ΒΟΥΛΑ

ΒΟΥΛΑ: Καίριο πλήγμα από την ΕΛ.ΑΣ. στο Eλληνομεξικανικό καρτέλ κοκαϊνης

0 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014, 21:49
Μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ

Καίριο πλήγμα σε ελληνομεξικανικό καρτέλ που διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαϊνης από τη Κεντρική Αμερική προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, επέφερε η ευρείας κλίμακας επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.  Στην επιχείρηση συνεργάστηκαν, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το Σ.Δ.Ο.Ε. η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην οποία έλαβαν μέρος 21 άνδρες και η αμερικάνικη DEA. Η ΕΛ.ΑΣ, μετά από παρακολούθηση αρκετών ημερών και μετά από έφοδο σε σπίτι, στην οδό Ρόδου και Νικηταρά στη Βούλα  κατάσχεσε ποσότητα κοκαϊνης βάρους 230 κιλών και αξίας 10 εκ. ευρώ περίπου.  H σύλληψη των τριών μελών της σπείρας έγινε σε γνωστό παραλιακό καφέ της Βούλας.


Οι συλληφθέντες, ένας 25χρονος Μεξικανός αρχηγός μίας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών του Μεξικού, ένας  69χρονος υπήκοος Καναδά (γεννηθείς στην Κολομβία) και ένας 62χρονος Έλληνας, οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για δύο βαριές κακουργηματικές κατηγορίες, μία εκ των οποίων επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης. 

Οι συλληφθέντες είχαν συστήσει εταιρεία εισαγωγής φρούτων μέσω της οποίας, σε κοντέϊνερ με μπανάνες, μέσα σε βαλίτσες, έφεραν και την κοκαϊνη. Να σημειωθεί ότι μέσω της εταιρείας αυτής είχαν κάνει και δύο δοκιμαστικές εισαγωγές πριν από την εισαγωγή των ναρκωτικών.Τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης, ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Στυλιανός Στασινόπουλος και ο Εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος Αντιπλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός.

Συγκεκριμένα ο Διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης ανέφερε τα ακόλουθα:

"Ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον οργανωμένα διεθνικά δίκτυα εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, από την Κεντρική Αμερική στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, εξαρθρώθηκε από τις διωκτικές Αρχές.

Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), του Σ.Δ.Ο.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν χθες (04.11.2014) παράλληλες οργανωμένες επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συνεληφθησαν τρία άτομα - μέλη του κυκλώματος, σε περιοχή των νοτίων προαστίων, στην Αττική.

Πρόκειται για 25χρονο υπήκοο Μεξικού (αρχηγικό μέλος σε μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του Μεξικού), έναν 69χρονο υπήκοο Καναδά (γεννηθείς στην Κολομβία) και έναν 62χρονο Έλληνα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα δύο (2) άτομα, μεταξύ των οποίων, ο εγκέφαλος του διεθνικού εγκληματικού κυκλώματος (35χρονος υπήκοος Μεξικού, αδελφός του 25χρονου) και ένα ακόμα μέλος του (36χρονος υπήκοος Η.Π.Α. γεννηθείς στο Λίβανο).

Σε βάρος όλων των παραπάνω εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της εισαγωγής, εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, της νομοθεσίας περί όπλων, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Στο πλαίσιο των εκτεταμένων ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, σε οικίες, χώρους και οχήματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν κατασχεθεί:

πάνω από 233 κιλά κοκαΐνης, που μεταφέρθηκαν μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο με μεγάλες ποσότητες φρούτων (ανανά), το οποίο είχε αφιχθεί στο Λιμάνι του Πειραιά από τον Παναμά, δύο καραμπίνες και μονόκαννο όπλο,
σαράντα τέσσερα (44) φυσίγγια διαμετρήματος 7,65 mm και εκατόν είκοσι πέντε κυνηγετικά φυσίγγια, μεταλλική μαχαίρα τύπου «ματσέτα», εννέα κινητά τηλέφωνα, 3.960 ευρώ, 1.643 δολάρια Η.Π.Α. και 5.920 πέσος Μεξικού.

Εκτιμάται ότι τα παράνομα έσοδα που θα αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης από την εμπορία και περαιτέρω διακίνηση της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης, ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας, από το συνδυασμό των προανακριτικών στοιχείων και τη διασταύρωση και ανάλυση όλων των ερευνητικών δεδομένων οδηγηθήκαμε στη δημιουργία του προφίλ (profiling) των εμπλεκομένων ατόμων και στην ταυτοποίηση της εγκληματικής τους δράσης, στο πλαίσιο του οργανωμένου κυκλώματος εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας σκληρών ναρκωτικών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση διέθετε δομημένη ιεραρχική εσωτερική διάρθρωση, με διακριτούς– προκαθορισμένους ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις, μεταξύ των μελών της.

Συγκεκριμένα, «εγκέφαλος» της οργάνωσης είναι ο 35χρονος υπήκοος Μεξικού, με αρχηγικό μέλος τον 25χρονο ομοεθνή του, ενώ ο 36χρονος υπήκοος Η.Π.Α. αναλάμβανε τους χρηματικούς διακανονισμούς των αγοραπωλησιών της κοκαΐνης, την ανεύρεση τελικών παραληπτών - αγοραστών των ναρκωτικών και την νομιμοποίηση των εγκληματικών εσόδων. Επιπλέον, ο 62χρονος ημεδαπός και ο 69χρονος υπήκοος Καναδά, αποτελούσαν τους αγοραστές των ναρκωτικών στην Ελλάδα.

Όπως διακριβώθηκε δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην μεταφορά, εισαγωγή και περαιτέρω διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ επιδίωκαν να δημιουργήσουν «πύλη» εισόδου, μέσω της Ελλάδας, για τη διακίνηση των ναρκωτικών προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τη δια μέσω θαλάσσης μεταφορά των ναρκωτικών, με εμπορευματοκιβώτια (containers), τα οποία περιείχαν κυρίως φρούτα και μεταφέρονταν σε εμπορικά πλοία υπερπόντιων δρομολογίων.

Τα μέλη της οργάνωσης για να πετύχουν τους εγκληματικούς τους σκοπούς, είχαν συστήσει εταιρεία με στόχο την νομιμοφανή μεταφορά και εισαγωγή των εμπορευμάτων, ενώ χρησιμοποιούσαν και ειδικούς χώρους αποθήκευσης.

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη διερεύνηση της δράσης του κυκλώματος, με τη συνδρομή της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, οι διωκτικές Αρχές της χώρας μας κατάφεραν ένα καίριο πλήγμα στα κυκλώματα εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, που δραστηριοποιούνται σε διεθνικό επίπεδο, αποκομίζοντας παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά".

Καταλήγοντας ο Διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες που συνέδραμαν στη μεγάλη αυτή επιτυχία. Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.