ΑΛΙΜΟΣ

Άλιμος: Μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων

του Γιάννη Κ. Κονταρίνη 7 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016, 09:57

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης σε οποιοδήποτε βαθμό διοίκησης (Βουλή, περιφερειακά συμβούλια, δημοτικά συμβούλια) είναι να ελέγχει την εξουσία, να κάνει εποικοδομητική κριτική, να υποβάλλει προτάσεις και ενδεχομένως διεξόδους στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και η εκάστοτε ηγεσία, με γνώμονα πάντα το κοινό καλό. Εξ άλλου, ο ρόλος, τόσο της διοίκησης όσο και της αντιπολίτευσης είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος.

Έτσι θα έπρεπε να είναι. Πολλές φορές όμως, και σ' ότι αφορά την αντιπολίτευση, χρησιμοποιούνται απ' αυτήν θεμιτά και αθέμιτα μέσα, ώστε να αποδείξει ότι μόνο εκείνη διαθέτει την απόλυτη αλήθεια, προσπαθώντας παράλληλα να λοιδορήσει και να υποσκάψει τη διοίκηση. Η ένταση αυτών των τακτικών σε επίπεδο Α' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαφέρει από Συμβούλιο σε Συμβούλιο.

Ένα τέτοιο δείγμα αντιπολιτευτικής πρακτικής διαπιστώνεται στο δημοτικό συμβούλιο του Αλίμου, όπου η παράταξη της ήσσονος μειοψηφίας "Άνω - Κάτω στο Καλαμάκι" (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), έχει επιδοθεί σ' έναν "αγώνα" άκαρπης αντιπολίτευσης, ξεπερνώντας πολλές φορές κάθε όριο χρησιμοποιώντας -από άγνοια ή εσκεμμένα- ψέμματα εναντίον της σημερινής δημοτικής αρχής του δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη.

Η συζήτηση για το Ελληνικό

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει ο δήμος μέσα στο χώρο του Ελληνικού (καθημερινή αποκομιδή σκουπιδιών, απολυμάνσεις κ.α.), χωρίς μάλιστα να έχει λάβει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος. Αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που πήραν οι πέντε δήμαρχοι των παραλιακών δήμων γύρω από το Αεροδρόμιο (Κονδύλης, Κωνσταντάτος, Παπανικολάου, Χατζηδάκης και Κωνσταντέλλος) να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό, καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό-γκέτο του πρώην Αεροδρομίου.

Επικαλέστηκε δε, και τα δύο επίσημα έγγραφα κρατικών οργανισμών, του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Ελληνικό Α.Ε. (της κρατικής εταιρείας που είναι ο διαχειριστής του χώρου), τα οποία περιγράφουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο, τονίζοντας και επισημαίνοντας στο δημοτικό συμβούλιο ότι ο καταυλισμός του Ελληνικού θα πρέπει να αδειάσει "χθες".

"Οι πραγματικοί αλληλέγγυοι είμαστε εμείς, οι Δήμοι" είπε, "γιατί βάζουμε χρήματα από τα περιορισμένα έτσι κι αλλιώς οικονομικά μας, βάζουμε τις υπηρεσίες μας να καθαρίζουν και ν' απολυμαίνουν χώρους για να μην αρρωστήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και να μη μεταφερθούν ασθένειες σ' όλη τη γύρω περιοχή.

Δεν είναι αλληλέγγυοι αυτοί οι οποίοι επί χρήμασι δραστηριοποιούνται μέσα στο Ελληνικό. Εμείς είμαστε οι πραγματικοί αλληλέγγυοι και όχι οι ΜΚΟ. Έχει αναρωτηθεί κανείς πόσα χρήματα πληρώνουμε για να μαζεύουμε τα σκουπίδια και να τα μεταφέρουμε στη χωματερή;" τόνισε ο κ. Κονδύλης.

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Αλίμου είπε πως όλες οι δομές στο Ελληνικό πρέπει να κλείσουν "χθες" κι όχι αύριο, για τους λόγους που το ίδιο το Κράτος έχει επισημάνει και αναρωτήθηκε για μια ακόμα φορά γιατί δεν ανοίγουν κλειστά στρατόπεδα να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους που διαθέτουν και τις ανάλογες υποδομές (κοιτώνες, μπάνια, τουαλέτες κ.λπ.).

