ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022, 07:54

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιωακειμίδης και Χατζηδάκης δημοφιλέστεροι δήμαρχοι σ' όλη την Ελλάδα

6 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013, 09:56

Σε μεγάλη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το "ΒΗΜΑ" τη Κυριακής, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, προέκυψαν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία μαζί με τους είκοσι δημοφιλέστερους δημάρχους σε πόλεις πάνω των 50.000 κατοίκων.

Η δημοσκόπηση που έγινε στο διάστημα από 3 έως 18 Ιουλίου και σε δείγμα 30.249 ατόμων πανελλαδικά αποτυπώνει την εικόνα της αντίληψης των ψηφοφόρων μέσα στην παρούσα οικονομική συγκυρία. 

Δείχνει πως οι δημότες επιθυμούν νέα πρόσωπα, σαραντάρηδες κυρίως, και σ' ένα μεγάλο ποσοστό φαίνεται να επιλέγουν την δεύτερη Κυριακή υποψηφίους της κεντροαριστεράς. Το δίλλημα μνημονιακός ή αντιμνημονιακός δήμαρχος δεν φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο ενώ δείχνει πως θεωρούν υπεύθυνους για την κακή οικονομική κατάσταση των δήμων τους ίδιους τους δημάρχους.

Οι είκοσι δημοφιλέστεροι δήμαρχοι

Οι είκοσι δημοφιλέστεροι Δήμαρχοι σε δήμους άνω των 50.000 κατοίκων είναι:

1. Γεώργιος Ιωακειμίδης, Νίκας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, 76,9%

2. Διονύσης Χατζηδάκης, Παλαιού Φαλήρου, 76,7%

3. Νικόλαος Ζενέτος, Ιλίου, 73,6%

4. Σίμος Δανιηλίδης, Νεάπολης - Συκεών, 65,9%

5. Νικόλαος Σαράντης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, 65,3%

6. Ανδρέας Παχατουρίδης, Περιστερίου, 61,8%

7. Σταύρος Κασιμάτης, Κορυδαλλού, 61,5%

8. Ευάγγελος Λαμπάκης, Αλεξανδρούπολης, 58,2%

9. Ιωάννης Μπουτάρης, Θεσσαλονίκης, 55,7%.

10. Ηρακλής Γκότσης, Νέας Ιωνίας, 47,6%

11. Παύλος Μοσχολιός, Αγρινίου, 46,4%

12. Βασίλειος Βαλασόπουλος, Ηλιούπολης, 43,2%

13. Χρήστος Κορτζίδης, Ελληνικού - Αργυρούπολης 41,9%

14. Βασίλειος Μιχαλολιάκος, Πειραιά, 40,9%

15. Κων/νος Παπαλός, Καρδίτσας, 40,5%

16. Παναγιώτης Νίκας, Καλαμάτας, 40,2%

17. Λάζαρος Μαλούτας, Κοζάνης, 40,1%

18. Εμμανουήλ Σκουλάκης, Χανίων, 39,8%

19. Ιωάννης Κουράκης, Ηρακλείου, 38,3%

20. Γεώργιος Πατούλης, Αμαρουσίου, 38%. 

Όμως εκτός από τους 20 δημάρχους που βρίσκονται στην εικοσάδα, η δημοσκόπηση περιλαμβάνει κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Σε ενδεχόμενη δεύτερη Κυριακή και στην περίπτωση που αντίπαλη είναι ένας κεντροδεξιός και ένας κεντροαριστερός υποψήφιοι δήμαρχοι ένα 44,9% επιλέγει τον κεντροαριστερό. 

Ένα 67,4% θα ήθελαν ο δήμαρχος να μην έχει σχέση με τα κόμματα και ένα 42,5% μένει αδιάφορο αν ο δήμαρχος τάσσεται κατά του μνημονίου. Όσον αφορά στην ηλικία του δημάρχου οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 44% πως, προτιμά ο δήμαρχος να είναι από 40 ετών και πάνω, ενώ το 48,3% προτιμά να είναι πρωτοεμφανιζόμενος. 

