ΓΔ: 630,72 -0,36% EUR/USD: 1,1340

ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Ράπτης

 

Λιτότητα αξιών!

0 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014, 12:47

Διάβασα αυτές τις ημέρες ότι το ΔΝΤ διέγνωσε (έκπληκτο;) σφάλματα στα μέτρα λιτότητας, που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα την παρελθούσα πενταετία.

Νομίζω ότι μας εμπαίζουν θρασύτατα!

Η λιτότητα δεν είναι κατά τη γνώμη μου οικονομικής φύσεως εγχείρημα, γιατί προκαλεί ύφεση και επιτείνει το φαινόμενο που υποτίθεται ότι αποσκοπεί να θεραπεύσει! Ως μέτρο, ανήκει μάλλον στη σφαίρα της ψυχοθεραπείας (κάτι σαν ηλεκτροσόκ, ας πούμε), γιατί με αυτήν υποχρεώνεται βίαια ένα καταναλωτικό πλήθος να γίνει φειδωλό απέναντι στο χρήμα.

Δηλαδή, με τη λιτότητα, δεν διορθώνεις την ελαττωματική οικονομία, αλλά (κατά την αγοραία έκφραση) σπας τον τσαμπουκά του λαού που την κάνει ελαττωματική! Είναι πολιτικό μέτρο κατά βάση, που απλώς το υιοθετούν εκ παραλλήλου και κάποιοι οικονομολόγοι, θεωρώντας το ως προϋπόθεση για να επιχειρηθεί ακολούθως η διορθωτική επέμβαση (κάτι σαν προεγχειρητική αγωγή ας πούμε).

Προσωπικά, χωρίς να υπεισέλθω στα οικονομικά κριτήρια, την απορρίπτω διαρρήδην για πολιτικούς λόγους! Και τούτο γιατί, ως μέτρο δήθεν ανάκαμψης, παρουσιάζει, κατά κανόνα και αναπόδραστα, τις εξής δύο ολέθριες παρενέργειες:

1) «Κατάψυξη» των δημοκρατικών αρχών, αφού προφανώς, δεν μπορεί να επιβληθεί δημοκρατικά (με τη συναίνεση των θυμάτων), αλλά μόνο αυταρχικά (με οιονεί δικτατορία)!

2) Βαθύ κοινωνικό διχασμό και μακροχρόνιο εμφυλιοπολεμικό κλίμα, αφού μοιραία, οι αδύναμες τάξεις που θα υποφέρουν από τη λιτότητα θα μισήσουν θανάσιμα τις ισχυρότερες που θα την αντέξουν!

Και τα δύο αυτά συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Χώρα μας. Και ο αυταρχισμός (φυτευτή ξένη επιτροπεία και νόμοι του ποδαριού με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς λαϊκή συναίνεση), και ο Εθνικός διχασμός (μνημονιακό και αντιμνημονιακό στρατόπεδα, θανάσιμα αλληλομισούμενα)! Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος που -στρουθοκαμηλίζοντας- να μην τα βλέπει αυτά. Κραυγάζουν!

Ο σκοπός λοιπόν, προφανώς, δεν ήταν να φτιάξει η οικονομία, αλλά πρωτίστως να σπάσει (με ιδιότυπο «ηλεκτροσόκ») ο τσαμπουκάς ενός ατίθασου λαού! Να στραπατσαριστεί το εγώ του!

Άρα, η αξιολόγηση του εγχειρήματος με οικονομικά κριτήρια (ορθού ή εσφαλμένου κατά το ΔΝΤ) είναι φαρισαϊσμός. Αλλού στόχευαν… και το πέτυχαν (εν γνώσει των παρενεργειών που προανέφερα). Το πειραματόζωο υπέστη τη λοβοτομή επιτυχώς!

Υ/Γ: Βέβαια, γνωρίζω τον αντίλογο, ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν αναγκαίες και προς το συμφέρον της Εθνικής οικονομίας. Φυσικά και ήταν.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό' είναι αν δικαιολογείται τέτοια συμφορά για το σκοπό αυτό.

Επ΄αυτού, δεν θα απαντήσω εγώ' έχει απαντήσει προ πολλού ο Οδυσσέας Ελύτης: «Όταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη»!

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.