ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Συνέντευξη με τον υπεύθυνο ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δήμου Π. Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλο

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ 0 17 ΜΑΙΟΥ 2014, 12:04

Συνάντηση των Δημάρχων Δ. Χατζηδάκη, Μ. Ανδρούτσου, Θ. Ορφανού για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Πρόληψη Μεταβολικού Συνδρόμου Εφήβων. Υπεύθυνος ο Γ. Φωστηρόπουλος (δεύτερος αριστ.)

Συνέντευξη με τον υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Παλαιού Φαλήρου δημοτικό σύμβουλο και πρ. αντιδήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο. 

Κύριε Φωστηρόπουλε, άλλη μία εκλογική αναμέτρηση στο προσκήνιο, για άλλη μια φορά, είστε υποψήφιος με τον συνδυασμό “ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ - ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ”. Έχετε, μήπως, αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα της 18ης Μαϊου; 

Αγωνία πάντα υπάρχει και θα υπάρχει .Οι εκλογές αποτελούν την κρίση της προσπάθειας που έχει καταβληθεί από την επόμενη κιόλας μέρα των προηγούμενων εκλογών. Τόσο ο συνδυασμός όσο και προσωπικά έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση μικρών και μεγάλων προβλημάτων της πόλης αλλά και των πολιτών. Είναι σημαντικό όμως να κάνουμε γνωστό στους δημότες το έργο μας Παρόλη την αγωνία μου , έχω εμπιστοσύνη στο έργο που πραγματοποιήσαμε με τους συνεργάτες μου όλα αυτά τα χρόνια και ότι αυτό θα αναγνωριστεί για ακόμη μία φορά από τους Φαληριώτες

Έχετε υπηρετήσει το δήμο από διάφορες θέσεις. Με τα έως τώρα, οι συνδημότες σας δείχνουν να κρίνουν θετικά το έργο σας. Ποιό κατά τη γνώμη σας είναι το βασικό κριτήριο γι’ αυτό;

Οι δημότες κρίνουν με βάση την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα στην καθημερινότητα. Όλα τα χρόνια της ενασχόλησης μου στα κοινά του Φαλήρου αντιμετωπίζω με ειλικρίνεια τους συμπολίτες μου. Αρκετές φορές γίνομαι δυσάρεστος ακόμη και σε καλούς φίλους λέγοντας την αλήθεια ,αλλά το προτιμώ από τις υπεκφυγές και το ψέμα. Κύριο στοιχείο στις αποφάσεις και δράσεις μου είναι το συνολικό όφελος να προηγείται του ατομικού και να υπάρχει διαφάνεια προθέσεων και ενεργειών. Τολμώ πάντα ακόμη και με προσωπικό κόστος να εφαρμόζω καινοτόμες δράσεις για το καλό της πόλης Εργάζομαι σκληρά και αφιερώνω πολύ προσωπικό χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως αντιδήμαρχος Παιδείας είχα ξεχαστεί πολλές φορές μέχρι αργά τη νύχτα στο γραφείο μου και οι φύλακες με κλείδωναν μέσα!

Ως αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στο δήμο πείτε μου κάποια πράγματα πάνω σ’ αυτό τον απαιτητικό τομέα που έχετε αναλάβει;

Ως Αντιδήμαρχος Πρόνοιας εκλεγμένος στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων αλλά και ως απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας διαπίστωνα ότι οι δήμοι έπρεπε να ξεκινήσουν ουσιαστική παρέμβαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην Πρόνοια. Η οικονομική κρίση και η έλλειψη κονδυλίων με ώθησε να αναζητήσω πόρους εκτός δήμου. Τα ΕΣΠΑ και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ήταν μονόδρομος. Έχοντας την εμπιστοσύνη του Δημάρχου, με την εθελοντική βοήθεια φίλων τεχνοκρατών και παρά την ελλειπή στελέχωση του γραφείου Ευρωπαϊκών προγραμμάτων έχουμε καταφέρει να διαθέτει ο Δήμος πλήρη Διαχειριστική επάρκεια για την εκτέλεση τέτοιων απαιτητικών έργων. Τόσο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα smartcare(φροντίδα για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη), όσο και τα προγράμματα κοινωνικών δομών για την καταπολέμηση της φτώχειας (κοινωνικό παντοπωλείο-συσσίτιο-γρ.διαμεσολάβησης)αλλά και των μετρήσεων του μεταβολικού συνδρόμου στον εφηβικό πληθυσμό(με παρέμβαση διανομής φρούτων σε μαθητές), είναι προγράμματα πρωτοποριακά με μεγάλο ανταποδοτικό όφελος στην κοινωνία, δημιουργούν θέσεις εργασίας, σύγχρονες υποδομές και τεχνογνωσία στον τομέα υγείας και πρόνοιας ενώ αποτελούν καλή πρακτική και αφετηρία συνεργασίας με άλλους δήμους


