ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τώρα και δημοτική ενημερότητα;

0 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011, 18:12

Το ενδεχόμενο να έχουμε  εκτός της φορολογικής και δημοτική ενημερότητα, αφού ο Υπουργός Εσωτερικών είναι θετικός  σ' αυτό το αίτημα των δήμων, είναι πολύ σοβαρό.

Κάτι τέτοιο θα αύξανε τα έσοδά τους όπως πιστεύουν οι δημοτικοί μας άρχοντες, και για το λόγο αυτό ζητούν από τον Υπουργό Εσωτερικών να συμπεριλάβει το αίτημά τους φορολογικό νομοσχέδιο.

«Eίμαι θετικός στη θεσμοθέτηση της φορολογικής δημοτικής ενημερότητας", δηλώνει ο κ. Ραγκούσης. "Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ στην αύξηση των εσόδων των δήμων, ένας στόχος που αποτελεί βασική επιδίωξη των πολιτικών μας, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου όχι μόνο στο σκέλος των εξόδων αλλά και στο σκέλος είσπραξης των εσόδων», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

Να σημειωθεί ότι με υπόμνημα που έχει στείλει στο υπουργείο Οικονομικών η ΚΕΔΚΕ η καθιέρωση της Δημοτικής Φορολογικής Ενημερότητας χαρακτηρίζεται «κρίσιμη παράμετρος στην εφαρμογή μέτρων κατοχύρωσης αποτελεσματικών μηχανισμών είσπραξης».

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται επίσης ότι η θεσμοθέτησή της είναι εφικτή στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», δεδομένου ότι «ο Ν. 3852/2010, επιβάλλει την παρακολούθηση της βεβαίωσης και είσπραξης των δημοτικών τοπικών εσόδων, αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών για αυτό, δεδομένου ότι η διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης είναι μάλλον αλυσιτελής και ατελέσφορη, λόγω του μικρού ύψους των δημοτικών απαιτήσεων, του χρόνου που απαιτείται του ισχνού οικονομικού αποτελέσματος».

Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ η Δημοτική Φορολογική Ενημερότητα θα λειτουργεί ανάλογα με την φορολογική ενημερότητα που δίνεται από τις ΔΟΥ και θα ζητείται σε συναλλαγές όχι μόνο με τους δήμους αλλά γενικότερα με το Δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι το θέμα έχει συζητηθεί στις συναντήσεις των εκπροσώπων της ΚΕΔΚΕ με τους ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, οι οποίοι έχουν εκφραστεί θετικά για την ένταξή σχετικής ρύθμισης στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι υπόλοιπες προτάσεις της ΚΕΔΚΕ
Στο ίδιο υπόμνημα η ΚΕΔΚΕ ζητά επίσης:

  •  Να δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού των χρεών των δήμων με τρίτους,
  • Να επανακαθοριστούν τα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και κέντρων εστίασης και διασκέδασης από το 0,5% που τα μείωσε η κυβέρνηση της ΝΔ σε 2% και η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης τους να γίνεται μαζί με αυτή του ΦΠΑ.
  • Να αποσαφηνιστούν και να αξιολογηθούν φόροι και τέλη με βάση τα πραγματικά τους χαρακτηριστικά. (για παράδειγμα «φόροι χαρακτηρίζονται ως τέλη (τέλος ακίνητης περιουσίας, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος εκδιδομένων λογαριασμών), ενώ κρατικές επιχορηγήσεις (φόρος ζύθου) καταχωρούνται ως φόροι», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΚΕΔΚΕ)
  • Να αποκεντρωθεί το φορολογικό σύστημα (με τη μεταφορά για παράδειγμα των κτηματολογικών γραφείων στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ) και να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να έχουν λόγο στον καθορισμό της φορολογικής βάσης και στην επιλογή του φορολογικού συντελεστή.
  • Να δημιουργηθούν κατάλληλα εισπρακτικά εργαλεία και μηχανισμοί στους δήμους για φόρους όπως ο ΦΑΠ
  • Να αυξηθούν τα ποσοστά απόδοσης του ΦΑΠ, «ώστε να καλύπτεται η άσκηση των μεταφερθεισών αρμοδιοτήτων και μελλοντικά (με νέα αύξηση) να υποστηρίξουν περισσότερη αποκέντρωση». 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.