ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Aρθρίτιδα του ώμου

0 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014, 18:05

Η αρθρίτιδα αποτελεί μία συχνή αιτία πόνου και δυσλειτουργίας του ώμου.
Οφείλεται στην καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, ενός λείου και ελαστικού περιβλήματος που καλύπτει το βραχιόνιο και την ωμοπλάτη.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, χάρη στην παρουσία του αρθρικού χόνδρου, οι επιφάνειες των οστών αυτών είναι λείες και μαλακές και έτσι, εξασφαλίζεται η ομαλή και ανώδυνη μεταξύ τους κίνηση.

Σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, ο αρθρικός χόνδρος φθείρεται ή καταστρέφεται και οι επιφάνειες των οστών γίνονται τραχείες, με συνέπεια να αναπτύσσεται τριβή και να προκαλείται πόνος κατά τις κινήσεις του ώμου.

Κατηγορίες

Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, η αρθρίτιδα του ώμου διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:

Οστεοαρθρίτιδα: Εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς άνω των 60 ετών και οφείλεται σε σταδιακή εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου προϊόντος του χρόνου. Με το πέρασμα των ετών, ο αρθρικός χόνδρος χάνει την ελαστικότητά του, γίνεται ευαίσθητος σε τραυματισμούς και χάνει την ικανότητά του να αυτοϊάται, με αποτέλεσμα την τελική καταστροφή του.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Εμφανίζεται σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, κυρίως σε ηλικίες άνω των 40 ετών. Στις περιπτώσεις αυτές, το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς αναγνωρίζει τον αρθρικο χόνδρο σαν ξένο σώμα, επιτίθεται εναντίον του και τον καταστρέφει ανεπανόρθωτα.

Μετατραυματική αρθρίτιδα: Οφείλεται στην καταστροφή του αρθρικού χόνδρου λόγω παλαιότερης κάκωσης του ώμου (κάταγμα, εξάρθρημα, χειρουργείο) και μπορεί να εμφανισθεί ακόμα και σε νεαρές ηλικίες.

Αρθροπάθεια του στροφικού πετάλου: Πρόκειται για ειδική κατηγορία αρθρίτιδας του ώμου που εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Οφείλεται σε μαζική εκφύλιση των μυών του ώμου, με αποτέλεσμα να προκαλείται μια γενικευμένη αποδιοργάνωση της άρθρωσης.

Συμπτώματα

Το κυριότερο σύμπτωμα της πάθησης είναι ο πόνος. Άλλα συμπτώματα είναι η αδυναμία ανύψωσης ή στροφής του άνω άκρου, το αίσθημα τριβής κατά τις κινήσεις του ώμου και ο ο περιορισμός του εύρους κίνησης της άρθρωσης.

Διάγνωση

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται εύκολα κλινικά και επιβεβαιώνεται απεικονιστικά με απλές ακτινογραφίες. Τα ακτινογραφικά ευρήματα της αρθρίτιδας του ώμου περιλαμβάνουν τη διαταραχή της αρχιτεκτονικής της άρθρωσης, τη στένωση του διαστήματος μεταξύ βραχιονιου και ωμοπλάτης (μεσάρθριου διαστήματος) και την παραγωγή αντιδραστικού οστού (οστεόφυτα) σε μη φυσιολογικές θέσεις.

Θεραπεία

Η θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται από το βαθμό της αρθρίτιδας, τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και τις απαιτήσεις του ασθενούς.

Σε ήπιες ή αρχόμενες μορφές αρθρίτιδας του ώμου, εφαρμόζεται η συντηρητική (μη χειρουργική) θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:

• αναλγητική αγωγή
• συμπληρώματα χονδοϋτίνης και υαλουρονικού οξέος
• ενδοαρθρικές ενέσεις υαλουρονιού οξέος ή βιολογικών αυξητικών παραγόντων (PRP - platelet rich plasma)
• φυσιοθεραπεία

Σε περιπτώσεις προχωρημένης αρθρίτιδας ή αποτυχίας των παραπάνω μέτρων, η οριστική λύση είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την ολική αρθροπλαστική του ώμου.

Η ολική αρθροπλαστική ώμου συνίσταται στην αφαίρεση των κατεστραμμένων τμημάτων της άρθρωσης και την αντικατάστασή τους με αντίστοιχα μεταλλικά που καλούνται προθέσεις (ή εμφυτεύματα). Συγκεκριμένα, τοποθετούμε μια πρόθεση που αντικαθιστά την κεφαλή του βραχιονίου και μία πρόθεση που αντικαθιστά την ωμογλήνη, το τμήμα δηλαδή της ωμοπλάτης που υποδέχεται τη βραχιόνια κεφαλή. Ο συνδυασμός αυτών των δύο προθέσεων σχηματίζει μια νέα τεχνητή άρθρωση που λειτουργεί σχεδόν όπως η φυσιολογική. Με τη χρήση της ολικής αρθροπλαστικής ώμου, ο ασθενής απαλλάσσεται άμεσα από τον πόνο της αρθρίτιδας, κερδίζει ένα μεγάλο και ανώδυνο εύρος κίνησης και επιστρέφει γρήγορα και με αφάλεια σε ένα υψηλό επίπεδο δραστηριότητας.

Κόλλιας Γεώργιος MD, MSc, FEBOT
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
http://orthopaidikos4u.gr

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.