Οι πολίτες θέλουν Τοπική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα 

Μεγάλη σημασία δίνουν οι δημότες στην Τοπική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα αφού με ποσοστό 83,9% τη βάζουν πάνω πάνω στη λίστα των αιτούμενων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  

Επίσης άλλοι τομείς που τους απασχολούν είναι οι κοινωνικές υποδομές 73,6%, οι συγκοινωνίες και το κυκλοφοριακό 71,6% και η καθαριότητα και το περιβάλλον 66,37%.

Σε ότι αφορά την καθημερινότητα, στην κορυφή τοποθετούν στην κορυφή της "μαύρης λίστας" για τους νυν δημάρχους, οι ερωτώμενοι τοποθετούν την ανεργία και την κακοδιαχείριση των δημοτικών πόρων, την καθαριότητα, τη διαφθορά, το κυκλοφοριακό, τις ελλειπείς υπηρεσίες υγείας, τη φτώχεια, την εγκληματικότητα, την παρουσία μεταναστών, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τα σχολεία σε μικρότερο βαθμό. 

Οι δήμαρχοι φταίνε για τα άσχημα οικονομικά των δήμων 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των ερωτώμενων που σε ποσοστό 58,7% πιστεύει πως, για την κακή οικονομική κατάσταση που παρουσιάζουν πολλοί δήμοι της χώρας σήμερα, υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι που κακοδιαχειρίζονται τους πόρους αυτούς και όχι η κεντρική διοίκηση.

Σε ποσοστό 81,3% πιστεύει πως η οργάνωση και η αξιοποίηση του προσωπικού των δήμων είναι κακή, ενώ σε ποσοστό 62,9% θα ήθελε ο σημερινός δήμαρχος να μην επανεκλεγεί.

Διον. Χατζηδάκης - Χρ. Κορτζίδης Δεύτερος στην κατάταξη με απειροελάχιστη διαφορά από τον πρώτο (76,9% - 76,7%), βρίσκεται ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης. Μια θέση που την κατακτά με το σπαθί του αφού αν και επί τρεις θητείες δήμαρχος, η εμπιστοσύνη των δημοτών στο πρόσωπό του αυξάνεται θεαματικά με την πάροδο των χρόνων. 

Η χρηστή διοίκηση, τα έργα στο Δήμο και η προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων, του έδωσαν πριν από λίγο καιρό τον τίτλο του δεύτερου καλύτερου ευρωπαίου Δημάρχου. 
Στον αντίποδα τώρα και πίσω  από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο της Ηλιούπολης Βασ. Βαλασόπουλο, βρίσκεται ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης.

Ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού και νυν του καλλικρατικού δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, χωρίς να έχει παράξει πραγματικό έργο στο Δήμο του, μάλιστα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού απολογήθηκε στην Πειθαρχική Επιτροπή του άρθρου 234 του Ν. 3852/2010  με τον κίνδυνο να τεθεί σε αργία, με την προβολή και μόνο ενός λαϊκίστικου προφίλ βρίσκεται στη 13η θέση της εικοσάδας.

Θα περίμενε κανείς μέσα από την λαϊκίστικη έως και ακραία πολλές φορές πολιτική του (απεργία πείνας, δωρεάν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές παροχές,  ανεξαρτήτως οικογενειακού εισοδήματος, κ. ά.), να βρίσκεται ψηλότερα στην κλίμακα της δημοφιλίας.

Όμως κοιτώντας το ποσοστό του 83,6% των δημοτών που θέλουν τοπική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, τομέα στον οποίο ο Χρήστος Κορτζίδης έχει παντελή υστέρηση, συν το γεγονός ότι  η κομματική του εξάρτηση και η προσπάθεια εφαρμογής της κομματικής πολιτικής είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, δικαιολογεί την κατάταξή του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το γεγονός ότι βρίσκεται στην εικοσάδα θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν από τους πολιτικούς του αντιπάλους, έστω κι αν τα ευρήματα  καταγράφουν  την τάση της περιόδου κατά την οποία  έγινε η δημοσκόπηση. 

