ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ, αντί για Δικαστήρια...

0 6 ΜΑΙΟΥ 2014, 11:34

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ, αντί για Δικαστήρια…
Ως εναλλακτικός τρόπος επίλυσης ιδιωτικών (Αστικών - Εμπορικών) Νομικών διαφορών 

- ….Στην Αρχαία Ελλάδα η Διαμεσολάβηση υπήρχε μέσω του θεσμού του "ΘΕΡΑΠΟΣ" γνωστού υπηρέτη που μετέφερε προτάσεις και αντιπροτάσεις μεταξύ των μερών...

Στην Κρήτη η Διαμεσολάβηση είχε καθιερωθεί διαμέσου του θεσμού του "ΣΑΣΤΗ" που επίσης μεσολαβούσε για την επίλυση διαφορών μεταξύ των πολιτών.

Στην σύγχρονη Ελλάδα ο σχετικός Νόμος με τον οποίο εισήχθη η διαμεσολάβηση ως εναλλακτικός θεσμός επίλυσης ιδιωτικών διαφορών είναι ο Νόμος 3898/2010 κατ΄ εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας 2008/52/ΕΚ. 

Διαμεσολάβηση, είναι δυνατή μόνο σε αστικές-εμπορικές υποθέσεις που το αντικείμενό τους είναι επιδεκτικό "διαθέσεως" ήτοι δεν υπάρχουν κανόνες αναγκαστικού δικαίου που να δεσμεύουν τα μέρη. Δεν είναι δυνατή σε υποθέσεις ποινικού δικαίου.

Οι δύο αντίπαλες πλευρές επιλέγουν από κοινού τον ΔΙΚΗΓΟΡΟ ( από τον κατάλογο Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης) και συνάπτουν συμφωνία με την οποία υπάγουν τη μεταξύ τους διαφορά σε ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ αντί να επιλέξουν την οδό των Δικαστηρίων που είναι περισσότερο χρονοβόρα και επίπονη.
Τα αντίπαλα μέρη προσέρχονται στη διαδικασία οπωσδήποτε το καθένα με το Δικηγόρο του, εκουσίως , χωρίς να δεσμεύονται ότι πρέπει υποχρεωτικά να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο Διαμεσολαβητής ενεργεί ως ουδέτερο τρίτο πρόσωπο κοινής επιλογής των μερών , και ακούει αμφότερες τις πλευρές σε κοινές και κατ΄ ιδίαν συναντήσεις, μέχρις ότου εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία , χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό για τα μέρη τα οποία μπορούν οποτεδήποτε να εγκατελείψουν τη διαδικασία.

Η αμοιβή του Διαμεσολαβητή ανέρχεται στο ποσό των 100 ΕΥΡΩ ανά ώρα , η οποία βαρύνει τις δύο πλευρές κατ΄ ισομοιρία, ήτοι 50 Ευρώ ο καθένας και μπορεί να απασχοληθεί για 24 κατ΄ ανώτατο όριο ώρες.

Εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία αυτή αποτυπώνεται σε ειδικό συμφωνητικό επιτυχούς επίλυσης της διαφοράς το οποίο υπογράφεται από όλα τα μέρη , τους δικηγόρους τους και το διαμεσολαβητή και το σημαντικότερο όλων είναι ότι το συμφωνητικό αυτό μπορεί –εφόσον το ζητήσει ένα εκ των μερών – να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο του τόπου όπου γίνεται η Διαμεσολάβηση και να γίνει τίτλος εκτελεστός όπως ακριβώς και μία δικαστική απόφαση.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΘΕΣΜΟΥ

Εξοικονόμηση χρόνου.
Εξοικονόμηση χρημάτων
Σύντομα απόκτηση τίτλου εκτελεστού. 
Εκούσια επίλυση νομικών διαφορών με συμβιβαστικό τρόπο χωρίς εμπλοκή δικαστηρίων και χρονοβόρων διαδικασιών. Τελειώνει σε μία ημέρα. 
Μη δεσμευτική για τα μέρη, μπορούν οποτεδήποτε να αποχωρήσουν. 

"ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ. Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΩΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ…."

Μετά Τιμής,
ΧΑΡΑ Ν. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Π. Φαλήρου στο Συνδυασμό "Νέα Δύναμη για το Φάληρο - ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ"

Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια 

Τηλ: 6938682799, 2109841086
Email: xara.giannopoulou@yahoo.gr 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.