ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΜΑΙΟΥ 2024, 06:07

ΓΛΥΦΑΔΑ

Γλυφάδα - Αποκλειστικό: Η στιγμή της εισβολής αντιεξουσιαστών στο Δημοτικό Συμβούλιο (video)

4 28 ΜΑΙΟΥ 2015, 15:39

Στιγμές "ωμής βίας και φασισμού" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, έζησε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Ομάδα ακροαριστερών που τοποθετούνται στο αντιφασιστικό μέτωπο διέκοψε βίαια τη συνεδρίαση προκειμένου να προπηλακίσουν λεκτικά τον δημοτικό σύμβουλο της Χρυσής Αυγής Σωτήρη Βοργιά και δημοτικούς συμβούλους που αντέδρασαν στο σκηνικό τρόμου που έστησε η συγκεκριμένη ομάδα. Όλα συνέβησαν λίγο πριν τις 9 το βράδυ, όταν 30 περίπου άτομα, οι περισσότεροι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους κρατώντας κράνη στα χέρια, εισέβαλλαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου κατευθυνόμενοι απειλητικά κατά του κ. Βοργιά.

Η ομάδα έδρασε οργανωμένα καθώς μέλη της περικύκλωσαν τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, μπλόκαραν την έξοδο της αίθουσας και κάλυψαν με πανιά τις κάμερες των δημοσιογράφων προκειμένου να μην υπάρχει εικόνα από την εισβολή. "Σκάστε, βουλώστε το, τώρα μιλάμε εμείς" ήταν οι εκφράσεις τους.  Επίσης απείλησαν με χειροδικία πολίτη που προσπάθησε να καταγράψει το γεγονός με το κινητό του.

"Δεν ήρθαμε να σε χτυπήσουμε"
Αμέσως μετά την εισβολή ο 40χρονος επικεφαλής της ομάδας, επιτέθηκε φραστικά στον δημοτικό σύμβουλο Σωτήρη Βοργιά χαρακτηρίζοντάς τον φασίστα και ρουφιάνο της αστυνομίας. "Θα σε αντιμετωπίσουμε πολιτικά, δεν ήρθαμε εδώ να σε χτυπήσουμε, ανέφερε μεταξύ των άλλων.

Η κόντρα μεταξύ του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής της Γλυφάδας και της συγκεκριμένης ομάδας ξεκίνησε κατά την προεκλογική περίοδο όταν άγνωστα άτομα με κουκούλες είχαν επιτεθεί και χτυπήσει το Σωτήρη Βοργιά στα γραφεία της παράταξής του. Τότε, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Βοργιά ένας εκ των δραστών είχε αναγνωριστεί στο πρόσωπο του 40χρονου επικεφαλή της συγκεκριμένης ομάδας, με την ιστορία να συνεχίζεται στο δικαστήριο καθώς τότε είχε κατατεθεί μήνυση εκ μέρους του. 

"Δεν τους γνωρίζω τους αντιφασίστες που σε χτύπησαν, αλλά επικροτώ την ενέργειά τους", σημείωσε ο 40χρονος, ενώ τόνισε ότι οι καταθέσεις του δημοτικού συμβούλου που τον κατηγορούν για την συγκεκριμένη ενέργεια είναι αντιφατικές και θα πέσουν στα δικαστήρια. Αναρωτήθηκε δε, πως είναι δυνατόν να τον αναγνώρισε ως δράστη της επίθεσης καθώς τα άτομα που του επιτέθηκαν φορούσαν κουκούλες.

Σοκ προκάλεσε στους παρευρισκόμενους ο 40χρονος όταν τελειώνοντας την ομιλία του, απευθυνόμενος στον δημοτικό σύμβουλο της Χρυσής Αυγής, τον απείλησε ότι "κάποια στιγμή θα τον δικάσει κάποια άλλη δικαιοσύνη όπως τους προγόνους του στο Μελιγαλά που βρέθηκαν στην Πηγάδα, όπως στο Μιλάνο που κρέμασαν τον Μουσολίνι ανάποδα και όπως κάτι καλόπαιδα που βρέθηκαν στο Ν. Ηράκλειο να... ξεκουραστούν. 

