ΒΟΥΛΑ

Ψήφισμα της Ένωσης Πολιτών Βούλας - Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση

0 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015, 16:01

Είναι πλέον κοινή συνείδηση ότι, η βαθιά και πολύπλευρη κρίση που μαστίζει, εδώ και χρόνια, την πατρίδα μας αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο, που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Κύριοι εσωτερικοί παράγοντες είναι: το σαθρό – πελατειακό πολιτικό σύστημα, η κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η αναξιοκρατία και η διαφθορά, ο ανεύθυνος συνδικαλισμός, ο αλόγιστος δημόσιος και ιδιωτικός δανεισμός, η απαξίωση βασικών θεσμών (όπως του Συντάγματος και του Κοινοβουλίου), η εγκατάλειψη παραδοσιακών αξιών και, πάνω από όλα, ο αχαλίνωτος λαϊκισμός. Από τους εξωτερικούς παράγοντες, επισημαίνουμε τις δυσλειτουργίες και την έλλειψη επαρκών κανόνων της νομισματικής ένωσης, καθώς και κανόνων που διασφαλίζουν την ισόρροπη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ανταγωνιστικότητα.

Είναι, επομένως, προφανές ότι, λύση σε ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα δεν μπορεί να εξευρεθεί μέσα από προσπάθειες που είναι αποσπασματικές, βασίζονται σε ιδεοληψίες, δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων και έχουν ως πρόθεση τη μετάθεση ευθυνών. Αντίθετα, επιτακτική είναι η ανάγκη για εθνική συνεννόηση και για άμεση δημιουργία ενός κοινά αποδεκτού εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση και βιώσιμης ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Είναι πεποίθησή μας ότι, μια Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σημερινή ταραχώδη εποχή και με τη γεωπολιτική αστάθεια που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή μας, θα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους, με διαστάσεις ακόμη και εθνικής καταστροφής. Πέραν αυτού, και παρά τις όποιες ανεπάρκειες σε θεσμούς και κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, πιστεύουμε ακράδαντα ότι, ιστορικά και πολιτισμικά, δεν νοείται Ευρώπη χωρίς Ελλάδα, ούτε Ελλάδα χωρίς Ευρώπη και, για το λόγο αυτό, είμαστε προσηλωμένοι σε ένα ευρωπαϊκό όραμα με επίκεντρο την ειρήνη, τη δημοκρατία, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη των λαών, την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με βελτιωμένους θεσμούς και κανόνες που θα υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο το συγκεκριμένο όραμα. Το δε ερώτημα, για ποια Ευρώπη αξίζει να αγωνιζόμαστε, έχει νόημα μόνον εφόσον παραμένουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Η Ένωση Πολιτών Βούλας, εδώ και χρόνια, διακηρύσσει ότι «επιθυμητή και βιώσιμη έξοδος από την κρίση εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει», όπως, εξάλλου, πιστεύει και η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού. Εν κατακλείδι, είμαστε υπέρ ενός νηφάλιου και ουσιαστικού εθνικού διαλόγου, με σκοπό τη βελτίωση και την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τους εταίρους μας και με απώτερο στόχο την πολιτική ένωση.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.