ΓΛΥΦΑΔΑ

Κολυμβητήριο Γλυφάδας: Ανοίγει ανακαινισμένο με όλους τους όρους υγιεινής και ασφάλειας

0 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015, 12:20

Στις 26 Οκτωβρίου ξεκινά και πάλι τη λειτουργία του το Κολυμβητήριο της Γλυφάδας, αφού ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των εργασιών που ήταν επιτακτική ανάγκη να γίνουν προκειμένου αυτό να καταστεί ασφαλές για τους χρήστες του. 

Η κατάσταση στην οποία παρέλαβε το ιστορικό Κολυμβητήριο της Γλυφάδας η νέα διοίκηση πριν από ένα περίπου χρόνο ήταν πολύ κακή."Κάναμε τεράστιο αγώνα για να το συμμαζέψουμε" είπε σε τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου και προέτρεψε τον πρώην Δήμαρχο Κώστα Κόκκορη να το επισκεφθεί και να διαπιστώσει "ιδίοις όμμασι" τα τεράστια προβλήματα, για τα οποία ασφαλώς υπεύθυνες είναι οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου. Στον αυτόματο πιλότο

Η κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το Κολυμβητήριο από τη μακροχρόνια χρήση του χωρίς την ανάλογη φροντίδα από τις διοικήσεις του Δήμου είχε ως αποτέλεσμα αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τους αθλητές, μικρούς και μεγάλους. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος από τότε που το Κολυμβητήριο περιήλθε, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στη δικαιοδοσία του Δήμου "δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει μια πλήρης φροντίδα και μια ολοκληρωμένη προσπάθεια αποκατάστασης πολλών αδυναμιών που είχε από τη μακροχρόνια χρήση του". 

Στην κυριολεξία είπε ο Γ. Παπανικολάου το Κολυμβητήριο λειτουργούσε στη λογική του "αυτόματου πιλότου".  

Λειτουργούσε χωρίς άδεια 

Σε συνάντηση που είχε το vimaonline.gr με τον Περικλή Δορκοφίκη, ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού του Δήμου Γλυφάδας κάνει λόγο για την άσχημη κατάσταση του Κολυμβητηρίου.  

"Με την ανάληψη των καθηκόντων μας" είπε ο κ. Δορκοφίκης, "ο δήμαρχος ζήτησε να ρίξουμε όλο μας το βάρος, προκειμένου το Κολυμβητήριο να καταστεί ασφαλές και να λειτουργεί σύμφωνα με όλα τα πρότυπα υγιεινής που λειτουργούν όλα τα σύγχρονα κολυμβητήρια της Ελλάδας". "Η εγκατάσταση λειτουργούσε από το 2012 - οπότε και ετέθη επιτακτικά από την Περιφέρεια - χωρίς άδεια λειτουργίας για την έκδοση της οποίας έπρεπε να ολοκληρωθεί ένας συγκεκριμένος κύκλος εργασιών.

"Το Κολυμβητήριο είχε ελλειπές σύστημα πυρασφάλειας και δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου σε περίπτωση πυρκαγιάς". 

"Οι καυστήρες  δεν είχαν πιστοποιητικά καλής λειτουργίας και ασφάλειας ενώ είχαν μείνει αρκετά χρόνια χωρίς συντήρηση". Τα προβλήματα του μηχανοστασίου που θεωρείται η καρδιά του Κολυμβητηρίου, ήταν δεκάδες. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ειδικευμένος υπάλληλος του Δήμου, από τις πέντε αντλίες της πισίνας λειτουργούσαν οι δύο, με συνέπεια να μη γίνεται σωστή ανα-κυκλοφορία του νερού (δηλαδή πολλές φορές το νερό βρισκόταν κάτω από την ενδεδειγμένη στάθμη με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστά η υπερχείληση της πισίνας). 

Το σύστημα χλωρίωσης δεν λειτουργούσε και γινόταν χειροκίνητα με συνέπεια η αναλογία του χλωρίου στο νερό να μην μπορεί να ελεγχθεί επακριβώς. 

Ενδεικτικό της εγκατάλειψης στο μηχανοστάσιο ήταν ότι, ο κεντρικός πίνακας είχε μέσα γυμνά καλώδια και πολλές από τις ασφάλειες ήταν "νεκρές", ενώ υπήρξαν και περιστατικά βραχυκυκλώματος και πυρκαγιάς κατά τη διαδικασία ελέγχου από ειδικευμένα συνεργεία. 

Επίσης, η δεξαμενή στην οποία βρίσκεται η  άμμος διύλισης μέσα από την οποία περνάει το νερό και καθαρίζεται, ενώ πρέπει ανά τρία χρόνια να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται, είχε, όπως είπε ο ειδικευμένος υπάλληλος, να καθαριστεί μία 10ετία.Τα έργα που έγιναν 

Προκειμένου να πάρει την άδεια λειτουργίας το Κολυμβητήριο και να λειτουργεί πλέον με σύγχρονες προδιαγραφές οι εργασίες που έγιναν είναι οι ακόλουθες:

 - Βιολογικός και χημικός καθαρισμός σε όλους τους χώρους

- Ολοκλήρωση εργασιών και συντήρηση δύο θυρών εξόδων κινδύνου

- Βάψιμο – συντήρηση μεταλλικού περιμετρικού σκελετού (περιμετρικά), για τη βελτίωση στήριξης όλου του υαλοστασίου

- Συντήρηση τριών λεβήτων και καυστήρων, όπως καθαρισμός και απομάκρυνση διαφόρων στοιχείων, τα οποία και εμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία τους. Επίσης εκδόθηκαν πιστοποιητικά καλής καύσης.

- Επισκευάστηκαν (περιέλιξη μοτέρ, ρουλεμάν) τρεις αντλίες ανακυκλοφορίας νερού για την μεγάλη κολυμβητική δεξαμενή και δύο αντλίες ανακυκλοφορίας νερού για τη μικρή κολυμβητική δεξαμενή.

- Συντήρηση – επισκευή στο σύστημα χλωρίωσης και χημικού καθαρισμού του νερού

- Επισκευή – αποκατάσταση αυτόματης ρύθμισης θερμοκρασίας και των δύο κολυμβητικών δεξαμενών

- Εκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλότητας νερού και για τις δύο κολυμβητικές δεξαμενές προς χρήση για τους δημότες και τα σωματεία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται επίσης:

-Ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου (αντλίες θερμότητας, παροχή φυσικού αερίου κ.λπ.)

- Διαδικασίες για μόνωση και βάψιμο οροφής

- Επισκευή και αντικατάσταση συστήματος εξαερισμού του κολυμβητηρίου

-Αντικατάσταση καυστήρων

Τέλος, όπως είπε ο Περικλής Δορκοφίκης, το Κολυμβητήριο θα παραδοθεί στις 26 Οκτωβρίου στους χρήστες του, μικρούς και μεγάλους, πληρώντας τους όρους υγιεινής και ασφάλειας και ενημέρωσε πως αυτό θα κλείσει και πάλι από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου προκειμένου να γίνουν συμπληρωματικές εργασίες. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.