ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 17:43

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Περάσματα ελπίδας: Προσφυγική κρίση, κοινωνικές προκλήσεις και απαντήσεις αλληλεγγύης»

της Δέσποινας Αφεντούλη 0 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, 08:46

Περίπου 400 άτομα παρακολούθησαν την ημερίδα, με τίτλο «Περάσματα ελπίδας: προσφυγική κρίση, κοινωνικές προκλήσεις και απαντήσεις αλληλεγγύης», που διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καισαριανής - Βύρωνα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) στις 29/10/2015 στην Κεντρική Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΙ Αθήνας.

Κεντρικά ζητήματα της ημερίδας ήταν τα χαρακτηριστικά της προσφυγικής κρίσης, οι πολυεπίπεδες ανάγκες των προσφύγων κατά τη διάρκεια της επισφαλούς μετακίνησής τους προς την Ευρώπη, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το φαινόμενο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, η κοινωνική αλληλεγγύη και οι δυνατότητες αποτελεσματικής παρέμβασης των Κοινωνικών Λειτουργών.

Οι εργασίες της ημερίδας «έκλεισαν» με ομόφωνο Ψήφισμα Αλληλεγγύης προς τους Πρόσφυγες από τους παρόντες συμμετέχοντες, στο οποίο εκφράστηκε η διεκδίκηση από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασφαλούς διέλευσης, υποδοχής και εγκατάστασης των προσφύγων στο έδαφος της Ευρώπης, η απαίτηση της απεμπλοκής των ισχυρών χωρών από τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στις χώρες προέλευσης των προσφύγων, και δέσμευση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αντιμετώπιση κάθε μορφής ξενοφοβίας και ρατσισμού και στην προαγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι επαγγελματίες Κοινωνικοί Λειτουργοί, μέλη κινημάτων αλληλεγγύης, φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας και άλλων Τμημάτων ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων του Προγράμματος Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων (Π.Ε.Γ.Α.) Κοινωνικής Εργασίας.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.