ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Οποία κοροϊδία

Δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης ΗΛΙΟΥ-ΠΟΛΙΣ 0 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011, 09:22

Ο επικεφαλής της παράτηξης "ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη " κ. Χ. Κοκοτίνης

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 1-3-2011 έγινε συζήτηση και λήφθηκε απόφαση για το μέλλον της δημοτικής επιχείρησης ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΑΕ (η εταιρεία έχει μόνο μέτοχο τον Δήμο μας).

Ως γνωστόν η ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΑΕ εκμεταλλευόταν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Δήμου τα αναψυκτήρια ΑΛΣΟΣ ΚΙΝΤΗ, ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ, ΣΠΟΡ ΚΑΦΕ, το ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ, του ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ και τον κινηματογράφο ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ.

Η επιχείρηση είναι διάδοχος της παλιάς ΔΕΠΑΗΛ, έκανε έναρξη 14-5-09 και έληξε την πρώτη της χρήση 31-12-2010 (υπερδωδεκάμηνη).
Η διοίκηση της ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΑΕ την 5-12-2010 απέλυσε όλους τους εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου (δίμηνες συμβάσεις που ανανεώνονταν συνεχώς), παρά την γνωμοδότηση της επιθεώρησης εργασίας, σύμφωνα με την οποία ήταν αορίστου χρόνου εργαζόμενοι, αφού εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μάλιστα σε 53 εργαζόμενους οφείλονται και δουλευμένα από Οκτώβριο 2010.

Μάλιστα παρότι το ΔΣ της ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΑΕ πρότεινε την ανανέωση των συμβάσεων την 20-12-2010 και αυτή αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο τέλος 2010, δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι και τα καταστήματα της επιχείρησης να σταματήσουν να λειτουργούν.
Η νέα δημοτική αρχή αν και γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα πριν αναλάβει, δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα και περίμενε να συνταχθεί ο ισολογισμός 31-12-2010 ώστε να ληφθεί απόφαση για το μέλλον της επιχείρησης.

Έτσι την 1-3-10 έγινε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και λήφθηκε απόφαση με πλειοψηφία, να λυθεί η εταιρεία και να μπει σε εκκαθάριση, με το σκεπτικό ότι δεν είναι βιώσιμη, λόγω των υψηλών οικονομικών υποχρεώσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε προσωπικό, προμηθευτές ασφαλιστικά ταμεία, ΔΟΥ κλπ.
Μάλιστα ισχυρίσθηκαν ότι δεν θα μισθώσουν τα ακίνητα του Δήμου που χρησιμοποιούσε η ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΑΕ αλλά αυτά θα επανέλθουν στο Δήμο και ο Δήμος ή τα νομικά πρόσωπα θα τα λειτουργήσουν.
Όσον αφορά το προσωπικό που απολύθηκε 5-12-2010, παρόλο που στην ουσία ήταν εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, τους υποσχέθηκαν νομική βοήθεια για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα εργασίας αορίστου χρόνου

Με αυτή την απόφαση η δημοτική αρχή στην καλύτερη περίπτωση μας εμπαίζει αφού:

  • 1.-Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε εμπεριστατωμένα και με οικονομικά στοιχεία ο επικεφαλής της ΗΛΙΟΥ-πόλις κ. Χρήστος Κοκοτίνης μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναστραφεί η κακή οικονομική εικόνα της επιχείρησης και να μετατραπεί σε κερδοφόρα με μια συνετή οικονομική διαχείριση.Συγκεκριμένα πρότεινε μακροπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη ρύθμιση των υποχρεώσεων προς τρίτους, σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την κάλυψη των αρχικών εξόδων, εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων των επιχειρήσεων που διαχειρίζεται δηλαδή η θέση τους στα καλύτερα σημεία της πόλης, η μη πληρωμή ενοικίων, η επάρκεια του εξοπλισμού για τη λειτουργία τους.
Με το σκεπτικό του κ. Κοκοτίνη συντάχθηκαν και οι δημοτικές παρατάξεις «Νέα Δημοτική Κίνηση», «Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα», «Χρώμα στην πόλη» και «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών»
  • 2.-Ούτε ο Δήμος αλλά ούτε και τα νομικά πρόσωπα μπορούν να λειτουργήσουν τις εγκαταστάσεις της ΕΥΩΝΥΜΟΣ Α.Ε. σαν αναψυκτήρια ή άλλου είδους επιχειρήσεις με βάση το νομικό πλαίσιο που θέτει ο Καλλικράτης.
  • 3.-Τέλος όσον αφορά τους εργαζόμενους, έστω και αν δικαιωθούν δικαστικά μετά από 2-3 χρόνια και κατοχυρώσουν το δικαίωμα εργασίας αορίστου χρόνου, σε ποιά εταιρεία θα εργαστούν αφού η ΕΥΩΝΥΜΟΣ Α.Ε. λύεται και εκκαθαρίζεται και στην εκκαθάριση δεν μπορούν να γίνουν εμπορικές πράξεις παρά μόνο ρευστοποίηση απαιτήσεων και υποχρεώσεων; Εκτός εάν σκοπεύει ο κος δήμαρχος να τους προσλάβει στο Δήμο ή στα νομικά πρόσωπα και αν ναι ας μας απαντήσει με ποια ιδιότητα ή ποια σχέση εργασίας και μάλιστα όταν ο νόμος προβλέπει ότι ο Δήμος και τα νομικά πρόσωπα δεν μπορούν να κάνουν καμιά εμπορική πράξη.
Να σημειώσουμε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε με το δικό της σκεπτικό τη λύση της εταιρείας να περάσει η δραστηριότητα της στο Δήμο και το προσωπικό να αποκτήσει σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που δικαιούται και να μεταφερθεί στο Δήμο.

Εμείς στη δημοτική κίνηση ΗΛΙΟΥ-πόλις έχουμε την πολιτική θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις και οι κάθε είδους εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να λειτουργούν υπό την αιγίδα του Δήμου και πάντοτε με μόνιμο προσωπικό.

Με βάση όμως όσα προαναφέραμε, τις υπάρχουσες συνθήκες και το δεδομένο νομικό πλαίσιο η συνέχιση της λειτουργίας της δημοτικής επιχείρησης θα ήταν η καλύτερη δυνατή λύση κυρίως ως προς την κατοχύρωση των εργαζόμενων.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.