ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο Α. Τσίπρας στον Άγ. Δημήτριο για την παραχώρηση του Ασυρμάτου

2 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016, 00:50

Με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πολλών εκπροσώπων της κυβέρνησης αλλά και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Αγίου Δημητρίου για την οριστική παραχώρηση της έκτασης του Ασυρμάτου στο Δήμο. 

Σε μία εκδήλωση που λόγω της πληθώρας στελεχών της κυβέρνησης θύμιζε προεκλογική συγκέντρωση ο πρωθυπουργός έδειξε πως ανοίγει την αντζέντα "καθημερινότητα του πολίτη", σε μια προσπάθεια να βρεθεί ξανά κοντά στην εκλογική βάση.

Χωρίς τις γνωστές κορώνες και τις λεκτικές εξάρσεις του παρελθόντος, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους πολίτες του Αγίου Δημητρίου  ότι θα είναι αρωγός στα μικρά αλλά μεγάλα για τους ίδιους προβλήματα της καθημερινότητάς τους, δίνοντας ως παράδειγμα την οριστική διευθέτηση του θέματος του Ασυρμάτου που σερνόταν από τη δεκαετία του '80. 

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε βεβαίως να αναφερθεί σε οργανωμένα συμφέροντα που εποφθαλμιούν δημόσιες εκτάσεις αλλά και στα οργανωμένα, όπως τα χαρακτήρισε, συμφέροντα των καναλαρχών που θέλουν να μονοπωλούν την ενημέρωση των πολιτών.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι υπουργοί Τρύφων Αλεξιάδης, Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Θεανώ Φωτίου, Χαρά Κατριβάνου και Παναγιώτης Κουρουπλής. Από την αντιπολίτευση το "παρών" έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης και από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς. Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καπάταης.Αξίζει να σημειωθεί τέλος, η έντονη παρουσία της Αστυνομίας και η σύλληψη και προσαγωγή 30 περίπου ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου που θέλησαν να διαδηλώσουν απέναντι στην κυβέρνηση.  

Κλείνουμε έναν κύκλο αγώνων 30 ετών  

"Βρισκόμαστε σήμερα εδώ πολίτες κυβέρνηση, αντιπολίτευση, τοπική αυτοδιοίκηση και ενώνουμε τις φωνές μας με το λαό της περιοχής  σ' ένα δίκαιο αίτημα που γίνεται πραγματικότητα" είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους παριστάμενους.  

"Βρισκόμαστε εδώ για να κλείσουμε έναν κύκλο 30 και πλέον χρόνων αγώνων και διεκδικήσεων γι' αυτό το πάγιο αίτημα της απόδοσης της έκτασης στο Δήμο". 

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ο οποίος με συντονισμένες ενέργειες ολοκλήρωσε την οριστική παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο Αγίου Δημητρίου. Που έπραξε το αυτονόητο όπως είπε, που δυστυχώς πρέπει να δίνονται μάχες και γι' αυτό. 

"Εμείς προχωρήσαμε σε μια απλή διοικητική πράξη, στην παραχώρηση των 32 από τα 78 συνολικά στρέμματα, όμως για τους πολίτες του Αγίου Δημητρίου είναι κάτι περισσότερο από μια απλή διοικητική πράξη, διότι είναι ο νικηφόρος επίλογος μιας πολύχρονης μάχης που δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή" υπογράμμισε. Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε πως στις μικρές και μεγάλες μάχες η κυβέρνηση θα βρίσκεται αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή. 

"Θα δώσουμε μάχες", είπε, " για τη διεκδίκηση του δημόσιου χώρου, της ισονομίας απέναντι στα συνασπισμένα συμφέροντα καναλαρχών που θέλουν να μονοπωλούν την ενημέρωση των πολιτών, στη γραφειοκρατία και στη διαφθορά" τόνισε και υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στην προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Αγίου Δημητρίου, ώστε ο Ασύρματος όχι απλά να παραχωρηθεί στους δημότες αλλά να γίνει ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή. 

Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου: Ο πρόεδρος της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας είναι δίπλα μας

Για την πορεία του πολυετούς  αγώνα της διεκδίκησης του χώρου του Ασυρμάτου μίλησε η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό, τα μέλη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, τους εκπροσώπους της εκκλησίας  και τους δημότες του Αγίου Δημητρίου. "Ο χώρος του Ασυρμάτου ήταν και παραμένει για μας ένας εμβληματικός χώρος" είπε. "Είναι μεγάλη χαρά για μας σήμερα που και επισήμως αυτός ανήκει πλέον στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, στο Μπραχάμι. 

