ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Ανοικτό το ενδεχόμενο μεταφοράς του Δασαρχείου

του Γιώργου Βλάχου, Βουλευτή ΝΔ 0 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011, 22:55

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η έδρα του Δασαρχείου Υμηττού στο Κορωπί ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ντόλιος, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, κ Γεώργιος Βλάχος.

Ο κ. Βλάχος στην ομιλία του τόνισε, πως η απόφαση, η έδρα του Δασαρχείου Υμηττού να είναι στην Ηλιούπολη, είναι λανθασμένη και θα δημιουργήσει τεράστια γραφειοκρατία και ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση των πολιτών που κατοικούν στα Μεσόγεια. Συγκεκριμένα ο κ. Βλάχος υποστήριξε ότι, το 90% των υποθέσεων που έφτανε από την περιοχή του Υμηττού στο Δασαρχείου Πάρνηθας, ήταν από την περιοχή των Μεσογείων. Προτάσσοντας λόγους πρακτικής και εξυπηρέτησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, που θα απευθύνονται στη νέα υπηρεσία, ο κ. Βλάχος ζήτησε από τον αρμόδιο Υφυπουργό να επανεξετάσει το θέμα για μεταφορά της έδρας του δασαρχείου στο Κορωπί.

*Επισυνάπτονται τα πρακτικά συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Συνεχίζουμε με την με αριθμό 514/7-2-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Βλάχου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την έδρα του Δασαρχείου Υμηττού.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, με το υπ’ αριθμόν 135 προεδρικό διάταγμα, ΦΕΚ 228Α/27-12-2010, δημιουργήθηκε Δασαρχείο Υμηττού. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη αν αναλογιστεί κανείς ότι οι συζητήσεις για να φτάσουμε εδώ ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια. Η ίδρυση του δασαρχείου θα δώσει τη δυνατότητα καλύτερης προστασίας του Υμηττού με την αποσυμφόρηση του Δασαρχείου Πεντέλης.
Δυστυχώς ενώ στο παρελθόν σε όλες τις συζητήσεις υπηρεσιών και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου –επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- μιλούσαμε για έδρα του νέου δασαρχείου τα Μεσόγεια και συγκεκριμένα το Κορωπί ξαφνικά, χωρίς καμία ενημέρωση για την προώθηση του θέματος από τη σημερινή Κυβέρνηση, βρεθήκαμε στο Προεδρικό Διάταγμα και μάλιστα δημοσιευμένο και μάλιστα εν μέσω γιορτών, στις 27 Δεκεμβρίου, όπως είπα.
Επειδή η έδρα του Δασαρχείου παίζει σημαντικό ρόλο, όχι για πολιτική εκμετάλλευση βεβαίως, ούτε για τοπικιστικές κορώνες, αλλά για την ουσία, παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να επανεξετάσετε το θέμα.
Αν επιμείνετε σ’ αυτή τη λάθος για μας απόφαση, δημιουργείτε τεράστια γραφειοκρατία και ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών από τα Μεσόγεια που πρέπει για τα θέματά τους να πηγαίνουν στην Ηλιούπολη.
Είναι γνωστό ότι εκτός από τον οικιστικό ιστό στη δυτική πλευρά του Υμηττού, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει μέχρι την κορυφή, στον ορεινό όγκο που απομένει δεν υπάρχει καμία άλλη δραστηριότητα. Αντίθετα στην ανατολική πλευρά από τη Βάρη ως τα Γλυκά Νερά, Κορωπί, Παιανία, ο Υμηττός αποτελεί ζωντανό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Οι κάτοικοι των Μεσογείων έχουν ιδιοκτησίες που θα χρειαστούν βεβαίως βεβαιώσεις και σε κάθε περίπτωση επαφή με το δασαρχείο. Δεν γίνεται λοιπόν, αλλού οι πολίτες και αλλού η έδρα.
Η απόφαση είναι λάθος. Μπορεί να αλλάξει. Εμείς λέμε μην ταλαιπωρείτε τους πολίτες. Δεν υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις μέχρι στιγμής γιατί δεν είναι ακόμα γνωστή η απόφασή σας. Θέλω να ελπίζω ότι θα την διορθώσετε. Θα διορθώσετε αυτή την απόφαση και δεν θα στέλνετε τους πολίτες των Μεσογείων την εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης να αλλάζουν δυο και τρεις συγκοινωνίες, προκειμένου να πάρουν ένα χαρτί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Συνάδελφε, σας είναι γνωστό ότι καταφέραμε μέσα σε ελάχιστον χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα σε έναν μήνα, τον Δεκέμβριο, να προετοιμάσουμε και να εκδώσουμε 21 προεδρικά διατάγματα, μεταξύ των οποίων ήταν τα προεδρικά διατάγματα που αφορούσαν τους οργανισμούς της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης στην οποία ανήκει και το συγκεκριμένο δασαρχείο στο οποίο αναφέρεστε.

