Κώστας Δημ. Χρονόπουλος
Ιατρός, Αρθρογράφος - Σχολιογράφος
Ιατρός, Αρθρογράφος - Σχολιογράφος
Το «κακόν» είναι παλαιό, διαχρονικά επαναλαμβανόμενο και επιφέρει καταστροφές εκεί όπου υπάρχει σεισμογενές έδαφος. Ανησύχησε ο … προειδοποιητικός σεισμός των 4,6 ρίχτερ στην γειτονική μας Τουρκία. Το πιθανό ενδεχόμενο εντονότερου βρυχηθμού του εγκέλαδου /ρήγματος της Ανατολίας, θορύβησε τόσο τους Τούρκους σεισμολόγους, όσο και τους δικούς μας, αφού επηρεαζόμαστε, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου /νησιά.
Ας ευχηθούμε το «κακόν» να μην συμβεί . Τουλάχιστον εμείς , γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος κος Τ. Ερντογάν μοιάζει να το εύχεται (!), αφού θέλει να το εκμεταλλευτεί πολιτικά («καλό»). Πρόκειται ασφαλώς για πώρωση (σε ανθρώπινο και πολιτικό επίπεδο, που απωθεί και ανατριχιάζει). Προκειμένου να εκλεγεί ο δικός του υποψήφιος (και όχι ο νυν δήμαρχος και ορκισμένος αντίπαλος του Τούρκου Προέδρου), απειλεί και τρομοκρατεί τον λαό, λέγοντας του, πως αν γίνει μεγάλος σεισμός, θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου.
Αν όμως εκλέξουν τον δικό του υποψήφιο, τότε θα έχουν …. αέριο. Βέβαια δεν διευκρίνισε, ούτε τι είδους αέριο ή αερολογίες θα τους χορηγηθούν , ούτε πως ο νέος δήμαρχος θα το χορηγήσει . Ψυχανεμίζομαι πως θα το διανείμει, μεταφέροντάς το με το Ι.Χ αυτοκίνητό του σε κάθε σπίτι.
Εξυπακούεται ότι το «αέριο» θα προέρχεται από την προσωπική παραγωγή του (!)….Ομολογώ πως τέτοια και τόση …..μετασεισμική φροντίδα από … «σοβαρό» (σ.σ αφού η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να τον παίρνει στα σοβαρά , μιας και διαθέτει …. περινούστατους ταγούς !....). ηγέτη, σπάνια συναντά κανείς.
Αυτά ως προς την τουρκική έκδοση της Αρχαιολογικής ρήσης καλού και κακού. Ισχύει όμως το ρηθέν και ως προς εμάς – στον τόπο μας –αλλά και γενικότερα , στο εξωτερικό. Εδώ και χρόνια γράφω για την άφρονα επικίνδυνη εμμονή της τουρκικής ηγεσίας –και μεγαλομανίας – να κάνουν την Τουρκία μεγάλη χώρα και με πυρηνική ισχύ (!).Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου από την εγκατάσταση πυρηνικών εργοστασίων /αντιδραστήρων σε σεισμογενείς χώρες. Κίνδυνος ατυχήματος /σεισμού κ.ο.κ, τόσο για τους κατοίκους της ίδιας της χώρας, όσο και για τους γειτονικούς λαούς. Βέβαια η διεθνής κοινότητα των –παγκοσμιοποιητικής εμβέλειας συμφεροντολόγων- υπνώττει, αδιαφορεί, όταν δεν αβαντάρει !..... Παθήματα –τύπου Τσέρνομπιλ κ.α - δεν έγιναν μαθήματα.
Επαναλαμβάνω σταθερά στα άρθρα μου, ότι η Ελλάδα οφείλει να ηγηθεί μιας διεθνούς προσπάθειας αφύπνισης, προκειμένου να αποφεύγεται η κατοχή πυρηνικών (κατ’ εξοχήν βέβαια) από σεισμογενείς χώρες. Δεν θα πρέπει μόνον να μας ανησυχεί η πολεμική υπεροχή που θα έχει η Τουρκία, έναντι της Ελλάδας , αν αποκτήσει πυρηνικά. Είναι κυρίως ο διαρκής κίνδυνος (ακόμα και σε ειρηνικές περιόδους) ο οποίος θα επικρέμεται , λόγω του σεισμογενούς εδάφους της. Θα μου επιτρέψετε εδώ να αναφερθώ στο βιβλίο μου «Α ξ ι ο π ρ ε π ώ ς ζ η ν» (το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Πελασγός» του κου Ιωάννη Γιαννάκενα) όπου στη σελ 209 γράφω: «Πρόταση: Να επιδοθούμε εμείς σε εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης περί του υπαρκτού κινδύνου, σε περίπτωση που η Τουρκία αποκτήσει πυρηνικά.
Το ακλόνητο επιχείρημα μας είναι ότι το σεισμογενές έδαφος της προσφέρεται για μεγάλες καταστροφές, τόσο για τον τούρκικο πληθυσμό , όσο και για τους γειτονικούς λαούς. Αν αυτό που προτείνω, δεν το υλοποιήσουν οι ταγοί μας, τότε ας ετοιμαστούμε να χορέψουμε όλοι μαζί τον χορό του πυρηνικού Ζαλόγγου» !!!...
Συνεπώς το τυχόν επερχόμενο «κακό» από σεισμό στην Τουρκία , επιβάλλεται να μας οδηγήσει – Έλληνες, Τούρκους, και διεθνή κοινότητα - στο «καλό» ώστε να σκεφτούμε επιτέλους και αυτούς τους σοβαρότατους κινδύνους!.
ΥΓ Δυστυχώς με την Τουρκία δεν είμαστε μόνον καταδικασμένοι να συνορεύουμε γεωγραφικά , αλλά να (αλληλο) επηρεαζόμαστε και ….σεισμολογικά , μέσω γεωλογικών ρηγμάτων. Συνεπώς ό,τι συμβαίνει εκεί (και σε αυτό τον τομέα) μας επηρεάζει αναπόφευκτα.
Ιατρού
Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.