Η δήμαρχος χαρακτηρίζοντας το δήμο της ως υπόδειγμα στρεβλής ανάπτυξης, χωρίς αρχικό σχεδιασμό, με έλλειψη κοινόχρηστων χώρων και υποδομών, υποβαθμισμένες, δύσκολες περιοχές που γειτνιάζουν με πέντε νεκροταφεία και ένα σταθμό υψηλής τάσης, τόνισε πως είναι προνόμιο για το δήμο η ύπαρξη αυτής της μεγάλης έκτασης και πως η οριστική παραχώρηση του χώρου και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν σ' αυτόν, θ' αλλάξουν την καθημερινότητα  και την ποιότητα ζωής των δημοτώνΑναφερόμενη στην πορεία της διεκδίκησης του χώρου είπε πως από το 1980  οι μαζικοί φορείς και ο δήμος με δυναμικές δράσεις διεκδικούν μεγάλα τμήματα του Ασυρμάτου και το πετυχαίνουν με τα πρώτα 23,5 στρέμματα στη θητεία της αείμνηστης δημάρχου Βασιλικής Βερυκάκη και τα επόμενα 11,5 και 7,5 τμηματικά στη θητεία του δημάρχου Ειρηνάκη. "Από το 2011 ξεκινάμε μια συστηματική προσπάθεια που οδηγεί αρχικά στην αποδέσμευση του χώρου από το υπουργείο Εθνικής άμυνας και στην υποβολή ολοκληρωμένης μελέτης ανάπλασης με ευθύνη του δήμου μας" είπε η κυρία Ανδρούτσου. 

"Όραμα όλων αποτελεί η μετατροπή του Ασυρμάτου σε ενιαίο χώρο πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες".

"Η μελέτη που εκπονήθηκε με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού από τη μελετητική ομάδα με συντονιστή υπεύθυνο τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πυργάκη ολοκληρώθηκε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και διαβούλευση και προβλέπει ήπιες παρεμβάσεις, κατάλληλη φύτευση και αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων κτισμάτων και εγκαταστάσεων".

Η κυρία Ανδρούτσου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησαν μέχρι την οριστική παραχώρηση λέγοντας πως χρειάστηκε να παρουσιάσουν τη μελέτη πολλές φορές για να αποδείξουν ότι έχουν όραμα. "Εισακουστήκαμε από τη σημερινή πολιτική ηγεσία που δρομολόγησε όλες εκείνες τις ενέργειες για την ολοκληρωμένη παραχώρηση, χωρίς αντάλλαγμα με μόνη δέσμευση να υλοποιηθεί η προτεινόμενη ανάπλαση" υπογράμμισε. "Αρχίζουμε αγαπητοί συμπολίτες από τη Δευτέρα κιόλας, στο δημοτικό συμβούλιο . Αναμορφώνουμε τον προϋπολογισμό και προσδιορίζουμε τις πρώτες δαπάνες, για αποξήλωση κεραιών, για αποψιλώσεις, για συστήματα πυροπροστασίας, αλλά ταυτόχρονα αναβάθμιση της παιδικής χαράς, δημιουργία υπαίθριου χώρου άθλησης, όπως και πάρκο εκτόνωσης σκύλων". 

Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου δεν παρέλειψε να τονίσει πως η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί κάτι ξεχωριστό για το δήμο αφού είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρωθυπουργός επισκέπτεται την πόλη, σε μια περίοδο αναμφισβήτητα δύσκολη, με ζητήματα κρίσιμα, οικονομικά, πολιτικά αλλά και εθνικά. "Ο πρόεδρος της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας είναι δίπλα μας. Επιλέγει να βρεθεί σε μια λαϊκή συνοικία που υποδεχόμαστε όλοι μαζί ένα πολύ καλό νέο. Ένα νέο που γεννά ελπίδα για την ανάπτυξη της περιοχής, που δημιουργεί προσδοκίες για τις νεώτερες γενιές αλλά και σηματοδοτεί τη δικαίωση αγώνων πολλών δεκαετιών". 

Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
αναγνώστης 25.07.16
Τώρα θ' αρχίσουν να παίρνουν αμπάριζα τις γειτονιές οι Συριζαίοι μπας και αλλάξουν το κλίμα...
Απάντηση
κάτοικος 25.07.16
Η Μαρία πάει με όλα, αριστερή με τσίπρα και πασόκ αλλά με δεξιά πολιτική... μιά χαρά
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.