Ημέρα Εκπαίδευσης Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόννησης στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου. Συντονιστής ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Γιάννης Φωστηρόπουλος. 

Είναι γνωστό ότι ανήκετε στο χώρο της Ν.Δ. Έχετε πάρει βοήθειες ως Δήμος και ποιες, αν υπάρχουν.

Ναι, ανήκω ιδεολογικά στο φιλελεύθερο χώρο της ΝΔ, αλλά με τη συνεχή ενασχόληση μου με την τοπική αυτοδιοίκηση και αρνούμενος θέσεις που κατά καιρούς μου προσφέρθηκαν στην κεντρική πολιτική σκηνή ,απέδειξα ότι η μεγάλη μου αγάπη είναι η πόλη μας το Π.Φάληρο. Βοήθεια ως δήμος δεχτήκαμε όχι όμως μόνο από τη ΝΔ. Η λογική του Δημάρχου να διεκδικούμε με διαφάνεια τεκμηριωμένα και πραγματοποιήσιμα προγράμματα προς όφελος της πόλης, έχει συμβάλλει αποφασιστικά να υλοποιηθούν έργα από την ευρωπαϊκή ένωση, από την κεντρική διοίκηση, και από την περιφέρεια Αττικής.

Θεωρώ ότι, όταν οι μελέτες που υποβάλλεις για την εκτέλεση ενός έργου είναι ώριμες
και το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση, ο Δ. Χατζιδάκης μπορεί να ξεπεράσει κάθε γραφειοκρατική αγκύλωση.


Εάν, υποθετικά μιλώντας πάντα, και μετά από κάποια χρόνια ο δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης αποσυρθεί, σκέφτεστε να μπείτε στη διαδικασία της διαδοχής του;

Θα ήταν ψέματα αν έλεγα ότι αυτή η σκέψη δε με έχει απασχολήσει.
Ο Δ. Χατζιδάκης είναι ένας άξιος και πετυχημένος δήμαρχος με μεγάλη αναγνώριση, που έχει προσφέρει πολλά και θα αφήσει πίσω του τεράστιο έργο.

Όποιος και αν είναι ο διάδοχός του θα έχει να αντιμετωπίσει διπλή πρόκληση.
Πρώτον να διατηρήσει και να συντηρήσει το πλήθος των έργων και δεύτερον να κάνει ακόμη πιο πρωτοποριακά βήματα προς τον εκσυγχρονισμό του Δήμου μας, Αυτό χρειάζεται αφοσίωση και συνεχή ενασχόληση με την καθημερινότητα της πόλη μας, όπως κάνει ο νυν δήμαρχος.
Αν και προσωπικά, θα ασκούσα διαφορετικό τρόπο διοίκησης, πάντα όμως με εργατικότητα και εντιμότητα, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι η αμεσότητα του Διονύση Χατζιδάκη είναι μοναδική! Άλλωστε πάντα, τελικός κριτής είναι ο δημότης και το έργο μας.

Η διαδοχή δε δίνεται με «δαχτυλίδι» ή με εσωτερικές αδιαφανείς συνεργασίες, κρίνεται από το δημότη και το έργο που έχει να επιδείξει ο καθένας μας.

Μέχρι στιγμής παρότι είστε από τους πλέον ενεργούς δημοτικούς συμβούλους δεν έχουμε δει φυλλάδια σας. Γιατί;

Ο φετινός προεκλογικός αγώνας γίνεται μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες τόσο για τη χώρα όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Πριν 20 χρόνια στην πρώτη μου υποψηφιότητα τύπωσα φυλλάδια σε ανακυκλωμένο χαρτί όπου ανέφερα τα βιογραφικά μου στοιχεία και πολλά λόγια. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση τύπωσα φυλλάδιο κυρίως με φωτογραφίες από το έργο μου στο δήμο και λίγα λόγια.

