ΒΟΥΛΑ

Η πιο όμορφη πλατεία της Αθήνας

2 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014, 18:03

Αν και τελειωμένη εδώ και πολύ καιρό η "Πλατεία Γεωργίου Δόγκα", παραδόθηκε και επίσημα στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.

Με τη μία της πλευρά να κοιτά το Ναυτικό Όμιλο Βούλας και τη θάλασσα, εύκολα τραβά την προσοχή του περαστικού αφού τα χρωματιστά της ψηφιδωτά ξεχωρίζουν, λαμπυρίζοντας στο φως της ημέρας. 
Χρώματα της θάλασσας και του ήλιου, χρώματα της Μεσογείου, σχέδια εμπνευσμένα από το ελληνικό περιβάλλον, τεχνοτροπία ενός άλλου μεσογειακού αρχιτέκτονα της Αρ Νουβώ, του καταλανού Antoni Gaudi, η πλατεία Γεωργίου Δόγκα όπως ονομάζεται, έχει πλέον καθιερώθει ως σημείο αναφοράς στα νότια προάστια.Αφιερωμένη στη μνήμη του πρώτου κοινοτάρχη της Βούλας Γ. Δόγκα που εξελέγη για πρώτη φορά το 1932, ανασχεδιάστηκε από ομάδα νέων ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο εγγονός του Γ. Δόγκα, Δημοσθένης, υποψήφιος δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης  στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου. Πρωταρχικός στόχος αλλά και σκοπός του έργου ήταν η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της εγγύτερης περιοχής. Η επίτευξη των στόχων αυτών είχε ως αποτέλεσμα την λειτουργία του χώρου, όπως η χρήση του ορίζει, δηλαδή ως συνοικιακή πλατεία, άρα ταυτόχρονα και ως σημείο συνάντησης και ευχάριστης συναναστροφής στο κοινόχρηστο περιβάλλον των περιοίκων.Στην προσπάθεια αυτή η ομάδα των αρχιτεκτόνων πέτυχε την αντικατάσταση των παλαιών και επικίνδυνα φθαρμένων στύλων της Δ.Ε.Η περιμετρικά του πάρκου, αλλά και της πέριξ αυτού περιοχής και την δημιουργία έργου αποστράγγισης των ομβρίων υδάτων, που λίμναζαν γύρω από την πλατεία, δημιουργώντας εστία μόλυνσης.Ο  σχεδιασμός της πλατείας έδωσε έμφαση στην λεπτομέρεια καθώς επίσης και στην επιλογή της θεματολογίας της. Αν και όχι της κλασικής σχολής, όπως αναφέρει η ομάδα κατασκευής της, κατάφερε να γεφυρώσει και τελικά να μετουσιώσει τα καλά της γεωγραφικής της τοποθέτησης με τη χρήση, της σαφώς αναγνωρισμένης τεχνικής, αλλά και ευεργετικής χρωματοθεραπείας.Την πλατεία  παρέδωσε στο Δήμο ο Δημοσθένης Δόγκας, εγγονός του πρώτου κοινοτάρχη και η μητέρα του Έλμα Δόγκα, ενώ θέσπισαν σχολικό ετήσιο διαγωνισμό ζωγραφικής "Πλατείας Γεωργίου Δόγκα" που περιλαμβάνει δύο ενότητες: "Την Πλατεία Δόγκα μέσα από τα μάτια του μαθητή" και "Ελεύθερο Σχέδιο με θέμα το Δήμο". Και στις δύο περιπτώσεις ορίστηκαν χρηματικά έπαθλα χιλίων ευρώ. Παράλληλα ανακοίνωσαν οικονομική στήριξη στο παιδικό χωριό SOS και στο ΠΙΚΠΑ Βούλας.Ο κ. Δόγκας κατά την διάρκεια των εγκαινίων, κάνοντας μια συνοπτική αναφορά και περιγραφή του έργου, στην πορεία του παππού του και στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες, είπε πως, το έργο είναι αφιερωμένο στη νέα γενιά και ευχήθηκε να κατανοήσουν όλοι πως οι λύσεις των σημερινών προβλημάτων βρίσκονται στα χέρια αυτής της νέας γενιάς. Παρόντες στα εγκαίνια της πλατείας εκπρόσωποι της εκκλησίας,  ο δήμαρχος Σπύρος Πανάς, δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.  

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο voulapark.gr


Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
Ρεβέκκα Παυλίδου 24.09.20
Ωραία δουλεια
Απάντηση
Παραλίας 08.03.14
Θαυμάσιο έργο!!Συγχαρητήρια στην οικογένεια Δόγκα.Μπράβο!!!
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.