ΓΛΥΦΑΔΑ

Δήμαρχος Γλυφάδας: Δεν ζητάμε την ακύρωση της επένδυσης στο Ελληνικό

0 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016, 19:24
Δήμαρχος Γλυφάδας: Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από συναδέλφους του και φορείς τόσο του Δήμου Γλυφάδας όσο και γειτονικών δήμων που θέλουν την ακύρωση της επένδυσης είπε "όχι εμείς δεν απαντάμε έτσι.

Με τη συμμετοχή του Δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη έγινε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας για την επένδυση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. 

Όπως διαφαινόταν εδώ και καιρό και όπως άλλωστε το δήλωσαν και η δύο κατά τη διάρκεια της συζήτησης έχουν συστήσει κοινό μέτωπο συνεννόησης και ενεργειών από κοινού σε ότι έχει σχέση με το προτεινόμενο σχέδιο της επένδυσης στο Ελληνικό. 

Ξεκινώντας από το γεγονός της παραδοχής ότι αυτό το σχέδιο θα προχωρήσει, και οι δύο Δήμαρχοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους σχετικά για το έλλειμμα ενημέρωσης και επικοινωνίας εκ μέρους των αρμοδίων φορέων του Δημοσίου. Εισηγούμενος το θέμα ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου έκανε μια αναφορά στα μέχρι σήμερα γεγονότα αναφερόμενος στην υπόσχεση εκ μέρους του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, ότι θα υπάρξει ενημέρωση και διαβούλευση, πράγμα που δεν έγινε, και στη διακοπή της επικοινωνίας εδώ και αρκετό καιρό με αποκορύφωμα όταν ζήτησαν από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε. τους φακέλλους τους έργου, να τους γίνει η πρόταση να τους δουν στα γραφεία της εταιρείας, πράγμα το οποίο αρνήθηκαν.

"Τα θέματα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος και να υπάρχει τεχνική βοήθεια, κι αυτό όπως είναι κατανοητό δεν μπορούσε να γίνει μέσα σε λίγες ώρες στα γραφεία της εταιρείας" επεσήμανε ο κ. Παπανικολάου. 

Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στην διακοπή της επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς και στην υπογραφή εκ μέρους της κυβέρνησης του Μνημονίου Συναντίληψης με την Lamda. 


Από Αριστερά: Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου με τον δήμαρχο Αλίμου Α. Κονδύλη

"Όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε κατορθώσει να γίνουμε σοφότεροι γύρω από την επένδυση και των όσων προτείνονται από τον επενδυτή, ενώ και στο Μνημόνιο Συναντίληψης που κατά την κυβέρνηση είναι βελτιωμένο υπάρχουν ζητήματα στα οποία τίθενται ερωτηματικά όπως π.χ. η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, τα απορρίμματα κ. ά." 

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας υπήρξε σαφής όσον αφορά στον αν είναι υπέρ της επένδυσης και κατά του "ξεπουλήματος" σε ερώτηση που τέθηκε από δημοτική σύμβουλο της αντιπολίτευσης. 

"Είμασταν σαφείς και προεκλογικά αλλά και μετακλογικά" είπε απαντώντας. "Δεν θέλουμε την εγκατάλειψη, θέλουμε ανάπτυξη, θέλουμε θέσεις εργασίας, θέλουμε ισόρροπη ανάπτυξη στη γύρω περιοχή, να υπάρξει θετικό αντίκτυπο στις πόλεις μας". 

Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από συναδέλφους του και φορείς τόσο του Δήμου Γλυφάδας όσο και γειτονικών δήμων που θέλουν την ακύρωση της επένδυσης είπε "όχι εμείς δεν απαντάμε έτσι. Εμείς θέλουμε να δούμε τι ακριβώς γίνεται και να καταλήξουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα. Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι ανάγκες μεγάλες και κάθε ευκαιρία για ανάπτυξη με τα κριτήρια που ανέφερα στην εξέλιξη της συζήτησης, θεωρούμε πως δεν πρέπει να πάει χαμένη".  

Ο Δήμαρχος Αλίμου έθεσε "κόκκινη" γραμμή 

Και από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης τόνισε την έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους της Πολιτείας λέγοντας πως ενημερώνονται από τις διαρροές που γίνονται στον τύπο και τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ. 

Αναφέρθηκε στον τρόπο που το Κράτος διαχρονικά χειρίστηκε το ζήτημα αγνοώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τόνισε πως, στις πολιτισμένες χώρες για οποιαδήποτε επένδυση μικρή ή μεγάλη ζητείται η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου και του Δημοτικού του Συμβουλίου, σε αντίθεση μ' ότι γίνεται στη χώρα μας.

