ΑΡΘΡΑ

Κώστας Δημ. Χρονόπουλος

Αρθρογράφος - Σχολιογράφος  

Ηθικό Αειζητούμενο

0 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018, 11:36

Η (Ελληνική) Αριστερά και ιδίως ο κυβερνητικός της κλάδος / εκπρόσωπος διαφημίζει κάποια χαρακτηριστικά της γνωρίσματα.

Εξέχουσα θέση κατέχει το: "Ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς". (Σ.Σ Σε αντιδιαστολή με τα λοιπά.... ανήθικα κόμματα; Όπως πχ τους ΑΝΕΛ με τους οποίους συγκυβερνά και συμβαίνει να είναι Δεξιοί;).

Η διακυβέρνηση όμως έχει κόστος και αποκαλύψεις, αφού "Αρχή άνδρα - και γυναίκα - δείκνυσι".

Το όποιο "Ηθικό πλεονέκτημα" υπήρχε (;) χάθηκε, ή δεν διαπιστώθηκε.

Περιέργως ακόμη το επικαλούνται ως - υπαρκτό;- προσόν. Ενώ, ταυτόχρονα, αυτοαναιρούνται παραδεχόμενοι ότι δεν τήρησαν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις λόγω... ανάγκης (!).

Αναπόφευκτα αναφύεται το ερώτημα (τροφή για σκέψη /προβληματισμό):
Συνάδει η Ηθική / Ήθος / Αρετή με τους Πολιτικούς / Πολιτική πρακτική;
Είχε δίκαιο ο Μέτερνιχ (καί όσοι ασπάστηκαν και εφάρμοσαν το) ότι: "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα";

Η δική μου θέση είναι πως: "Ο σκοπός δεν - πρέπει να - αγιάζει τα μέσα".
Όντως οι πολιτικοί αναγκάζονται - αιφνιδίως- να παίρνουν αποφάσεις σε απρόβλεπτες, μη γνωστές εκ των προτέρων καταστάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους άλλους.

Στην πράξη, δυστυχώς, γίνεται εκμετάλλευση από επίορκους πολιτικάντηδες, οι οποίοι νομίζουν ότι έχουν ασυλία / ασυδοσία.

Έρχονται και οι ανήθικες παραγραφές και... δένει το γλυκό!
Παράλληλα - και πονηρά - η εκάστοτε εκλογική διαδικασία χρησιμοποιείται ως "κολυμβήθρα Σιλωάμ" ώστε να ξεπλένονται όλα τα ανομήματα τους ... δημοκρατικά.

Αποτελεί αρχή/ μήτρα δεινών η καθαγίαση των μέσων χάριν των σκοπιμοτήτων. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να αποτελεί: πυξίδα, οδηγό, πλοηγό των πολιτικών. Μόνον ως: καταφυγή, δικαιολογία, άλλοθι θα μπορούσε - εκ των υστέρων - κάπως να σταθεί.

Η σύγχυση που επικρατεί αναφορικά με την Πολιτική και την Ηθική οφείλεται ακριβώς στην, σιωπηρή - μιθριδατικής προέλευσης αποδοχή του ασύμβατου της συνύπαρξης των δύο. Κάτι που δίνει την δυνατότητα σε ορισμένους πολιτικούς σχηματισμούς να... οικειοποιούνται το (Αειζητούμενο = Αεί +ζητούμενο) Ήθος!

ΥΓ. Αν οι πολίτες - επαγγελματικά και κοινωνικά - μιμηθούν τους άρχοντες και εφαρμόσουν την μετερνίχιο θεωρία στην πράξη , τότε (ο γενικευμένος θάνατος της Ηθικής /Αρετής) θα οδηγήσει σε κοινωνική αποσάρθρωση. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.