ΑΛΙΜΟΣ

Δεν θα μαζεύει πλέον ο Δήμος Αλίμου σκουπίδια από τον καταυλισμό του Ελληνικού

0 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016, 14:43

Αποσύρθηκε πλέον ο Δήμος Αλίμου από την αποκομιδή απορριμμάτων στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών του Ελληνικού. Ο Δήμος γνωστοποίησε την απόφασή του στην ΕΣΔΝΑ από το Σάββατο 20 Μαϊου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από σχετική ανακοίνωση, ο δήμος ζήτησε να διατεθεί όπως και στο δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης όχημα για τη μεταφορά και να απαλλαγεί από το τέλος εναπόθεσης των απορριμμάτων του Ελληνικού στη χωματερή, αιτήματα τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά, αφού όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου, ο ΕΣΔΝΑ αμφισβήτησε το γεγονός ότι ο δήμος Αλίμου συμμετέχει στην αποκομιδή.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις αμφισβήτησε το γεγονός ότι ο Δήμος συμμετέχει στη διαδικασία της αποκομμιδής προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη.  Προφανώς την ίδια θέση υιοθέτησε και ο ΕΣΔΝΑ και απέρριψε το αίτημα του Δήμου. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο δήμος αποφάσισε να σταματήσει την αποκομιδή σκουπιδιών από το Ελληνικό αφού το εβδομαδιαίο κόστος ήταν δυσβάστακτο για τα οικονομικά του και ανέρχονταν σύμφωνα με εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας στο ύψος των 3.000 ευρώ εβδομαδιαίως (συντήρηση οχημάτων, καύσιμα και τέλη εναπόθεσης), αλλά κι επειδή αμφισβητήθηκε τόσο η αξιοπιστία του όσο και η προσφορά του. 

Το αν τελικά προσέφερε ο δήμος Αλίμου ή όχι αποδείχθηκε από τα βουνά των σκουπιδιών που δημιουργήθηκαν μετά την απομάκρυνσή του. 

Ο Δήμος με αφορμή τα διάφορα δημοσιεύματα σχετικά, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

"Σε απάντηση διαφόρων δημοσιεύσεων και αναρτήσεων στο διαδίκτυο, με φωτογραφίες από μεγάλους όγκους σκουπιδιών, σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Αλίμου έχει σταματήσει από το Σάββατο 20 Μαΐου 2016 να εξυπηρετεί την αποκομιδή των απορριμμάτων και την καθαριότητα στο Κτήριο Αφίξεων – Αναχωρήσεων του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου, λόγω εμπλοκής με τον ΕΔΣΝΑ. Το γεγονός μας λυπεί ιδιαίτερα, αλλά είμαστε αναγκασμένοι για τους λόγους που εξηγούμε παρακάτω.

Ειδικότερα, ο Δήμος Αλίμου υπέβαλε αίτημα να μην χρεώνεται από τον ΕΔΣΝΑ κατά την απόθεση (άδειασμα απορριμματοφόρων) στη χωματερή των απορριμμάτων από το πρώην Αεροδρόμιο, όπως ισχύει για όλους τους Δήμους που κάνουν αποκομιδή απορριμμάτων και εξυπηρετούν Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων-Μεταναστών.

Ο ΕΔΣΝΑ αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό του Δήμου, διατυπώνοντας αμφιβολίες για το εάν όντως ο Δήμος Αλίμου κάνει αποκομιδή απορριμμάτων και καθαριότητα στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου.

Κατόπιν τούτων, ο Δήμος Αλίμου ενημέρωσε τον ΕΔΣΝΑ από το Σάββατο 20 Μαΐου ότι παύει να εξυπηρετεί το χώρο του πρώην Αεροδρομίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη αφενός για λόγους αρχής, καθώς ολοφάνερα αμφισβητείται η αξιοπιστία του Δήμου μας και απαξιώνεται η προσφορά και η καθημερινή προσπάθεια Διοίκησης και εργαζομένων, αφετέρου για οικονομικούς λόγους.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αλίμου μέχρι σήμερα εξυπηρετούσε την καθαριότητα της δομής σε εθελοντική βάση και χωρίς να του έχει ζητηθεί επίσημα από κανέναν. Ως εκ τούτου απετέλεσε δυσάρεστη έκπληξη η δυσμενέστερη αντιμετώπιση του Δήμου Αλίμου από τον ΕΔΣΝΑ σε σχέση με τους άλλους Δήμους.

“Την Παρασκευή μαζέψαμε εμείς τα σκουπίδια” είπε στο zougla.gr, o δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.

“Από το Σάββατο σταματήσαμε γιατί υπάρχει μια εμπλοκή με τον ΕΣΔΝΑ . Συγκεκριμένα μας ζητούσαν να πληρώσουμε για τα απορρίμματα που μαζεύαμε από το χώρο του Ελληνικού και τα αδειάζαμε στη χωματερή.

Εμείς ζητούσαμε να αδειάζουμε τα σκουπίδια ατελώς, όπως και οι υπόλοιποι δήμοι που διαχειρίζονται τα σκουπίδια από τα κέντρα φιλοξενίας, δεν έγινε δεκτό το αίτημα μας και γιαυτό διακόψαμε την αποκομιδή, μέχρι να δούμε τι θα γίνει.

Τελικά ενημερωθήκαμε ότι με παρέμβαση της Περιφέρειας και του ΕΣΔΝΑ, έχει κανονιστεί η αποκομιδή των απορριμάτων, οπότε δεν θα ξαναχρειαστεί να κάνει ο δήμος Αλίμου αποκομιδή.

Τα σκουπίδια αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι 3-4 ημερών. Έχουμε μαζέψει εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών και αντιμετωπίσαμε από τον ΕΣΔΝΑ δυσμενέστερη μεταχείριση σε σχέση με άλλους δήμους”

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.