ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Τριάντα πέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Ελληνικό

0 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011, 14:38

Ο υπουργός επικρατείας Χάρης Παμπούκης

Τριάντα πέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν στην επένδυση του Ελληνικού όταν αυτή υλοποιηθεί, ενώ πολύ σύντομα ο Ισπανός αρχιτέκτονας Ασιμπίγιο θα παρουσιάσει τα σχέδιά του για το τι πρόκειται να γίνει στο συγκεκριμένο χώρο. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν θα υπάρχουν μόνο χήνες και πάπιες όπως “οραματίζονται” κάποιοι.
Τα παραπάνω είπε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης στον Νίκο Χατζηνικολάου σήμερα, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

Η συνέντευξη


ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διαβάζω κύριε υπουργέ σε διάφορα ρεπορτάζ εφημερίδων για το Ελληνικό. Ότι εκεί εκτός από την προσπάθεια που κάνετε στο εξωτερικό για εξεύρεση επενδυτών και επενδυτικών σχεδίων, μάλλον πρέπει να κάνετε και μία προσπάθεια στο εσωτερικό για το ειδικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ελληνικού για το οποίο διαβάζω μπερδεμένα πράγματα. Δεν ξέρω δηλαδή κατά πόσον θα είναι εύκολο να επιλύσετε κι αυτό το θέμα.

ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου το Ελληνικό είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Η κυβέρνηση όμως έχει τη θέληση να προχωρήσει.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το να γίνει το Ελληνικό χώρος για πάπιες και χήνες, εγώ έχω σχολιάσει και στο παρελθόν ότι με την πείνα της μνημονιακής περιόδου, τις βλέπω τις πάπιες να γίνονται έδεσμα.

ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ: Εκφράζεται κύριε Χατζηνικολάου με μεγάλη σαφήνεια τον κοινό νου. Πρέπει να προχωρήσουμε στο Ελληνικό γιατί το Ελληνικό θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την Αττική.
Πρώτον γιατί θα είναι ένα “όχημα” για την αναβάθμιση όλης της Αττικής και δεύτερον, θα είναι μία “πύλη” για να αποδείξουμε και στους πολίτες, και στους εαυτούς μας και στις αγορές ότι είμαστε ικανοί να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο.
Το τρίτο είναι, ότι το Ελληνικό θα δώσει και ένα κοινωνικό μέρισμα. Θέλω να πω, πως θα υπάρξει ένα πάρκο, θα υπάρξουν κτίρια κοινών χρήσεων κλπ. Δεν υπάρχει λοιπόν για μένα καμία αμφιβολία ότι πρέπει να προχωρήσουμε.
Είναι σύνθετο βέβαια, γιατί, όπως είπατε πολύ σωστά, το Ελληνικό έχει ένα κατακερματισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Υπάρχουν ήδη παραχωρήσεις χρήσεων με σύνθετα νομικά ζητήματα και βεβαίως όλα αυτά δεν τα έχει κινήσει ποτέ και κανένας. Γιατί βεβαίως όλοι σφαζόμαστε στα λόγια αλλά στην πράξη δεν έχει κάνει κανείς το βήμα.
Φτιάξαμε λοιπόν την Ελληνικό Α.Ε., μέσα από την οποία θα κοιτάξουμε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ρωτήσω πρώτον πως πήγαν οι διαπραγματεύσεις στο τελευταίο ταξίδι που κάνατε στα Εμιράτα και το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι τι ακριβώς θα γίνει εκεί. Πρέπει να μας δώσετε μία εικόνα για το ποιες θα είναι οι χρήσεις.

ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ: Θα σας δώσω μία είδηση. Κοιτάξτε για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας θα σας πω πως εμείς κάνουμε δύο παράλληλες εργασίες ή επάλληλες εργασίες. Η πρώτη είναι πια; Εμείς καθορίζουμε σταδιακά το ποια θα είναι η βάση του τι εμείς θέλουμε σαν Ελλάδα σαν Κράτος, σαν Κυβέρνηση, σαν πολίτες από το Ελληνικό. Αυτή η διαδικασία θα έχει τα εξής στάδια. Συγκεκριμένα. Θα παρουσιάσει ο κύριος Ασιμπίγιο την πρότασή του και σας λέω πως αυτό θα γίνει μάλλον σύντομα. Η πρόταση αυτή θα τεθεί σε μία διαβούλευση με την κοινωνία, τους ειδικούς φορείς κλπ. και στη συνέχεια βεβαίως θα προχωρήσουμε την υλοποίηση.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να είναι σύντομη αυτή η διαβούλευση κύριε Υπουργέ. Να μην είναι σαν τη διαβούλευση της κυβέρνησης για τους προέδρους των Οργανισμών.

ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ: Νομίζω κύριε Χατζηνικολάου πως εκφράζεται τη φωνή της λογικής. Πρέπει να επισπεύσουμε τα πράγματα και δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη διαφάνεια και τις δικλείδες διαφάνειας με την γραφειοκρατία της διαφάνειας.

Η δεύτερη διαδικασία είναι ότι πρέπει να υπάρχει και ένα ενδιαφέρον επενδυτικό. Άρα πρέπει να μιλάμε με επενδυτές. Επενδυτές όμως που έχουν σοβαρό σκοπό και σοβαρό στάτους. Που έχουν τη δυνατότητα αντικειμενικά να υλοποιήσουν το Ελληνικό ως ενότητα, όχι να είναι ένα άθροισμα κατακερματισμένων υποσυνόλων. Γιατί τότε σας δηλώνω πως το Ελληνικό ως τελευταία ευκαιρία της Αττικής χάθηκε. Άρα μιλάμε για ανθρώπους, φορείς, για κράτη οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη οικονομική δυνατότητα και επενδυτικό ενδιαφέρον. Βεβαίως συζητάμε και με αυτούς παράλληλα. Η μία διαδικασία σημειώστε δεν είναι ανώφελη για την άλλη. Διότι πρέπει να υπάρχει και σε κάθε πρόταση και σε κάθε σχέδιο ένας ρεαλισμός. Θέλουμε αυτό που θέλουμε να μπορεί και να υλοποιηθεί. Δεν θέλουμε να κάνουμε συζητήσεις και να χάνεται χρόνος γιατί ο χρόνος αυτή τη στιγμή είναι πολύτιμος για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα μπορούσε αυτή η επένδυση να αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο την εναρκτήριο επένδυση. Δηλαδή να αποτελέσει το χημικό καταλύτη για την αλλαγή του κλίματος. Όμως πολύ φοβάμαι κύριε υπουργέ ότι θα εμπλακείται πάλι σε χρονοβόρες διαδικασίες δηλαδή παρά τη λογική fast trak την οποία με δικό σας νομοθέτημα εισαγάγατε στην οικονομική ζωή της χώρας, θα σας εμπλέξουν πάλι σε χρονοβόρες διαδικασίες. Ίσως θα πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων ή τουλάχιστον μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ώστε στο θέμα αυτό να μην έχουμε τις συνήθεις τριβές και κόντρες. Διότι η περίοδος είναι πάρα πολύ δύσκολη και οι πολίτες έχουν πολύ μεγάλη αγωνία να δουν κάτι να γίνεται.
Πόσες θέσεις εργασίας θα φέρει αυτή η επένδυση αν συμβεί;

ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ: Αυτή η επένδυση θα έχει πάνω από 35.000 θέσεις εργασίας και είναι αυτονόητο ότι ενδιαμέσως για πολλά χρόνια , γιατί αυτό θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί, θα υπάρχουν και εργασίες από την κατασκευή. Μιλάμε για ελληνικές εταιρείες κατά βάση. Πρόκειται για πολύ μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Ας σημειώσουμε ότι 35.000 θέσεις ανεργίας είναι το 1% του συνολικού ποσοστού ανεργίας.
Τώρα όσον αφορά τη συναίνεση, εγώ πάντα την επιδιώκω όμως όπως είπα και παραπάνω το έργο στο Ελληνικό θα είναι μία απόδειξη προς πάσα κατεύθυνση πως η Ελλάδα μέσα σ’ αυτή την αρνητική συγκυρία μπορεί να κάνει κάτι.
Το Ελληνικό συμμετέχει στη διαδικασία της εξαγωγής μας από το τέλμα. Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο. Πρέπει να δώσουμε δουλειές. Πρέπει να αναβαθμίσουμε την Αθήνα.

Σ.Σ.  Αλήθεια ποιος δήμαρχος θα θελήσει να εναντιωθεί, κάτω από τις σημερινές τραγικές οικονομικές συνθήκες, το άνοιγμα 35.000 θέσεων εργασίας;
Αλήθεια, γιατί κανένας δήμαρχος δεν ασχολείται με την ίδια ένταση με την αναδάσωση του Υμηττού; Και δεν μιλάμε βέβαια για τις αποσπασματικές δενδροφυτεύσεις που γίνονται κάθε τόσο εδώ κι εκεί. Να κάνουν μελέτη όπως κάνουν για το αεροδρόμιο του Ελληνικού και βέβαια να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να την πραγματοποιήσουν.
Ως πότε η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι όμηρος κάποιων...  "δήθεν" αριστερών αντιλήψεων, ξεπερασμένων πιά;   

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.