ΒΟΥΛΑ

3B:Αντιπαράθεση Κωνσταντέλλου - Δόγκα για τις μελέτες και τους χορηγούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ 0 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015, 13:37

Δημοσθένης Δόγκας: "Ότι δεν ακολουθεί τη νόμιμη οδό, μυρίζει διαπλοκή".
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: "Λειτουργούμε και προχωράμε μόνο με όρους διαφάνειας". 

Αυτά, μεταξύ άλλων, ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης 23 Ιουνίου 2015 στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.

Για την ακρίβεια, ο επικεφαλής του συνδυασμού "Δημοτική Βούληση" Δημοσθένης Δόγκας, αναφέρθηκε, προ ημερήσιας διάταξης, στις μελέτες για έργα που πρόκειται να κάνει ο Δήμος, τις οποίες θα αναλάβουν να πληρώσουν "άγνωστοι ιδιώτες χορηγοί", όπως χαρακτηριστικά είπε, σε σχέση πάντα με την τοποθέτηση του δημάρχου Γρ. Κωνσταντέλλου, στην προηγούμενη συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου 2015.Με τίτλο: "Τώρα, Διαφάνεια παντού!", ο κ. Δόγκας ανέγνωσε στο σώμα επιστολή της παράταξής του, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:  

"Ανησυχία και βαθύ προβληματισμό προκαλεί η εν κρυπτώ και παραβύστω απόφαση της Δημοτικής Αρχής Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να αναθέσει απ' ευθείας την εκπόνηση των πιο κρίσιμων μελετών για κεντρικά τεχνικά έργα του Δήμου σε μελετητικά γραφεία τα οποία θα επιλεγούν και θα αμειφθούν από άγνωστους ιδιώτες χορηγούς.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Ιουνίου 2015 ο δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ζητώντας την αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου, απεντάσσοντας τις μελέτες για τα έργα από τον Προϋπολογισμό που είχε ήδη ψηφισθεί, αρνούμενος παράλληλα να αποκαλύψει τα ονόματα των χορηγών που προσέγγισε με δική του πρωτοβουλία.

Η διοίκηση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, επικαλούμενη την ανάγκη (;) για χρονική επίσπευση των διαδικασιών ανάθεσης των μελετών που προβλέπει ο νόμος 3316/2005, επέλεξε την παράκαμψή του.

- Χωρίς να προηγηθεί καμία δημόσια διαβούλευση
- Χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου
- Χωρίς να προηγηθεί καμία δημόσια προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος

Ο Δήμαρχος με μυστικές διαδικασίες που γεννούν εύλογα ερωτήματα, επέλεξε και ανέθεσε απ' ευθείας σε συγκεκριμένα πρόσωπα των οποίων τα ονόματα δεν αποκαλύπτει, να χρηματοδοτήσουν τις μελέτες για τα έργα που θα διαμορφώσουν τα επόμενα χρόνια την εικόνα του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Πρόκειται για τις ακόλουθες μελέτες:
- Κυκλοφοριακή μελέτη και προτάσεις δημιουργίας πεζοδρόμων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, πεζογεφυρών σε διάφορα σημεία του Δήμου.

- Ανακατασκευή Τμήματος Αθλητικού Κέντρου Βούλας.
- Ειδική μελέτη για τη δασολογική αξιοποίηση των οικοπέδων της εκκλησιαστικής περιουσίας.
- Μελέτη κατασκευής νέου Παιδικού Σταθμού Βουλιαγμένης.
- Μελέτη ανάπλασης Πλατείας Νυμφών Βουλιαγμένης.
- Μελέτη κατασκευής νέου Παιδικού Σταθμού Βούλας.
- Μελέτη κατασκευής 6ου Νηπιαγωγείου Βούλας.

