ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022, 10:53

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντόρα Μπακογιάννη: Η πλειοψηφία των νέων ξένων επενδυτών στις Τράπεζες είναι distressed funds

0 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015, 12:11

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό γι' αυτές,  είναι το θέμα ερώτησης της βουλευτού της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη, προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Συγκεκριμένα η κυρία Μπακογιάννη αναφέρει: 

Με τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης που οδήγησαν στη φυγή καταθέσεων και τον έλεγχο κεφαλαίων, επανήλθε η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για να αποφευχθεί το «κούρεμα» καταθέσεων.

Η συμμετοχή του κράτους σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank έγινε με τιμές €0.02, €0.03, €0.04 και €0.01 αντιστοίχως. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η αξία των μετοχών του Δημοσίου (άρα η περιουσία του ελληνικού λαού) από 25 δισ. σε 500 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την ανακεφαλαιοποίηση χωρίς όριο τιμής και δέχθηκε να συμμετάσχουν μόνο ξένοι επενδυτές.

Επομένως, ακόμα κι αν αυξηθούν οι τιμές στο μέλλον, το κράτος δεν θα κερδίσει τίποτα απ’ όσα έχασε, ενώ οι ξένοι (στην πλειοψηφία τους κερδοσκοπικά funds) ελέγχουν πια τις τράπεζες με μόλις 5 δις. ευρώ. Η κυβέρνηση παρέλαβε τράπεζες με αυξημένο κρατικό έλεγχο και τις παρέδωσε με εξευτελιστικό τίμημα στους ξένους επενδυτές, κόντρα στην ιδεολογία της.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

1. Έχει επίγνωση ότι το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη απαξίωση των ελληνικών τραπεζών και ο αφελληνισμός τους, αφού περνούν πλέον στον έλεγχο ξένων επενδυτών; Συνδέεται αυτό το ξεπούλημα με την απουσία Προέδρου στην αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

2. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δημοσίου το γεγονός ότι η πλειοψηφία των νέων ξένων επενδυτών είναι distressed funds; Γνωρίζει η κυβέρνηση ποιοι είναι οι νέοι μέτοχοι που αγόρασαν τις τράπεζες σε εξευτελιστικές τιμές; 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.