ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - ΚΥΤ: Το Περιφερειακό Συμβούλιο είπε όχι στην αύξηση της τάσης ισχύος

0 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015, 11:13

Από ένα "αυτογκόλ" γλίτωσε η Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής της Ρένας Δούρου την τελευταία στιγμή, αφού το ΚΥΤ της ΔΕΗ που βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού για τους κατοίκους των Δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης και Ηλιούπολης αποτελεί "κόκκινο πανί" και επιτακτικά οι τοπικές κοινωνίες ζητούν εδώ και χρόνια την απομάκρυνσή του χαρακτηρίζοντάς το επιβλαβές για την υγεία τους.

Με έκπληξή τους οι δημοτικές αρχές των παραπάνω δήμων πληροφορήθηκαν ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητούσαν την Περιβαλλοντική Μελέτη που έφερε η ΔΕΗ για την αύξηση της τάσης ισχύος του σταθμού και μάλιστα με θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

΄Οπως ήταν ευνόητο οι δημοτικές αρχές και των δύο δήμων αντέδρασαν αφού είναι γνωστές οι θέσεις τους για τη λειτουργία του Σταθμού κοντά σε κατοικημένη περιοχή αφ’ ενός και αφ’ ετέρου, η θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος  της Περιφέρειας δημιούργησε ερωτηματικά αφού δεν συνάδει με όσα μέχρι σήμερα διακήρυττε για το περιβάλλον και την προστασία των πολιτών, η σημερινή διοίκηση της Ρένας Δούρου.


Εικόνες από παλαιότερες κινητοποιήσεις των κατοίκων. 

Με καταδικαστικό ομόφωνο ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης και με δελτίο τύπου ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης διατύπωσαν την έντονη αντίδραση και δυσαρέσκειά τους για την εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.

Στο δελτίο τύπου του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης ανάμεσα και σε άλλα αναφέρονται τα εξής:

Στην περιοχή που βρίσκεται το ΚΥΤ σήμερα βρίσκονται σχολεία, αθλητικές υποδομές, κατοικίες και δεν αφορά μόνο τις συνέπειες στη δασική έκταση, ενώ η ίδια η περιβαλλοντική μελέτη δεν αρνείται τις πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από ακτινοβολία.

Σύμφωνα με την μελέτη: «Η αναγκαιότητα αυτή, (της αύξησης της τάσης ισχύος δηλαδή), ιδίως ως προς τις βιομηχανίες μιας χώρας, ολοένα εντείνεται προς το σκοπό της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, στα πλαίσια της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και απαιτούμενης ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Ένα Κράτος δε δύναται να στερεί τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σ’ αυτό από τα πλεονεκτήματα μιας ολοκληρωμένης αγοράς ενέργειας ούτε να αδιαφορεί για το υψηλό κόστος διανεμόμενης ενέργειας, το οποίο σε τελευταία ανάλυση θα οδηγούσε στον οικονομικό μαρασμό του δια της απομάκρυνσης από την επικράτειά του των επενδυτικών δυνάμεων».

Η μελέτη που σήμερα έρχεται, και έχει τη θετική γνώμη των υπηρεσιών της Περιφέρειας στο Περιφερειακό Συμβούλιο νομιμοποιεί τη γιγάντωση της ισχύος του ΚΥΤ στην περιοχή.

“Η οποιαδήποτε ενέργεια «νομιμοποίησης» ή αναβάθμισης αποτελεί αιτία πολέμου ανάμεσα στους κατοίκους και την δημοτική αρχή με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ, η οποία μέσα από τα υπερκέρδη που συσσωρεύει από την εκμετάλλευση του δικτύου οφείλει να επενδύσει μακριά από τα σπίτια μας, δηλώνει η δημοτική αρχή Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση και απόρριψη της απαράδεκτης περιβαλλοντικής μελέτης της Περιφέρειας που έρχεται να νομιμοποιήσει την γιγάντωση του ΚΥΤ στο δήμο μας”.

ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ


Μετά τις αντιδράσεις των δημοτικών αρχών Ελληνικού - Αργυρούπολης και Ηλιούπολης η Περιφέρεια κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και με την παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων, συλλόγων και κατοίκων απέρριψε ομόφωνα την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΚΥΤ Αργυρούπολης.

"Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής πρότεινε το Σώμα να προχωρήσει σε αρνητική γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ, παρά τη θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Η έλλειψη εναλλακτικών σεναρίων για τη χωροθέτηση του ΚΥΤ, η αρνητική άποψη των τοπικών κοινωνιών των περιοχών, όπως αυτές εκφράζονται στις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Ηλιούπολης και τα έγγραφα που τις συνοδεύουν καθώς και οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν την Περιφερειακή Αρχή στην αρνητική πρόταση, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Σώμα", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.