ΒΟΥΛΑ

Οι χρήσεις γης και πάλι προ των πυλών στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης

ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ 0 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014, 10:00

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σκουμπούρης σχετικά με Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που βρίσκεται αυτό τον καιρό σε δημόσια διαβούλευση,  επισημαίνοντας πως με την παράγραφο Β του άρθρου 24 και την παράγραφο 7 του άρθρου 43 του Νομοσχεδίου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη Ανάπτυξη, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και Oικοδομικοί Συνεταιρισμοί – Χρήσεις Γης», ανοίγει η "κερκόπορτα" για την αλλαγή χρήσεων στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.

Παράλληλα κάλεσε τη δημοτική αρχή να παρέμβει ώστε να μην υπάρξει αλλαγή στο χαρακτηρισμό της "αμιγούς κατοικίας" για τα επίμαχα σημεία (κυρίως στο Δήμο Βούλας), που ταιριάζουν με τα άρθρα του συγκεριμένου νομοσχεδίου. 

Τα σημεία του νομοσχεδίου που επεσήμανε ο κ. Σκουμπούρης αναφέρουν:

΄Αρθρο 24, παράγραφος Β: Σε υπάρχουσες κύριες αρτηρίες και συλλεκτήριες οδούς του οδικού δικτύου του Δήμου ή σε προβλεπόμενες από Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι υποχρεωτικός ο χαρακτηρισμός των οικοδομικών τετραγώνων με πρόσοψη επί αυτών με χρήσεις Πολεοδομικού Κέντρου. 

'Αρθρο 43, παράγραφος 7: Ακίνητα Ο.Τ. που έχουν πρόσωπο επί κεντρικών οδών (πλάτους > 30 μ.) για τα οποία από τα υφιστάμενα εγκεκριμένα σχέδια χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού προβλέπεται η χρήση αμιγούς κατοικίας από τη δημοσίευση του παρόντος λαμβάνουν τις χρήσεις της γενικής κατοικίας. 

Αναφορά στο επίμαχο νομοσχέδιο έγινε και από τη δημοτική σύμβουλο Νανά Καραγιάν η οποία αναφέρθηκε στα 124 στρέμματα του Πανοράματος και στον κίνδυνο που διαφαίνεται να οικοδομηθούν αφού  «…σ’ αυτό (το νομοσχέδιο) προβλέπεται ότι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, ακόμα και όσοι περιλαμβάνουν τμήματα προστατευόμενων περιοχών (δάση, δασικές εκτάσεις κ.α.) θα μπορούν να χτίζουν με συντελεστή δόμησης 0,4 έως 0,66". Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να αποδίδεται το 50% της εν λόγω έκτασης στο δημόσιο προκειμένου να προστατευτεί και να αποδοθεί σε δημόσια χρήση.
Η περιοχές ιδιωτικής πολεοδόμησης θα πρέπει να είναι ενιαίες (δηλαδή να μην διακόπτονται από εθνικές οδούς, επαρχιακούς δρόμους, υδατορέματα κλπ.) και να έχουν ελάχιστη επιφάνεια 50 στρεμμάτων.
Σε κάθε χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο προβλέπεται ότι θα χωροθετούνται υποχρεωτικά περιοχές – ζώνες με όλες τις κατηγορίες χρήσεων γης, εκτός από εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης όπως είναι οι βιομηχανίες».


Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη - Πόλη για να Ζεις», Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, είπε για το θέμα: «Χρειάζεται άμεση και καταλυτική παρέμβαση από πλευράς του Δήμου για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, που εκ του πονηρού έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ και που βάζει σε κίνδυνο τον κυριότερο ίσως πνεύμονα πρασίνου της Βούλας. Δράση πρέπει να υπάρξει και ενάντια στις ισοπεδωτικές ρυθμίσεις περί χρήσεων γης που το ίδιο σχέδιο νόμου περιέχει.

Είναι απαράδεκτο να ενημερώνεται η Δημοτική Αρχή από συμβούλους της Αντιπολίτευσης για τόσο σημαντικά ζητήματα και να μην έχει προβεί σε καμιά ενέργεια παρά του ότι έχουν περάσει εβδομάδες από τότε που το σχέδιο νόμου δόθηκε στη δημοσιότητα και μπήκε σε διαβούλευση.

Εκτός και αν η Δημοτική Αρχή, κατά την προσφιλή της μέθοδο, περιμένει να... παρέμβει δυναμικά λίγες μέρες πριν την ψήφιση του στη Βουλή, για να έχει την ίδια ακριβώς «επιτυχία» με το φιάσκο που παρακολουθήσαμε στην περιβόητη πλέον υπόθεση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Θέτουμε και πάλι εαυτούς στην διάθεση της Δημοτικής Αρχής για την όποια συλλογική δράση επί του θέματος και ελπίζουμε λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, αυτή τη φορά, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, και να τολμήσει να χρησιμοποιήσει τις ανιδιοτελώς προσφερόμενες καλές μας υπηρεσίες».  

Σταύρος Καλαφάτης: Nέο, αποτελεσματικό και γρήγορο μοντέλο πολεοδόμησης

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης «το προτεινόμενο σχέδιο νόμου είναι ένα ακόμη βήμα προς το νέο, αποτελεσματικό και γρήγορο μοντέλο πολεοδόμησης που είναι αναγκαίο για ανάπτυξη με περιβαλλοντική προστασία. Με ρυθμίσεις, με τις οποίες αφενός δίνουμε λύσεις σε δομικά προβλήματα και αφετέρου θέτουμε τις βάσεις για το μέλλον". Και συνέχισε. 

"Πρώτον, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιήσουν νέες εκτάσεις, στο δημόσιο να αποκομίζει νέες δασωμένες και αναδασωμένες εκτάσεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση να αποκτά νέους χώρους πρασίνου.

Δεύτερον, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής και δίνονται λύσεις σε χρόνια προβλήματα οικοδομικών συνεταιρισμών,

Τρίτον εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία για τις χρήσεις γης γενικά, σε όλη τη χώρα".

Δείτε όλο το νομοσχέδιο εδώΣχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.