ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 22:02

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Αποφασισμένη να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην πώληση του Ελληνικού

0 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015, 15:03
Οι θεσμοί θεωρούν την επένδυση του πρ. αεροδρομίου του Ελληνικού, κομβικής σημασίας, που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα, θα γεμίσει τα κρατικά ταμεία, θα δημιουργήσει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Το κεφάλαιο ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνει η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. 

Η ελληνική κυβέρνηση όπως παρουσιάζεται στο αγγλικό κείμενο που δημοσιεύει η Καθημερινή, φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκχώρηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Ανάμεσα σ' αυτά βρίσκονται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και το Ελληνικό.

Είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση δεσμεύεται στο πλαίσιο γραπτής πρότασης προς τους θεσμούς ότι θα προχωρήσει άμεσα τις μεγάλες, εν εξελίξει, ιδιωτικοποιήσεις.

Όπως είχαμε μεταδώσει λίγες ημέρες νωρίτερα το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού το είχε θέσει ο Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα παίρνοντας διαβεβαιώσεις από τον πρωθυποργό ότι η επένδυση προχωράει κανονικά.

Οι θεσμοί θεωρούν την επένδυση του πρ. αεροδρομίου του Ελληνικού, κομβικής σημασίας, που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα, θα γεμίσει τα κρατικά ταμεία, θα δημιουργήσει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά, το κείμενο της πρότασης αναφέρει ότι:
"προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις υπό τον όρο ότι διασφαλίζεται:
- ένα ελάχιστο επίπεδο επενδύσεων
-προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα
-υπάρχουν δεσμεύσεις για τη διασφάλιση ωφέλων στις τοπικές οικονομίες
-η συμμετοχή με μειοψηφικό ποσοστό του Δημοσίου στις ιδιωτικοποιήσεις
-η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς

Οι ετήσιοι στόχοι εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις (εξαιρουμένων των συμμετοχών σε τράπεζες) είναι για το 2015, το 2016 και το 2017 1,4 δις, 3,7 δις και 1,2 δις αντίστοιχα.

Οι αρχές θα πραγματοποιήσουν άμεσα αμετάκλητα βήματα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού και για την ολοκλήρωση των όρων πώλησης των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Θα προχωρήσουν επίσης σε συνεργασία με τον πλειοδότη (tender) στην παράταση της συμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Για τα έργα ακίνητης περιουσίας, το ΤΑΙΠΕΔ θα θέσει ετήσιους στόχος προσόδων που θα συνάδουν με το συνολικό στόχο εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις”.

Βέβαια δεν γίνεται ξεκάθαρο εάν ο όρος της συμμετοχής του Δημοσίου στις αποκρατικοποιήσεις με μειοψηφικό ποσοστό, θα αφορά αυτές που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον ή όσες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, συνάγεται λογικά, δεδομένης της δέσμευσης της κυβέρνησης να προχωρήσουν άμεσα οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, ότι η συμφωνηθείσα μετοχική σύνθεση στο σχήμα αξιοποίησης του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων δεν θα μεταβληθεί.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.