ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Σάμος: Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Δημάρχου Ελληνικού - Αργυρούπολης στο συνέδριο για το προσφυγικό

0 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016, 20:14

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Δημάρχου Ελληνικού  - Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου για το προσφυγικό που διεξάγεται από χθες Παρασκευή, στη Σάμο, η οποία είχε την επιδοκιμασία της πλειοψηφίας των συναδέλφων του Δημάρχων.

Ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης  αυτή τη στιγμή φιλοξενεί στο χώρο του Ελληνικού το 10% των επίσημα καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών στην Ελληνική επικράτεια. 

Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του επεσήμανε πως το βάρος του προσφυγικού το δέχθηκαν δυσανάλογα λίγοι δήμοι στην Επικράτεια και ειδικότερα την Αττική, αφού πολλοί συνάδελφοι δήμαρχοι φρόντισαν να μείνουν μακριά από το πρόβλημα. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά, δήμαρχο ο οποίος είπε "όσο είμαι εγώ δήμαρχος πρόσφυγα και μετανάστη δεν θα δείτε στο δήμο μας".Ο Γ. Κωνσταντάτος αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που πέρασε από το Ελληνικό.  Μέχρι που έκλεισαν τα σύνορα, είπε, πέρασαν 100.000 - 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες και τώρα βρίσκονται εγκατεστημένοι εκεί περίπου 5.000 άτομα κάτω από τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ακατάλληλες και προσβάλουν τόσο τους ανθρώπους αυτούς όσο και μας.

Καυτηριάζοντας το γεγονός ότι από την Πολιτεία δεν υπήρξε η παραμικρή βοήθεια, είπε ότι ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης από τον περασμένο Σεπτέμβριο που η κυβέρνηση άνοιξε το Ελληνικό αιφνιδιάζοντας κατά την προσφιλή της συνήθεια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σηκώνει το οικονομικό βάρος από τον ήδη περιορισμένο προϋπολογισμό του.

Οι πολίτες του δήμου μας έκαναν και κάνουν το ανθρωπιστικό τους καθήκον όμως στις δημοσκοπήσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως κάποιος θα έπρεπε να τους ρωτήσει αν δέχονται να πληρώνουν διαρκώς από τον προϋπολογισμό τους τα έξοδα της φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στον παραλληλισμό που κάνουν ορισμένοι αναφερόμενοι στο γεγονός ότι ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης είναι πόλη προσφύγων και ως εκ τούτου θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση, λέγοντας πως οι Πόντιοι που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους, που υπέστησαν μία γενοκτονία δεν είναι το ίδιο με τους οικονομικούς μετανάστες που αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στο Ελληνικό.

"Για την ιστορία θα σας αναφέρω ότι στο Ελληνικό δεν είχαμε Σύριους αλλά κατά κύριο λόγο οικονομικούς μετανάστες από το Μαρόκο, Πακιστάν, Μπάγκλαντες κλπ. Βεβαίως να συνδράμουμε κι αυτούς τους ανθρώπους, αλλά δεν υπάρχει καμία σύγκριση" τόνισε. 

Ο Γ. Κωνσταντάτος δεν παρέλειψε να αναφέρει την ασυνέπεια του Κράτους απέναντι στις δεσμεύσεις που έδωσε και δεν τήρησε, πως έχει κλωνιστεί η εμπιστοσύνη τους, ανέφερε πως θα έπρεπε τη φροντίδα μεταναστών και προσφύγων να επωμιστούν όλοι οι δήμοι αναλαμβάνοντας έναν μικρό αριθμό ο καθένας, αναφέρθηκε πως ο μόνος δήμος που συνέδραμε τον δήμο του στην αποκομιδή των απορριμμάτων ήταν ο δήμος Αλίμου ο οποίος πρόσφατα αποσύρθηκε γιατί το κόστος ήταν δυσβάστακτο, αφού ο ΕΣΔΝΑ αρνήθηκε να τον απαλλάξει από τα τέλη εναπόθεσης των απορριμμάτων του Ελληνικού στη χωματερή.  

"Και μας, μόλις πρόσφατα μας απάλλαξε από αυτό το τέλος", επεσήμανε ο Γιάννης Κωνσταντάτος. "Σκεφτείτε λοιπόν πόσο επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου όταν καθημερινά μεταφέρουμε 80 κάδους απορριμμάτων". 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε πως ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης κράτησε ψηλά τη σημαία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φυσικά μαζί και με άλλους δήμους, ότι δεν περιμένει να να του στείλουν χρήματα για να κάνει το ανθρωπιστικό του καθήκον, αλλά η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει την απαίτηση χωρίς την παραμικρή βοήθεια να μαζεύει τα απορρίμματα ο δήμος του και να καθαρίζει 6.000 στρέμματα μόνος του. 

Τέλος σε ερώτηση του Γ.Γ. του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Ταφίλη, γιατί δεν επέτρεψαν να ανοίξουν τα τολ της Αεροπορίας που είχαν ετοιμάσει για να φιλοξενηθούν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες, ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν επέτρεψαν να γίνει αυτό γιατί πρώτον δεν θα έκλειναν,  κάποια άλλη δομή στο Ελληνικό αλλά θα έφερναν προσθετικά άλλους 5.000 μετανάστες εκεί, και δεύτερον γιατί κι αυτή την ενέργεια προσπάθησαν να την κάνουν αιφνιδιαστικά. 

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.