ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 03:47

ΑΡΘΡΑ

Κώστας Δημ. Χρονόπουλος

Ιατρός, Αρθρογράφος - Σχολιογράφος  

Ακαταληψία Καταλήψεων

2 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 12:14

Πρόσφατα έλαβε χώρα συλλαλητήριο /διαμαρτυρία των φοιτητών, γονέων, δασκάλων, κ ο μ μ α τ ο ψ ω μ ι ζ ό μ ε ν ω ν και κ ο μ μ α τ ο κ α τ ε υ θ υ ν ό μ ε ν ω ν και φυσικά μπαχαλάκηδων , εναντίον της λειτουργίας των ξένων ΑΕΙ. Όλος αυτός ο εσμός των ετερόκλιτων στοιχείων διαμαρτυρόμενων, χωρίς σοβαρό –πλην του κομματικού βασικά, –λόγο. Ανησυχούν για την υποβάθμιση των κρατικών ΑΕΙ. Ουδέν ανακριβέστερο. Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί. Ήδη η Κυβέρνηση αναφέρθηκε στη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των Κρατικών Πανεπιστημίων σε άρθρο του Νομοσχεδίου της. Καθώς και σε πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Ας δεχθούμε πως αυτά δεν είναι αρκετά ή δεν θα εφαρμοστούν. Ας δούμε την πραγματικότητα.

• Είμαστε άραγε (πλην ψυχανώμαλων, μπαχαλάκηδων, κομματοδίαιτων της οπισθοδρομικής αριστερής κομπανίας και ολιγοφρενούληδων) ευχαριστημένοι από το μαύρο (ή μήπως … ερυθρό) χάλι των ΑΕΙ μας;. Δεν φαντάζομαι. Άραγε πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν, (όπως τα κατάντησαν οι καρκινοβατούντες … «προοδευτικοί» εδώ και χρόνια;). Δεν νομίζω πως υπάρχουν περιθώρια επιδείνωσης. Έχω αναφερθεί στο γεγονός ότι είμαι βέβαιος πως το ανώτερο (από πάσης πλευράς: αισθητικής, λειτουργικής, αξιακής κ.ο.κ) επίπεδο των υπό ίδρυση ξένων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, θα επιφέρει βελτίωση και των Κρατικών ΑΕΙ.

Εκτός αυτού η οικονομική αιμορραγία των οικογενειών που τώρα στέλνουν στο εξωτερικό τα παιδιά τους για σπουδές, θα σταματήσει. Πολλοί δε κίνδυνοι επίσης θα περιοριστούν. Αλήθεια , πόσα συλλαλητήρια και καταλήψεις έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες για όσους έφυγαν και σπουδάζουν έξω;. Θυμάστε ; Εγώ όχι!. Τώρα γιατί;. Μήπως επειδή θα εξοικονομηθούν χρήματα; . Θα μείνουν στον τόπο τους τα παιδιά μας;. Θα εισρέει συνάλλαγμα από ξένους φοιτητές που θα φοιτούν στα μη κρατικά ΑΕΙ, όπως γίνεται πχ στην Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία κ.ο.κ;. Διαμαρτυρίες ακούγονται και για το ότι μέτριοι ή κακοί μαθητές θα γίνονται σπουδαστές και, αύριο, επιστήμονες με αποτέλεσμα να χάνουν οι δικοί μας καλοί, τις δουλειές τους. Αστήρικτη και ανόητη (ή εκ του πονηρού;) η ανησυχία τους για δύο λόγους:

Ι. Εδώ και δεκαετίες δεν πήγαιναν μέτριοι ή και κακοί μαθητές στο εξωτερικό;. Άρα προς τι η νεοφυής ανησυχία;.

ΙΙ. Η Κυβέρνηση έθεσε και έναν όρο /περιορισμό για τους φοιτητές των ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα : θα πρέπει να υπολείπονται μόνο κατά 20% (δηλ να πιάσουν , αν η βάση για τα δημόσια ΑΕΙ είναι 10, το 8) στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Άρα δεν ισχύουν οι άρες, μάρες και οι κομματικές, ιδεοληπτικές «κουκουνάρες».
Είναι δικαίωμα των φοιτητών να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες για τα Κρατικά ΑΕΙ στα οποία ήδη φοιτούν. Αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα, να απαιτούν την κατάργηση των δικαιωμάτων άλλων για σπουδές (ή καλύτερες συνθήκες Παιδείας) εκτός και αν είναι … τοπογραφικό το ζήτημα. Δηλαδή να συμφωνούν αν (οι άλλοι) σπουδάζουν μόνον εκτός Ελλάδας (!). Ούτε φυσικά επιτυγχάνονται οι στόχοι τους (ή δικαιώνονται οι … «αγώνες» τους) με το να ξυλοφορτώνονται μεταξύ τους οι «εξοργισμένες» φοιτητικές –κομματικές παρατάξεις, για το ποια θα ηγηθεί της πορείας διαμαρτυρίας.

Ακόμα δεν εξυπηρετεί τον «αγώνα» τους η καταστροφή των Κρατικών Πανεπιστημίων μας με αχρείαστες καταλήψεις. Είναι λυπηρό και παράλογο, να δηώνουν /καταστρέφουν το ίδιο τους το σπίτι, προκειμένου να εκδικηθούν άλλους !!!. Συνειρμικά θυμίζουν τον «κερατά» /απατημένο σύζυγο, που έκοψε τα γεννητικά του όργανα, για να εκδικηθεί την μοιχαλίδα !... Όντως υψηλού / πανεπιστημιακού επιπέδου χειρισμός !.
Χαμηλού /κομματικού επιπέδου αποπροσανατολισμός!.

ΥΓ Η διαχρονική καταστροφή και η αντιαισθητική , αηδιαστική εμφάνιση των υπό συνεχή κατάληψη Ελληνικών ΑΕΙ, καθιστά –εκτός των άλλων – επιτακτικότερη την άμεση ανάγκη για ξένα μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια (μήπως και η σύγκριση βελτιώσει και τα δικά μας) . Μακάρι !.

Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
Τατιάνα Κοροβίλα 16.02.24
Έλεος πιά με τους μπαχαλάκηδες, τεμπέληδες που μαζί με τους απέξω καταστρέφουν δημόσια περιουσία και γνώση.Έλεος.
Απάντηση
Βαριώτης 16.02.24
Χαιρόμαστε να ακούμε και να διαβάζουμε τέτοιες σοβαρές κουβέντες και άρθρα. Τα χάλια που βλέπει κάποιος μέσα στα πανεπιστήμια με τις βρομιές στους τοίχους και τις καταστροφές μέσα, είναι ανεπίτρεπτα και πρέπει να τελειώνουν κάποια στιγμή.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.