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ

Όταν πήρε το λόγο η παράταξη "Άνω - Κάτω στο Καλαμάκι" η κατάσταση εξετράπη. Η επικεφαλής της, προκειμένου να αποδείξει ότι όλα είναι καλά μέσα στον καταυλισμό-γκέτο του Ελληνικού, επιδόθηκε σε μία προσπάθεια παραποίησης γεγονότων, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς εναντίον του δημάρχου και λέγοντας ψέμματα, όπως κατέδειξε στην απάντησή του ο Δήμαρχος.

Η επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Μπελιά δεν δίστασε αναφερόμενη στην επιστολή αγωνίας των πέντε δημάρχων προς τον Πρωθυπουργό για την κατάσταση στο Ελληνικό, να χαρακτηρίσει ως "ξενοφοβικό" τον δήμαρχο διότι, -αν είναι δυνατόν- συνέδεσε τους ψεκασμούς που κάνει ο δήμος με τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται μέσα στο Ελληνικό, παραβλέποντας το γεγονός ότι από τα μέσα του Μάρτη το ΚΕΕΛΠΝΟ με επείγον έγγραφό του προς όλους τους δήμους, εφιστούσε την προσοχή στον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών νόσων και τόνιζε την άμεση ανάγκη ψεκασμών για τα κουνούπια, ιδιαίτερα σε δήμους που φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες.

Δυστυχώς, τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι άγνωστες από τους ανθρώπους που πρόσκειται στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον όσων διατυπώνουν διαφορετικό λόγο ή άποψη και δημόσια καταδεικνύουν παραλείψεις της κυβέρνησης και του κράτους, ιδιαίτερα δε, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

Για τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, όποιος επισημαίνει τα προβλήματα που υπάρχουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και προσπαθούν να προασπίσουν την δημόσια υγεία και ασφάλεια, και στην προκειμένη περίπτωση ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, από την ομολογουμένως κακή κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό του Ελληνικού, που τείνει να γίνει η νέα Ειδομένη στα νότια προάστια, βαφτίζονται "ξενοφοβικοί".

Τι είπε λοιπόν η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ:

● Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφάλειας στον καταυλισμό του Ελληνικού και ότι ο χώρος φυλάσσεται.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Στον χώρο του αεροδρομίου σε κάθε βάρδια υπάρχουν 10 αστυνομικοί για 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν εντολές να μην ελέγχουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τον καταυλισμό, έχοντας ουσιαστικά διακοσμητική παρουσία. Οι συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και προσφύγων είναι καθημερινό φαινόμενο.

● Αμφισβήτησε ότι ο Δήμος Αλίμου μαζεύει τα σκουπίδια και κάνει καθαριότητα στο χώρο, επικαλούμενη κάποια δήλωση που είχε βρει στο ίντερνετ από τη ΜΚΟ «Fair Planet».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο δήμος Αλίμου καθαρίζει τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα τους κάδους από τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας, πλένει, απολυμαίνει και οι εργαζόμενοι του δήμου υπερβάλλουν εαυτούς μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Έτσι, εκτός από την πόλη του Αλίμου, ο Δήμος καθαρίζει ουσιαστικά άλλη μια περιοχή-καταυλισμό με δικά του έξοδα, χωρίς η κεντρική κυβέρνηση να του έχει διαθέσει ούτε ένα κονδύλι για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Εκτός αυτού, ο δήμος επιβαρύνεται και με τα τέλη ταφής των απορριμμάτων στην χωματερή.

● Ο δημοτική αρχή Αλίμου είναι «ξενοφοβική».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης έχουν δεχθεί δυσανάλογο φορτίο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα όρια των δήμων τους. Μάλιστα, όπως γνωρίζει και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μουζάλας με τον οποίο επανειλημμένα έχουν συναντηθεί, οι Δήμαρχοι έχουν συμβάλλει ουσιαστικά, ώστε η φιλοξενία να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής και πιο αξιοπρεπής για όλους. Αντιθέτως, η κυβέρνηση δεν τήρησε την υπογραφή της και δεν εκκένωσε τον χώρο του πρώην αεροδρομίου στις 31 Μαρτίου, όπως είχε δεσμευτεί. Επίσης τριπλασίασε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες με τα αποτελέσματα που όλοι ξέρουμε (άθλιες συνθήκες υγιεινής, αρρώστιες, συμπλοκές κτλ).

● Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή του Αλίμου θα πρέπει να προτείνει και να δημιουργήσει χώρους φιλοξενίας μέσα στο Δήμο Αλίμου.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο δήμαρχος Αλίμου έχει προτείνει εδώ και πολλούς μήνες σε όλα τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ - ΠΕΔΑ), αλλά και προσωπικά στον κ. Μουζάλα, όλοι οι δήμοι σε όλη την επικράτεια να ανοίξουν δομές φιλοξενίας χωρητικότητας 200 - 300 μεταναστών και προσφύγων, ώστε η φιλοξενία να γίνεται σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες και οι τοπικές κοινωνίες να μην δέχονται μεγάλους φόρτους και πιέσεις από «γκέτο». Παρ' όλα αυτά, Άλιμος, Ελληνικό-Αργυρούπολη και Γλυφάδα έχουν δεχτεί σχεδόν το 1/6 των μεταναστών της επικράτειας. Να σημειωθεί ότι δήμαρχοι οι οποίοι κατέβηκαν με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, αποφεύγουν κάθε συζήτηση για φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων σε δομές τους. Γι' αυτούς τους δημάρχους η αρμόδια επιτροπή αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρει τίποτα, παρά κατηγορούνται ως "ξενοφοβικοί" οι δήμαρχοι που έχουν βάλει "πλάτη" και έχουν βοηθήσει την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού εθνικού θέματος.

Δήμαρχος Αλίμου: Δεν φοβόμαστε τους τραμπούκους

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο του Αλίμου κατά τη διάρκεια της απάντησης του δημάρχου στις κατηγορίες της κυρίας Μπελιά, επενέβη και ένα μέλος της παράταξής της («Άνω-Κάτω»), ο οποίος επιτέθηκε φραστικά στον δήμαρχο όταν αυτός άρχισε να καταρρίπτει μία-μία τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης. Ο συνεργάτης της κας Μπελιά σηκώθηκε όρθιος, διέκοψε τον δήμαρχο και απευθυνόμενος προς εκείνον "δημοκρατικά" του φώναξε:
«Τι λες ρε δήμαρχε.. Σοβαρέψου λίγο... Γίνε επιτέλους δήμαρχος!»

Όταν ο δήμαρχος Αλίμου του απάντησε ότι δεν δέχεται αστυνόμευση στις ιδέες του, το μέλος της παράταξης «Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι» του εξαπέλυσε νέα επίθεση, κινήθηκε προς το μέρος του επιθετικά και του φώναξε: «Μεγάλωσε πρώτα και έλα μετά να τα πούμε».

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της συγκεκριμένης δημοτικής παράταξης όταν «στριμώχνεται» πολιτικά, είναι να επιτίθεται στη δημοτική αρχή και το δήμαρχο, να προκαλεί εντάσεις και οξύτητα και στη συνέχεια να αποχωρεί από το δημοτικό συμβούλιο, καταγγέλλοντας μάλιστα τη διοίκηση για αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Αυτό έκαναν και χθες. Όξυναν τα πράγματα με δική τους υπαιτιότητα, διέκοψαν τη διαδικασία και αποχώρησαν.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο δήμαρχος Αλίμου δήλωσε στο vimaonline.gr: «Μπράβοι και ‘νταήδες’ και δεν χωράνε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο. Δεν φοβόμαστε και δεν ανεχόμαστε τις ύβρεις και τους τραμπουκισμούς. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ακάθεκτοι για να αλλάξουμε την πόλη μας και για να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα του δήμου και της κοινωνίας. Εμείς δεν έχουμε "αφεντικά" και δεν υπηρετούμε κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση».

