ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τσίπρας: Nέα εποχή για την Ελλάδα η εγκαινίαση του αγωγού ΤΑΡ

0 17 ΜΑΙΟΥ 2016, 21:09

Τα εγκαίνια του TAP σηματοδοτούν την είσοδο της Ελλάδας σε μια νέα εποχή επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα εγκαίνια κατασκευής του ελληνικού τμήματος, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία αντιπροσωπειών των χωρών που εμπλέκονται.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας, όχι μόνο μεγάλης οικονομικής αλλά και γεωστρατηγικής σημασίας τον αγωγό φυσικού αερίου TAP.

«Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του Δια-αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, του TAP, λαμβάνει χώρα σε μια χρονική στιγμή, ιδιαίτερα κομβική για την ελληνική οικονομία και την ευρύτερη περιοχή μας. Ως προς την ελληνική οικονομία, τα σημερινά εγκαίνια συμπίπτουν χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την ταχεία ανάκτηση του αναπτυξιακού βηματισμού της χώρας μας. Και λαμβάνουν χώρα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, σε μία πόλη, σε ένα σημαντικό λιμάνι των Βαλκανίων και της Μεσογείου, σε μια πόλη που ανακτά με γοργά βήματα, τον κεντρικό της ρόλο ως κόμβος ανάπτυξης των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Σε ό,τι αφορά, όμως, την ευρύτερη περιοχή μας, η έναρξη των εργασιών του ΤΑΡ λαμβάνει χώρα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Οι χώρες μας -οι χώρες από τον Καύκασο ως την Κεντρική Μεσόγειο, που ενώνουν την Ασία με την Ευρώπη- καλούνται να υποστηρίξουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την περιφερειακή συνεργασία, σε μία ευρύτερη περιοχή κρίσεων, συγκρούσεων και αναδυόμενων προκλήσεων.

Κρίσεις και συγκρούσεις στον Βορρά- στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στον Νότο- στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι χώρες μας, στην οικονομία, στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, στην ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αγωγός TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, μήκους 3.500 χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας, όχι μόνο μεγάλης οικονομικής, αλλά και μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας».

Ως προς την οικονομική διάσταση του εγχειρήματος τόνισε πως «η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και η διασφάλιση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας και των οδών, αποτελούν θεμέλιο λίθο, τόσο της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας μας, όσο και του συνολικού ευρωπαϊκού σχεδιασμού».

Ως προς την γεωστρατηγική διάσταση σημείωσε ότι «το έργο αυτό μπορεί να βοηθήσει, ώστε η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους, στην περιοχή μας και όχι εφαλτήριο για αποκλεισμούς, επικυριαρχία, κρίσεις και συγκρούσεις».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες του αγωγού και σημείωσε: «Ο αγωγός προορίζεται, σε αρχική φάση να μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κυβικά μέτρα αζέρικου φυσικού αερίου, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη της ενέργειας που καταναλώνουν περίπου επτά εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη. Μελλοντικά δε, η ικανότητα του μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα, επιτρέποντας έτσι τη μεταφορά επιπρόσθετων ποσοτήτων ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα, ο ΤΑP θα διαθέτει δυνατότητα «φυσικής αντιστροφής ροής», θα μπορεί, δηλαδή, να διοχετεύει αέριο από την Ιταλία προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε περίπτωση που αυτό παραστεί αναγκαίο. Δικαίως, λοιπόν, χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται παγκοσμίως σε ενεργειακό επίπεδο αυτήν την περίοδο. Κατά μήκος της διαδρομής του, ο TAP μπορεί να διασυνδεθεί με υφιστάμενους ή σχεδιαζόμενους αγωγούς, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου θα προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερες ενεργειακές αγορές».

Ως προς τα οφέλη για την Ελλάδα σημείωσε:
«Με προϋπολογισμό λοιπόν που υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ, ο ΤΑP είναι μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, βάζοντάς τη για πρώτη φορά, με όρους κατασκευής, και όχι απλώς σχεδιασμού, στον ενεργειακό χάρτη, στον χάρτη των αγωγών. Η απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει, αυτή τη στιγμή, η ελληνική οικονομία.

Ιδιαίτερα σημαντική δε, είναι η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, τόσο στο κατασκευαστικό σκέλος του αγωγού και των σταθμών συμπίεσης, όσο και στο κομμάτι της προμήθειας των υλικών για τα χερσαία τμήματα του αγωγού στην Ελλάδα.

Ήδη έχουν συμβολαιοποιηθεί 270.000 τόνοι σωληναγωγών μήκους περίπου 500 χλμ., αποκλειστικά από ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ελληνικές βιομηχανίες της περιοχής θα επωφεληθούν από την επικείμενη μείωση του ενεργειακού κόστους, ενώ νέες επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για οικονομίες φάσματος, που διανοίγονται.