Διαβάστε επίσης:
Κορυφαία διάκριση για το Διονύση Χατζηδάκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Πλεονασματικός ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου
Γυμναστήριο - Παλάτι στο Παλαιό Φάληρο!

Σχόλια Αναγνωστών

6 Προσθήκη σχολίου
gianis 27.09.13
ton kokori tis glyfadas ton xexasan einai provokatores einai o kaliteros dimarxos pou perase sti glyfada kai sta notia prostia ta teleytea 30 xronia mexri kai nekrotafio eytiaxe kai vrike malista kai ethelontes pethamenous na valei mesa pios allos mporei na skeftoi etsi
Απάντηση
Μαγκίτης 22.09.13
Από όλα τα νότια,βόρεια,δυτικά και ανατολικά,μόνο ο δήμαρχος του Φαλήρου αξίζει περισσότερο από όλους τους άλλους δημαρχαίους.Καλός κι ο Ιωακειμίδης κι ο Παχατουρίδης και κάποιοι άλλοι από το κατάλογο,δε λέμε,όμως αυτόνε τον Γκορτζίδη του ελληνικού τι τονε βάλανε μέσα.Μάλλον τους παρέσυρε με τις απεργίες πείνας και νερού,αναπνοής και ύπνου!!.......(Και μη μου πείτε ότι είμαι κακοπροαίρετος,γιατί όλοι ξέρουμε ότι ο άνθρωπος μας δούλευε κανονικά.Απεργία πείνας με σουβλάκια και κόκα κόλα,λεμονάδες και ταμ ταμ,δε γίνεται ρε μάγκες!!!)
Απάντηση
Γλυφαδιώτισσα 22.09.13
Στη λίστα των καλύτέρων δημάρχων ψάχνω να βρω και τον δικό μας της Γλυφάδας,αλλά δεν τον βρίσκω πουθενά.Μήπως ξέρετε γιατί.....Όσο για τον δήμαρχο του Φαλήρου,μακάρι να τον είχαμε στη Γλυφάδα!!!
Απάντηση
Φλοίσβιος 22.09.13
Ασφαλώς και δεν περιμέναμε από την ηλεκτρονική δημοσκόπηση να μας πει ότι ο Δήμαρχός μας είναι ο καλύτερος της χώρας.Εμείς οι Φαληριώτες και οι Φαληριώτισσες το ξέρουμε από πρώτο χέρι γιαυτό τον ψηφίζουμε συνέχεια.
Απάντηση
ΠΑΡΑΛΙΑΣ 22.09.13
ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΠΕΣ...ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ!!!!
Απάντηση
o λουκι λουκ 16.09.13
Παρολο οτι αυτος ή αυτοι που επινοησαν και κατασκευασαν αυτον τον πινακα των καλυτερων Δημαρχων, προσπαθησαν να μη χαλασουν πολικες καρδιες με την βαθμολογια που δωσανε στους Δημαρχους αυτους, μεσα τους ομως γνωριζουν πολυ καλα οτι συμμετειχαν σε αυτη την "πουστια" διοτι γνωριζουν οτι ο πρωτος και με μεγαλη διαφορα απο τους υπολοιπους, προηγειται ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ, εφοσον ειναι ο μοναδικος Ελληνας Δημαρχος που τιμηθηκε απο Επισημο Ευρωπαικο Φορεα, ως 2ος καλυτερος Δημαρχος στην Ευρωπη. Αλλα ως γνωστο στην Ελλαδα προτιμουμε να επιβραβευουμε τα λαμογια και τους ανικανους οπως κανανε με τον Δημαρχο , Κορτζιδη του Δημου Ελληνικου - Αργυρουπολης
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.