονός ότι το ΥΜΕΠΕΡΑ έχει απευθύνει πρόσκληση από τον Απρίλιο) για τα προαναφερόμενα έργα, ούτως ώστε να υπάρχει εκτίμηση κόστους των έργων, και έτσι, να μπορέσει να γίνει σοβαρή συζήτηση, στα πλαίσια της συνεργασίας και της συνεννόησης των Δήμων και της Περιφέρειας. Η κατοχύρωση όπως γνωρίζεις των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων προϋποθέτει: προγραμματισμό, προτεραιότητες, μελέτες και εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ.

Κύριε Πρόεδρε,

Κατά την γνώμη μου για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν θα πρέπει να μας δεσμεύουν αποφάσεις τριών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, την στιγμή που ένα μέλος ο κος Δημήτρης Μπουραϊμης γνώστης του θέματος μειοψήφησε και το τακτικό μέλος και Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς δεν παρέστη στην συνεδρίαση που έχει βαρύνουσα γνώμη αφού ο Δήμος του είναι αποδέκτης των απορριμμάτων.

Επιπρόσθετα για ένα τόσο σοβαρό θέμα η απόφαση δεν θα έπρεπε να είναι του Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ και όχι της Εκτελεστικής Επιτροπής;

Όπως γνωρίζεις πάγια θέση μου αλλά και πολλών άλλων συνάδελφων Δημάρχων είναι ότι ένα θέμα άκρως τεχνοκρατικό τείνει να γίνει πολιτικό με επακόλουθο την αδιέξοδη κατάληξη του.

Για να μην καταλήξουμε σε αδιέξοδο σε παρακαλώ να προκαλέσεις κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔΑ με το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ για πλατύτερη ενημέρωση και έκδοση κοινής Απόφασης για το συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κατά την γνώμη μου δεν είναι πρέπον προσωπικές σας απόψεις να λαμβάνουν χαρακτήρα αποφάσεων ΠΕΔΑ όταν αυτές δεν έχουν ληφθεί από το Δ.Σ και να δημιουργούν αντιπαραθέσεις – αντιδικίες με την ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρο της που εκπροσωπεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολο της.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
και εκτίμηση,

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.