Σχόλια Αναγνωστών

7 Προσθήκη σχολίου
Β.Κ. 03.05.16
Μπραβο Δημαρχε για τη σταση σου και τις προσπαθειες σου να κανεις οτι εξαρτατε απο εσενα για να προστατευσεις τους κατοικους του Αλιμου. ,σε οτι αφορα το θεμα του προςφυγικου. Εκεινο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι τη σταση της αντιπολιτευσης στο προχθεσινο δημοτικο συμβουλιο. Και καλα τα φερεφωνα της κυβερνησης που ειχαν φερει και ενισχυσεις για να υποστηριξουν τις αθλιοτητες της, οι υπολοιπες ομως παραταξεις του κ. Ορφανου και του κ. Τσαμπαρλη τι ρολο παιζουν; Φανταζομαι απο προσωπικη εμπαθεια στο προσωπο σου συμμαχουν ακομη και με την παραταξη του Συριζα. Τι μικροψυχια...
Απάντηση
Φωνή από Παλαιό Άλιμο 18.05.16
Δυστυχώς αγαπητέ/ή οι ενέργειες της αντιπολίτευσης γίνονται με μοναδικό σκοπό την "αντιπολίτευση σε όλα" ακόμη και στα οφθαλμοφανή σωστά της εκάστοτε διοίκησης. Έτσι και οι κ.κ. Μπελιά, Ορφανός και Τσαμπαρλής, αντί να κοιτάξουν τη διάσταση που έχει το πρόβλημα και τις επιπτώσεις του στην τοπική κοινωνία, κοιτάνε πως θα υπηρετήσουν καλύτερα τα κόμματα τους, και την καρεκλίτσα τους !!!
Απάντηση
Παλιος Καλαμακιωτης 03.05.16
Παρακολουθω τα δημοτικα συμβουλια αρκετς δεκαετιες. Πιο ξεφτιλισμενη αντιπολιτευση δεν εχει υπαρξει.
Απάντηση
ΒΑΣΩ 26.04.16
ΖΗΛΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ....... ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.....
Απάντηση
DHMARXO-ZIZANIO 26.04.16
ΖΙΖΑΝΙΟΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑΖΙΖΑΝΙΟΝ ΓΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ!!ΑΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟΣ ΕΙΣΑΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΩ.. ΜΗΠΩΣ ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΑΛΑΚΡΙΤΣΑ..;;http://www.protothema.gr/politics/article/571739/fofi-kalesma-sta-stelehi-tis-autodioikisis-gia-tin-anagennisi-tis-parataxis/ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟhttp://www.notioanatolika.gr/parapol/9568-dyo-dimarxoi-tis-anat-attikis-sto-plevro-tis-fofis-gia-tin-anasygkrotisi-tis-kentroaristeras Ανεξαρτήτως κόμματος, ομοτράπεζος, μπορεί, ανεξάρτητος σκέτο δεν είμαι και τόσο σίγουρος!
Απάντηση
Πάνος Τσ. 26.04.16
Πέστα, γιατί μας έχει φύγει το μυαλό με αυτά που βλέπουμε την αντιπολίτευση να κάνει στο δήμαρχο. Πρώτη φορά βρέθηκε ένας άνθρωπος να ασχολείται τόσο με το δήμο μας και αυτοί τον κηνυγάνε λυσσασμένα... Βρε ουστ απο δώ!!!!!!!
Απάντηση
ΖΙΖΑΝΙΟΝ 26.04.16
Μα τι λέτε τώρα!!Ο ΞΥΡΖΑ και να λεει ανακρίβειες... Η πρώτη φορά"αριστερά" μόνο αλήθειες λέει.Από την ανάποδη βέβαια.Κύριε δήμαρχε,η Μπελιά στηρίχτηκε από τους αρχιψευταράδες. Ο Ορφανός από το "πεντακάθαρό" ΠΑΣΟΚ και ο Τσαμπαρλής από την Ν.Δ.του Μειμαράκη και του Καραμανλή,που πήγανε να ταίσουν το κόσμο τους κουτόχορτο και φάγανε μαύρο. Τι περιμένεις λοιπόν απ΄όλους δαύτους, που τους πήρες βρακάκια και σωβρακάκια στις εκλογές σαν ανεξάρτητος που κατέβηκες!!!!!!
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.