Η τελευταία φράση πάγωσε το δημοτικό συμβούλιο καθώς ήρθε στο μυαλό όλων η εκτέλεση των δύο χρυσαυγιτών στο Ν. Ηράκλειο. 

Το δημοτικό συμβούλιο της Γλυφάδας έχει ξαναζήσει παρόμοιες σκηνές όταν η ίδια ομάδα επιτέθηκε πριν από περίπου ενάμισυ χρόνο σε δύο μέλη της Χρυσής Αυγής που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση. Μάλιστα τότε είχαν προπηλακιστεί και δύο δημοσιογράφοι ενώ είχαν προκληθεί και ζημιές σε προσωπικούς υπολογιστές.

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει πλούσια δράση στα νότια προάστια καθώς, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο είχε συγκρουστεί αρκετές φορές με ομάδες χρυσαυγιτών στον Άλιμο, Αργυρούπολη και Ελληνικό.

Καταδίκασε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο 
Αμέσως μετά το συμβάν, ο δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας, Αιμίλιος Βουγιουκλάκης ζήτησε από τα όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων, να καταδικάσουν το συμβάν: «Η ελεύθερη έκφραση θέσεων και απόψεων αποτελεί το θεμελιώδες συστατικό της δημοκρατίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«H προάσπιση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης θέσεων και απόψεων αποτελεί τη θεμελιώδη υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη. Γι αυτό και οφείλουμε όλοι να σταθούμε το ύψος των περιστάσεων και, με αφορμή το σημερινό συμβάν, να καταδικάσουμε απερίφραστα τη βία, από όπου και αν προέρχεται. Σε μια δημοκρατία η διαφωνία και η αντιπαράθεση απόψεων αποτελούν τα στοιχεία που την προάγουν. Αντιθέτως, οι πρακτικές βίας και προπηλακισμών είναι αυτές που την υπονομεύουν και -εν τέλει- την απειλούν», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Το ψήφισμα-εν τέλει- έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από όλες τις παρατάξεις, με εξαίρεση την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που, παρ' όλο που καταδίκασε το γεγονός, επέλεξε να απέχει:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας καταδικάζει τη βίαιη εισβολή και διακοπή του από ανθρώπους με κεκαλυμμένα πρόσωπα και με βίαιη διάθεση απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο».

Για το βίαιο αυτό γεγονός και πριν την έκδοση του καταδικαστικού ψηφίσματος υπήρξαν και τοποθετήσεις του δημάρχου αλλά και δημοτικών συμβούλων. 

Γιώργος Παπανικολάου, Δήμαρχος: Δεν νομίζω ότι έχουμε το παραμικρό περιθώριο μετά από μία τέτοια βίαιη διακοπή της συλλογικής και δημοκρατικής διαδικασίας της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου να μην υπάρξει ένας σχολιασμός. Οφείλουμε να το κάνουμε αυτό σεβόμενοι την ιστορία αυτού του οργάνου και βεβαίως να μην δώσουμε το δικαίωμα να συμβεί και στο μέλλον κάτι αντίστοιχο. 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό που συνέβη ήταν κάτι ακραίο. Το ότι υπάρχει ακραία συμπεριφορά από εκείνους που υποστηρίζουν το ναζισμό, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακραία συμπεριφορά και από την άλλη κατεύθυνση. 

Αν κάποιος είχε επιτεθεί στον κ. Βοργιά δεν θα πηγαίναμε εμείς να τον υπερασπιστούμε: Τι θα σήμαινε αυτό; Ότι απειδή θα υπερασπιζόμασταν τον εν λόγω δημοτικό σύμβουλο, εμείς υποστηρίζουμε οτιδήποτε έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή; Ποτέ, και μακριά από μας. Κι εκείνο που θέλω να πω τέλος, είναι ότι ο Σωτήρης Βοργιάς ουδέποτε έφερε στο δημοτικό συμβούλιο οτιδήποτε έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή. 