Σε αυτές τις εκλογές αποφάσισα να θυσιάσω κάποιες ψήφους, από κάποιους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει αυτόν τον τρόπο ενημέρωσης από τους πολιτικούς, που δε θα λάβουν φυλλάδιο και ίσως να μη μάθουν ποτέ την υποψηφιότητά μου, αλλά προσωπικά θα έχω την συνείδηση μου ήσυχη, ότι συμβάλλω στην όμορφη εικόνα της πόλης μου. Άλλωστε δε σταμάτησα ποτέ να επικοινωνώ με τους φίλους και συνδημότες μέσα από κοινωνικά δίκτυα και αυτό θα πράξω λίγο πριν τις εκλογές με μια συνολική ανασκόπηση της 4ετίας.

Η επιδίωξη μου δεν είναι να πάρω πολλές ψήφους, αλλά να εκλεγεί μια έντιμη δυναμική και δημιουργική ομάδα που με πρωτεργάτη το Δ. Χατζιδάκη θα δουλέψει ακόμη περισσότερο, για την αναβάθμιση της ζωής της πόλης και των πολιτών της.

Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τους στόχους της επόμενης 5ετίας.

Οι στόχοι της νέας θητείας είναι να μεγαλώσει το θετικό αποτύπωμα της ενασχόλησης με τα κοινά στην πόλη μου. Πρώτο μέλημα είναι η διατήρηση και ενίσχυση των κοινωνικών δομών που έχουμε δημιουργήσει. Επειδή έχουν δημιουργηθεί με πολύ κόπο και κόντρα σε παρωχημένες αντιλήψεις ότι στο Π.Φάληρο δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο να ενισχυθούν από εθελοντές όλων των ηλικιών.

Παράλληλα θα συνεχίσω την επέκταση του κοινωνικού δικτύου Πρόνοιας και Αλληλεγγύης υλοποιώντας την μετατροπή των δημοτικών ιατρείων σε Κέντρα Πρόληψης, (ήδη έχουμε εντάξει το δήμο μας σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ως δήμο πιλότο) και επέκταση χρήσης της κάρτας Υγείας Δημότη.

Τη δια βίου μάθηση που ήδη ξεκίνησε με τη λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων θα προσπαθήσω να την συνδέσουμε με τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργία (ΤΟΠΣΑ-ΚΟΙΝΣΕΠ) αλλά και τις υφιστάμενες δομές όπως τα ΚΑΠΗ.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης και αυτό θα επιτευχθεί με ένα ενημερωτικό διήμερο όπου οι σύλλογοι αλλά και ο δήμος θα έχουν ενημερωτικά περίπτερα για τις δράσεις τους.

Στα πλαίσια της αποκέντρωσης των ενημερώσεων σε κάθε συνοικία του Φαλήρου και επειδή διαθέτουμε δραστήριους εξωραϊστικούς-πολιτιστικούς συλλόγους και ενώσεις κατοίκων η καθιέρωση εκδηλώσεων με θεματικές ενότητες όπως η ανακύκλωση, η μείωση του ενεργειακού κόστους, η πρόληψη της υγείας θα γίνουν αφορμή για μεγαλύτερη συμμετοχή των δημοτών στη λήψη των αποφάσεων.

Σημαντικός στόχος είναι η προσέγγιση των εφήβων και μέσα από τις δικές τους προτάσεις να δημιουργήσουμε δράσεις και υποδομές. Η πρόσφατη απόφασή μας να δημιουργήσουμε πίστα skateboard και πιθανόν τοίχο για graffiti, οι μαθητικές συναυλίες και τα wave festivals είναι αποτέλεσμα αυτής της αμφίδρομης επικοινωνίας που σπάει προκαταλήψεις ετών.

Η πόλη μας είναι χαρακτηρισμένη ως τουριστική. Η ανάπτυξή του τουρισμού είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της αγοράς και της πόλης, αλλά και να συνεχίσουμε να είμαστε στην κορυφή των πρωτοπόρων δήμων. Αυτό παράλληλα με τη συνετή διαχείριση των τελευταίων ετών που έχουν φέρει το οικονομικό πλεόνασμα, είμαστε έτοιμοι να το αποδώσουμε στους πολίτες ως κοινωνικό μέρισμα.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.