Τα ερωτήματα που γεννώνται και στα οποία η δημοτική αρχή οφείλει να απαντήσει ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών είναι:

Ποιοι είναι οι χορηγοί για κάθε μελέτη;

Για ποιο λόγο παρακάμπτονται τα τοπικά μελετητικά γραφεία, απαξιώνοντας το Μητρώο Μελετητών του Δήμου, το οποίο επαίρεται ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ότι δημιουργήθηκε κατά τη δημαρχία του;

Σε ποιο βαθμό ο Δήμος, εκπρόσωπος του δημοσίου συμφέροντος, θα επιβάλει τις απόψεις του για τον προσανατολισμό των μελετών, όταν η ίδια η εκπόνηση της μελέτης εξαρτάται οικονομικά από άγνωστους ιδιώτες;

Πώς διασφαλίζεται ότι ο κάθε χορηγός δεν κινείται με κίνητρα όχι αποκλειστικά δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για την ενδεχόμενη εξασφάλιση ιδίου οφέλους;

Γι' αυτό εξάλλου ο νόμος απαιτεί την αποδοχή της όποιας χορηγίας ονομαστικά και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εξασφαλίζει τη διαφάνεια μέσω της δημοσιότητας.

Οτιδήποτε δεν ακολουθεί τη νόμιμη οδό, μυρίζει διαπλοκή".

Κωνσταντέλλος: "Tο μόνο που κάνετε είναι να πυροβολείτε τα πόδια σας κύριε Δόγκα"

Από την πλευρά της διοίκησης τώρα, ο δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος, απευθυνόμενος στον κ. Δόγκα και ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι μ' αυτά που θα πει δεν έχει καμία πρόθεση να τον θίξει ή να τον προσβάλλει σε προσωπικό επίπεδο αλλά θα μιλήσει καθαρά πολιτικά, είπε ότι, με τα όσα άκουσε από την ανάγνωση της επιστολής του, διέγνωσε "πολιτική μικροψυχία, εκ μέρους του". Και συνέχισε λέγοντας πως, ο Δήμος κινείται και προγραμματίζει τα έργα του και στις τρεις δημοτικές κοινότητές του, μέσα στα πλαίσια της "χρηστής διοίκησης, με προτάσεις ολοκληρωμένες, ώστε να μη χαθούν ευκαιρίες για σοβαρά έργα, χρήσιμα για τους δημότες", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε μία αποστροφή του λόγου του. 

Συνεχίζοντας, του είπε ότι λέει απαράδεκτα πράγματα, και πως, σ' ότι αφορά τις μελέτες, του εξήγησε πως, αυτές έχουν μεγάλο κόστος, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 300.000 ευρώ και ως εκ τούτου θα ανατεθούν σε εξειδικευμένα μεγάλα γραφεία, που θα πληρωθούν από εύπορους συνδημότες μας, ιδιώτες χορηγούς και ευεργέτες,των οποίων τα ονόματα θα γίνουν γνωστά όταν ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. 

Εξήγησε,επίσης, ότι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι μελέτες θα δοθούν σε μεγάλα γραφεία, έχει να κάνει με το γεγονός πως, τα τοπικά μελετητικά γραφεία δεν μπορούν να αναλάβουν τέτοιου μεγάλου μεγέθους μελετητικές εργασίες. 

Σε ότι ακούστηκε περί αδιαφάνειας, διαπλοκής κλπ., ο κ. Κωνσταντέλλος υπήρξε ιδιαίτερα σαφής, επισημαίνοντας,σε γενικές γραμμές πάντα, τα εξής: "ως διοίκηση προχωράμε μόνο με όρους διαφάνειας,ενώ ταυτόχρονα, μας ενδιαφέρει ο δήμος να αποκτήσει ταχύτατα μελέτες μέσα από Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Σε κάθε περίπτωση,πάντως, θα φροντίσουμε να μην αφήσουμε την ελληνική γραφειοκρατία να μπει εμπόδιο στην πρόοδο της πόλης μας". 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του αυτή- και αναφορικά με τη συγκεκριμένη επιστολή που διάβασε ο κ. Δόγκας-και την οποία έδωσε στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των τοπικών και διαδημοτικών ΜΜΕ αλλά και σε δημοτικούς συμβούλους,είπε: "Με τέτοια έγγραφα, όπως αυτό που μοιράσατε, το μόνο που κάνετε είναι να πυροβολείτε τα πόδια σας κύριε Δόγκα". 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.