Ο κ. Κονδύλης αναφέρθηκε και στα κριτήρια με βάση τα οποία θα έπρεπε να γίνεται αυτή η κουβέντα και πως σε καμία περίπτωση αυτά δεν μπορούν να έχουν ποσοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή, σε ποιου δήμου τα διοικητικά όρια βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης, γιατί σ' αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να τεθούν κι άλλα όπως π.χ. ποιος δήμος είναι μεγαλύτερος πληθυσμιακά ή ποιο τμήμα έχει μεγαλύτερη αξία για τους επενδυτές. "Και αυτό είναι γνωστό πως είναι τα τμήματα κάτω από το Γκολφ κοντά στη Γλυφάδα και ο Άγιος Κοσμάς στην πλευρά του Αλίμου" είπε, τονίζοντας πως αυτή η αντιμετώπιση είναι κατώτερη του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.

Ο Δήμαρχος Αλίμου αναφέρθηκε πως δεν έχουν γνώση των σχεδίων και πως πάγιο αίτημά τους παραμένει η ενημέρωση εκ μέρους των αρμοδίων φορέων. 

Εξέφρασε την εκτίμησή του ότι το σχέδιο θα προχωρήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και διευκρίνησε πως στόχος τους δεν είναι να απεμπολήσουν μία κατάσταση αλλά αυτή η κατάσταση που θα προχωρήσει να είναι όσο το δυνατόν επωφελέστερη για τις πόλεις τους. 

"Μπροστά μας" είπε, "έχουμε πολλές εξελίξεις και η συνεργασία μας πρέπει να είναι συνεχής και συγκροτημένη, μακάρι να γίνει στο επίπεδο και των τριών όμορων Δήμων". 

Κλείνοντας ο κ. Κονδύλης επεσήμανε πως η συμμετοχή τους είναι αναγκαία λέγοντας πως αυτό αποτελεί γι' αυτούς "κόκκινη" γραμμή. 

"Βάζουμε "κόκκινη" γραμμή. Δεν μπρεί να προχωρήσει αυτό το πράγμα χωρίς τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε καταλήγοντας. 

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στο Ελληνικό

Το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας μετά από διεξοδική συζήτηση στην οποία τοποθετήθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και αρχηγοί των παρατάξεων υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το ακόλουθο ψήφισμα για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού:

«Με ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, στις 16 Νοεμβρίου 2015, διατυπώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, προβληματισμούς και ερωτήματα για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην διεθνούς αεροδρομίου του Ελληνικού. Ζητήσαμε δε έγκαιρη και λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις.

Η διαβούλευση αυτή δεν έγινε ποτέ. Σήμερα, η αξιοποίηση της έκτασης προχωρά με ρυθμούς γοργούς, αλλά χωρίς την παραμικρή εμπλοκή και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Στις 7 Ιουνίου, υπεγράφη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, της Ελληνικό Α.Ε. και της Lamda Development Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding). Το Μνημόνιο αυτό αποτελεί επικαιροποίηση, αλλά και τροποποίηση της από 14.11.2014 σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.». Ουδεμία γνώση έχουμε λάβει για το έγγραφο αυτό, το οποίο περιλαμβάνει κρίσιμα στοιχεία και λεπτομέρειες, για τα οποία η τοπική κοινωνία πρέπει να είναι ενήμερη.

Το αίτημα του Δήμου Γλυφάδας είναι σαφές: Καλούμε το κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις – κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ, Ελληνικό Α.Ε. - να παρουσιάσει άμεσα και με κάθε λεπτομέρεια το πλάνο της επένδυσης, ώστε να γίνει πλήρως κατανοητή και ξεκάθαρη σε όλους κάθε πτυχή του.

Καλούμε σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου να παρευρεθεί εκπρόσωπος της Πολιτείας και του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και το Δ.Σ. της Ελληνικό Α.Ε. για να γίνει ουσιαστική συζήτηση επί του πρακτέου. Καθοριστικός είναι ο ρόλος και η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής, κυρίως για τις συνέργειες και για την εξεύρεση λύσεων και πόρων για ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, που συνδέονται με την προσπάθεια αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου.

Ο Δήμος Γλυφάδας, με το παρόν ψήφισμα, επαναλαμβάνει με έμφαση, προς όλες τις κατευθύνσεις, συγκεκριμένες προτεραιότητες και προβληματισμούς, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο ψήφισμα της 16ης Νοεμβρίου, το οποίο και επισυνάπτουμε.»

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.