Η διαμόρφωση και το περιεχόμενο των προεδρικών διαταγμάτων έγινε με κάποιους κανόνες.
Κατ’ αρχήν, σημειώνω ως πολύ σημαντικό ζήτημα το ότι στη διαμόρφωση των συγκεκριμένων προεδρικών διαταγμάτων πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι συνεργάστηκαν, σε καθημερινή βάση, με υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των συναρμοδίων Υπουργείων, αλλά και των υπηρεσιών των παλιών κρατικών περιφερειών.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση συνεργαστήκαμε με το αρμόδιο Υπουργείο, το ΥΠΕΚΑ και με τον Ειδικό Γραμματέα, τον κ. Αμοργανιώτη, του οποίου τη γνώμη ζητήσαμε για το πού θα πρέπει να είναι η έδρα του Δασαρχείου Υμηττού. Η γνώμη της Ειδικής Γραμματείας ήταν καθαρή, ξεκάθαρη ότι θα πρέπει να πάει στην Ηλιούπολη. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να έχουμε μία διαφορετική άποψη.
Φροντίσαμε, εκτός από αυτούς, να μιλήσουμε και με τη συνδικαλιστή ηγεσία των υπηρεσιών των Δασαρχείων για το ποια είναι η γνώμη τους.
Κατ’ αρχήν, θέλω να σας πω ότι το κύριο αίτημα και από τους συνδικαλιστές και από τα Δασαρχεία, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και από τον κ. Αμοργανιώτη, ήταν ότι το Δασονομείο του Υμηττού θα πρέπει επιτέλους να μετατραπεί σε Δασαρχείο.
Ήταν μία γενναία απόφαση, μία «ιδιαίτερη» μεταχείριση, υπό την έννοια ότι ανταποκριθήκαμε σε ένα υπαρκτό θέμα. Διότι, σας είναι ίσως γνωστό ότι με τους νέους Οργανισμούς των αποκεντρωμένων Κρατικών Διοικήσεων μειώθηκαν οι οργανικές μονάδες, οι διευθύνσεις, τα τμήματα κλπ. κατά 12,5% περίπου. Στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχουμε μείωση κατά 51%.
Ενώ, λοιπόν, έχουμε μείωση των οργανικών μονάδων, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δημιουργώντας το Δασαρχείο Υμηττού, το οποίο έχει σαν στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του δασικού πλούτου της περιοχής, ανταποκριθήκαμε στο κύριο αίτημα της περιοχής.
Για εμάς –επαναλαμβάνω- δεν ετέθη ποτέ ζήτημα έδρας, γιατί η συνδικαλιστική ηγεσία και η υπηρεσιακή ηγεσία των Δασαρχείων μας πρότειναν –κι έχω και σημειώματα εδώ- χωρίς καμία αμφιβολία να γίνει η έδρα στην Ηλιούπολη.
Δεν ξέρω πόσο σημαντικό ζήτημα είναι. Εσείς το κρίνετε σημαντικό. Μπορεί να αλλάξει το προεδρικό διάταγμα; Μπορεί, πράγματι, να αλλάξει. Όλα τα προεδρικά διατάγματα -τα οποία πραγματικά εκδόθηκαν με ένα πολύ συνετό τρόπο και είναι στέρεου χαρακτήρα από νομικής πλευράς προεδρικά διατάγματα- μπορούν να αλλάξουν κάποια στιγμή, να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, εάν προκύπτουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ θα κρατήσω το τελευταίο, κύριε Υπουργέ, ότι όλα μπορούν να αλλάξουν. Και βεβαίως, μπορεί να αλλάξει το Προεδρικό Διάταγμα. Γι’ αυτό κι εγώ έκανα την ερώτηση, θέτοντας κάποια επιπλέον στοιχεία τα οποία μέχρι σήμερα ή δεν τα αξιολογήσατε ή δεν τα ξέρατε.
Μου λέτε ότι ρωτήσατε τους συνδικαλιστές. Εδώ το θέμα δεν είναι να ρωτηθούν οι συνδικαλιστές. Εδώ πρέπει να ρωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες και πώς εξυπηρετούνται. Στην πλευρά προς την Ηλιούπολη υπάρχει ένας ορεινός όγκος, όπως σας είπα. Δεν έχει καμία δραστηριότητα. Οικιστικός ιστός και αρχίζει ο ορεινός όγκος. Η πλευρά, όμως, προς τα Μεσόγεια είναι μία ζωντανή πλευρά, μία ζωντανή περιοχή και προστασίας του Υμηττού, αλλά και πολλών δραστηριοτήτων. Οι πολίτες των Μεσογείων έχουν –αν θέλετε να το πω- συναλλαγές με το Δασαρχείο. Και αυτοί ήταν που δημιουργούσαν τον κύριο όγκο στο Δασαρχείο Πάρνηθας. Το 90% των υποθέσεων που έφτανε από την περιοχή του Υμηττού στο Δασαρχείο Πάρνηθας, ήταν από την περιοχή των Μεσογείων. Αυτό τον κόσμο τώρα τον στέλνουμε –και όπως σας είπα, δεν υπάρχει συγκοινωνία- με δύο, τρεις συγκοινωνίες να πάει να πάρει ένα χαρτί. Είναι γραφειοκρατικό. Δεν είναι τιμή το πού είναι το Δασαρχείο. Για λόγους πρακτικούς εγώ το εισηγούμαι.
Και να πω και κάτι ακόμη: Ο Δήμος Κορωπίου –επειδή καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχει δυσκολία στη στέγαση του γραφείου- είναι διατεθειμένος να σας δώσει ένα γραφείο, προκειμένου να στεγαστεί προσωρινά το Δασαρχείο, αρκεί να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Περί αυτού πρόκειται και τίποτε άλλο.
Και πραγματικά εγώ θέλω σήμερα να μην είστε αρνητικός και να το ξαναδείτε, με περισσότερη ψυχραιμία. Όλοι για το καλύτερο αγωνιζόμαστε και όχι για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.