Θέλω να παρακαλέσω λοιπόν όλους τους συναδέλφους να κάνουμε μία ομόφωνη καταδίκη για αυτή τη συμπεριφορά που συνιστά "ωμή βία". 

Γιώργος Αγγελόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης: Αυτό που συνέβη σήμερα είναι πρωτάκουστο και αδιανόητο. Η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί αν δεν υπάρξει καταδίκη αυτής της βίαιης εισβολής των ατόμων αυτών, οι οποίοι έβαλαν μαύρα πανιά στις κάμερες για να μην καταγραφεί τίποτα. Αν ήταν πολίτες σωστοί θα έρχονταν να καταθέσουν το ψήφισμά τους, να πουν τι θέλουν και να τους ακούγαμε πολύ ευχαρίστως. Πριν συνεχιστεί η διαδικασία πρέπει να καταδικάσουμε την ενέργεια αυτή. 

Κ. Κόκκορης, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, πρ. δήμαρχος: Βεβαίως κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να ζητήσει βήμα έκφρασης, αλλά μη μου πείτε ότι δεν αισθανθήκατε ένα σφίξιμο για την εικόνα νέων ανθρώπων που έχουν αυτή την αντίληψη για τη λογική της δημοκρατίας. 

Κανένας άνθρωπος, ανεξάρτητα με το τι πιστεύει και πρεσβεύει δεν πρέπει να αισθάνεται ότι καθυβρίζεται και απειλείται...

Θεωρώ ότι πρέπει να καταδικάσουμε ομόφωνα τον τρόπο με τον οποίο προσπάθηκε μια ομάδα ανθρώπων να εκφέρει την άποψή της, για να υπάρχει και μία εικόνα αντίδρασης και να μην υπάρξει στους νέους αυτούς ανθρώπους η λογική του τσαμπουκά που πέρασε. Πρέπει να δείξουμε την ενόχλησή μας στην όλη εικόνα.  

Τάσος Ταστάνης (ΣΥΡΙΖΑ) δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης: Η θέση μας είναι γνωστή. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τη συγκεκριμένη ομάδα που τοποθετείται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Θεωρούμε ότι η ένταση και η βία δεν βοηθούν τη Δημοκρατία. Θεωρώ ότι είναι ομόφωνη η καταδίκη όλων των μελών του Δ.Σ. Απέχουμε από τη διαδικασία του ψηφίσματος.

Θανάσης Ηλιόπουλος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ταστάνη (ΣΥΡΙΖΑ): Καταδικάζουμε την εισβολή στο δημοτικό συμβούλιο. Σήμερα έδειξε το σώμα ψυχραιμία. Το προεδρείο και ο Δήμαρχος μπόρεσαν και κράτησαν μία στάση που, οι άνθρωποι αυτοί εκτονώθηκαν, γιατί γι' αυτό ήρθαν εδώ και είναι καταδικαστέα μια τέτοια εισβολή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.  

Σχόλια Αναγνωστών

4 Προσθήκη σχολίου
Αντι-αριστερός 28.05.15
Απειλές θανάτου στο δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας από αναρχικός ανενόχλητα και ο δήμαρχος να κάθεται να τους κοιτάζει αντί να τους πετάξει έξω με τις κλωτσιές. Αλήθεια ο δήμαρχος πήγε να κάνει μήνυση στο αστυνομικό τμήμα????
Απάντηση
Δημότης 28.05.15
Τώρα αυτοί οι περίεργοι τύποι σε τι ακριβώς διαφέρουν απο την χρυσή αυγή????
Απάντηση
Αριστερός φασισμός 28.05.15
Και μετά λέτε ότι οι χρυσαυγίτες είναι οι μόνοι φασίστες, για κοιτάξτε λιγάκι τους καθρεπτες σας
Απάντηση
Μάριος Π. 28.05.15
Απαράδεκτα πράγματα, παρακολούθησα το δημοτικό συμβούλιο και ξαφνικα μπήκαν μέσα κουκουλοφόροι και άρχισαν να βρίζουν και να απειλούν. Η αστυνομία τι κάνει????
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.