Οι πυκνές διακλαδικές αλληλεξαρτήσεις του έργου θα ωφελήσουν μια πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων και θα ενισχύσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα σημαντικά θα είναι και τα οφέλη, που θα προκύψουν για τα νοικοκυριά και τους τελικούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Επιπλέον, ταυτόχρονα με την κατασκευή του αγωγού, θα προχωρήσει και η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ύψους 32 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των ανταποδοτικών οφελών προς τις τοπικές κοινωνίες. Θέλω δε να σημειώσω ότι ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος αφορούσε σε μόλις 11 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξήθηκε σημαντικά και πλέον πρόκειται να αποτυπωθεί σε πολύ συγκεκριμένα έργα προς όφελος όλων των περιοχών από όπου θα διέρχεται ο αγωγός.

Ταυτόχρονα, και προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο ο περιβαλλοντικός και κοινωνικός αντίκτυπος του έργου, έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος υπό τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις».

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και υπογράμμισε: «Να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της εκδήλωσης και να ευχηθώ καλές εργασίες ενός αγωγού, που θα φέρει τις χώρες μας και τους λαούς μας σε μια ταραγμένη περιοχή, αλλά μια περιοχή που χρειάζεται συνεργασία, ανάπτυξη, ειρήνη, πρόοδο, θα φέρει λοιπόν αυτός ο αγωγός τους λαούς μας και τις χώρες μας πιο κοντά σε μια εποχή ευημερίας, συνεργασίας και προόδου, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών που έγιναν σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΜΕΤ», ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι ξένοι προσκεκλημένοι μετέβησαν σε χώρο του λιμανιού, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση και σε μια καθαρά συμβολική κίνηση, ο κ. Τσίπρας και οι εκπρόσωποι των άλλων εμπλεκομένων χωρών στην κατασκευή του έργου έβαλαν τις υπογραφές τους σε ένα κομμάτι αγωγού.

Την εκδήλωση των εγκαινίων παρακολούθησαν, εκτός από τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, οι βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κ.ά.

Ύμνους για τα οικονομικά οφέλη του αγωγού ΤΑΡ του οποίου κάποτε ήταν σφοδρός πολέμιος, εξέπεμψε στην τελετή εγκαινίων ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως πολύ εύστοχα επεσήμανε και η ανακοίνωση της ΝΔ, ο κ. Τσίπας «υποκλίνεται σε αυτό που κατηγορούσε», την ώρα που οργάνωσε μια τεράστια φιέστα για να... υποδεχτεί μια επένδυση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας έσπευσε λοιπόν σήμερα να εγκαινιάσει ένα έργο το οποίο σαφώς υπονόμευε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει άλλωστε και με την Cosco και το λιμάνι του Πειραιά. Υπονόμευε και κατηγορούσε και μετά οργάνωνε φιέστες για να κάνει το αντίθετο από αυτά που έλεγε.

Ετσι, το 2013 όταν η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραφε για τον αγωγό, ο κ. Τσίπρας ήταν «στα κάγκελα» φωνάζοντας πως ο αγωγός εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα. Σήμερα οικοιοποιούμενος συμφωνίες άλλων κυβερνήσεων μιλά ανερυθρίαστα για «σημαντικό εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας και μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας».

Η ομιλία Τσίπρα στα εγκαίνια

Στην ομιλία του τόνισε πως η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του TAP, λαμβάνει χώρα σε μια κομβική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την ευρύτερη περιοχή μας , ενώ συμπίπτουν χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης & την ταχεία ανάκτηση του αναπτυξιακού βηματισμού της χώρας.

Ο TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου 3.500 χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία και σε αρχική φάση θα μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κ.μ. αζέρικου φυσικού αερίου, που επαρκεί για περίπου 7 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη

Μελλοντικά δε, η ικανότητα του ΤΑP μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα. Ταυτόχρονα, ο ΤΑP θα διαθέτει δυνατότητα «φυσικής αντιστροφής ροής», θα μπορεί, δηλαδή να διοχετεύει αέριο από την Ιταλία προς τη ΝΑ Ευρώπη.
Επίσης, ο σχεδιαζόμενος αγωγός Φυσικού Αερίου IGB, έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό της πατρίδας μας καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα.
Αποτελούν δομικά στοιχεία της επιδιωκόμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Η απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, ενώ οι πυκνές διακλαδικές αλληλεξαρτήσεις του έργου,θα ωφελήσουν πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων & θα ενισχύσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο.
Επίσης θα προχωρήσει η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης,ύψους 32 εκατ. ευρώ, προς τις τοπικές κοινωνίες. Έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος υπό τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο πρωθυπουργός μίλησε για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που περιμένουμε να καταγραφούν στο β' εξάμηνο του 2016 και για απελευθέρωση πόρων για επενδύσεις που θα προέλθουν από τη συμφωνία για το χρέος.
Εκτίμησε ότι η αστάθεια και η αβεβαιότητα φεύγουν σίγα-σιγά από το τραπέζι, επιτρέποντας στην οικονομία να εκδηλώσει την παραγωγική της δυναμική.
Σε όλα τα παραπάνω -κατέληξε - συντελεί και ο αγωγός ΤΑΡ τα εγκαίνια του οποίου έγιναν σήμερα.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.