ΓΔ: 632,97 -0,61% EUR/USD: 1,1297

ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Δημητριάδης

Ο Γιάννης Δημητριάδης είναι Πολεοδόμος - Χωροτάκτης Μηχανικός
Πρόεδρος Ένωσης Πολιτών Βούλας  

Εθνική Συνεννόηση: απαραίτητη προϋπόθεση για να πάει μπροστά ο τόπος

0 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015, 13:22

Οι εκλογές τέλειωσαν. Ο λαός «μίλησε». Η Δημοκρατία μας, με τις όποιες μικρές ή μεγάλες αδυναμίες της, εξακολουθεί να λειτουργεί. Η σύντομη (ευτυχώς) προεκλογική περίοδος, με τις όποιες υπερβολές της, τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ κομμάτων και υποψηφίων, τις «μοναδικές αλήθειες» και, κυρίως, τις μισές αλήθειες, ανήκει στο παρελθόν.

Τώρα, στον παρόντα χρόνο, είμαστε όλοι αντιμέτωποι με την «αληθινή» πραγματικότητα, η οποία, κατά γενική ομολογία, κυριαρχείται από ένα στοιχείο έντονης αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας, της πατρίδας, του έθνους.

Τα προβλήματα είναι πολλά και επείγοντα και ο πολιτικός χρόνος βραχύτατος έως καταπιεστικός. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Η ελπίδα έχει βάση μόνο όταν εδράζεται πάνω σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο δράσης που θα έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας και, κατ’ επέκταση, θα έχει ευρύτατη αποδοχή από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η ώρα για εθνική συνεννόηση είναι ΤΩΡΑ! Για να πάει μπροστά αυτός ο τόπος. Ας διδαχθούμε, επιτέλους, από την πολυτάραχη Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Ας διδαχθούμε από τις εθνικές καταστροφές που συντελέστηκαν εξαιτίας μεγάλων εθνικών διχασμών και, αντιστρόφως, από το εθνικό μεγαλείο που πετύχαμε σε κρίσιμες περιστάσεις, όταν ήμασταν ενωμένοι.

Αλλά, ας διδαχθούμε και από την κοινή λογική, βάσει της οποίας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν μεγάλοι εθνικοί στόχοι με ακρότητες, ιδεοληψίες και άρνηση της πραγματικότητας. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι, για να ξεφύγουμε από τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση απαιτείται εθνική ομοψυχία ή, τουλάχιστον, συνεννόηση σε βασικά εθνικά θέματα, σε βασικούς εθνικούς στόχους. Δεν είναι ώρα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, για ρεβανσισμούς και εθνοκαπηλία.

Τώρα, είναι η ώρα της εθνικής ευθύνης. Και η εθνική ευθύνη επιτάσσει την άμεση εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση και μετάβαση σε μια βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Φυσικά, ένα εθνικό σχέδιο, όπως αυτό που προτείνεται παραπάνω και έχει προταθεί στο παρελθόν από πολλούς πολιτικούς, οικονομικούς και άλλους παράγοντες, πρέπει να είναι δομημένο, έτσι ώστε να περιγράφει με σαφήνεια, αφενός τους τρόπους κάλυψης των άμεσων και επειγουσών οικονομικών και κοινωνικών αναγκών της χώρας και, αφετέρου, τις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε κρίσιμους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ριζικής αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία, μεταξύ άλλων, πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και τα εξής:

(1) Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως μόνιμο εκλογικό σύστημα, έτσι ώστε ο απλός νομοθέτης (δηλαδή τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή) να μην μπορεί, στο εξής, να «παίζει», και μάλιστα με προκλητικό τρόπο, με το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, όπως είναι το σημερινό μπόνους των 50 εδρών.

Εξάλλου, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη, έτσι και εμείς πρέπει να θεωρούμε τις κυβερνήσεις συνεργασίας, που επιβάλλουν τη συνεννόηση μεταξύ κομμάτων, ως κάτι θετικό και όχι ως «αναγκαίο κακό».

(2) Ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και πλήρης αποσύνδεση της εκλογής του από τις βουλευτικές εκλογές, έτσι ώστε, αφενός να μειωθεί η «πρωθυπουργική παντοκρατορία» που θεσπίσθηκε με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1985/86 και, αφετέρου, να μην είναι δυνατή η διάλυση της Βουλής εξαιτίας της μη εκλογής Προέδρου.

(3) Θέσπιση του ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, έτσι ώστε να εκλείψει κατά το δυνατόν το «πελατειακό κράτος», που τόσα δεινά έχει επιφέρει στον τόπο.

(4) Θέσπιση θέσεων μόνιμων υφυπουργών ή γενικών γραμματέων σε κρίσιμα υπουργεία (π.χ., Εξωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας), έτσι ώστε, αφενός να στελεχώνονται οι θέσεις αυτές με αξιοκρατικά (και όχι κομματικά) κριτήρια και, αφετέρου, να υπάρχει συνέχεια στους τομείς αυτούς, ανεξάρτητα από κυβερνητικές αλλαγές.

(5) Εισαγωγή στο ίδιο το Σύνταγμα του θεσμού της «Διαύγειας» (ή, άλλως, της διαφάνειας), έτσι ώστε οι πολίτες να είναι σε θέση να πληροφορούνται όλα όσα συμβαίνουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στα κοινά.

(6) Απόλυτος σεβασμός στη διάκριση των τριών εξουσιών (Νομοθετικής, Εκτελεστικής και Δικαστικής) και ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών, προς όφελος της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.
(7) Κατάργηση (επιτέλους!) του απαράδεκτου άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, το οποίο καταστρατηγεί την αρχή της ισονομίας μεταξύ των πολιτών και έχει προκαλέσει τη γενικευμένη κατακραυγή του λαού.

Μπορούμε ως κοινωνία να επιβάλουμε στα κόμματα να συνεννοηθούν μεταξύ τους, έστω σε κάποια βασικά πράγματα και να επιδιώξουν, από κοινού, την επίτευξη σημαντικών εθνικών στόχων; Αν ναι, υπάρχει πράγματι ελπίδα για τη χώρα. Αν όχι, δεν θα μας φταίει κανένας εξωτερικός παράγοντας για τις όποιες αρνητικές συνέπειες.

Ο Γιάννης Δημητριάδης, είναι πολεοδόμος – χωροτάκτης μηχανικός
Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Βούλας


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.