ΓΔ: 630,72 -0,36% EUR/USD: 1,1339

ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Δημητριάδης, πολεοδόμος – χωροτάκτης μηχανικός Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Βούλας

Ο Γιάννης Δημητριάδης είναι Πολεοδόμος - Χωροτάκτης Μηχανικός
Πρόεδρος Ένωσης Πολιτών Βούλας  

Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, σε κρίσιμη καμπή

0 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014, 15:53

Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη: ένας ενιαίος διοικητικά δήμος, με ετερόκλιτα χαρακτηριστικά. Τρεις διαφορετικές πόλεις, που πασχίζουν να βρουν ενιαίο βηματισμό, ενιαίο όραμα, κοινό όνομα. Ένας μεγάλος δήμος, με φυσικό περιβάλλον και οικιστικά σύνολα ζηλευτά πανελλαδικά, αλλά και με περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε βασικές υποδομές.

Μια προνομιακή περιοχή κατοικίας, που περιλαμβάνει τμήματα με υψηλής ποιότητας πολεοδομικό σχεδιασμό (όπως είναι το εξαιρετικό ρυμοτομικό σχέδιο του 1934 στη Βούλα, μεταξύ οδού Παπάγου και παραλίας), αλλά και τμήματα με ρυμοτομικά σχέδια, τα οποία αγνόησαν βασικούς κανόνες περιβαλλοντικού σχεδιασμού (όπως είναι το Πανόραμα).

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει κάτι κοινό στις τρεις πόλεις, που τις κάνει να ξεχωρίζουν όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά και παγκοσμίως. Και αυτό είναι το μοναδικού κάλλους «δαντελλωτό» παραλιακό μέτωπο του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Ένα μέτωπο που εκτείνεται από το ΚΑΑΠ (πρώην ΠΙΚΠΑ) Βούλας, μέχρι τις παραλίες της Βάρκιζας και περιλαμβάνει το Μικρό και το Μεγάλο Καβούρι της Βουλιαγμένης, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένες πλαζ, διάσπαρτες ελεύθερες παραλίες, γραφικά λιμανάκια, ειδυλλιακές διαδρομές περιπάτου και πολλά άλλα, που, όλα μαζί (και παρά την ύπαρξη ορισμένων παραφωνιών), συνθέτουν μια παραλιακή ζώνη απαράμιλλης περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας.

Μια ζώνη, η οποία αποτελεί, ταυτόχρονα, ύψιστο κοινωνικό αγαθό, όχι μόνο για τους κατοίκους των 3Β, αλλά και για τα εκατομμύρια των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής, που βρίσκουν εκεί μια σημαντική διέξοδο αναψυχής από την τσιμεντούπολη των Αθηνών. Ένα κοινωνικό αγαθό, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Αυτός ο δήμος, λοιπόν, με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν, έχει ανάγκη από έναν ενιαίο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό οικιστικής, περιβαλλοντικής και λειτουργικής αναβάθμισης, με έμφαση στις περιοχές εκείνες που σήμερα υστερούν σε βασικά έργα υποδομής. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αμυνθεί εναντίον μιας λαίλαπας νομοσχεδίων που έχει ενσκήψει τον τελευταίο καιρό, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της επιθυμίας για προσέλκυση επενδύσεων. Διότι, είναι προφανές, από απλή ανάγνωση των νομοσχεδίων αυτών, ότι ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για βίαιες επεμβάσεις στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής μας, με την υιοθέτηση διαδικασιών fast track και την καταστρατήγηση της πάγιας νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) πάνω σε θέματα περιβάλλοντος, πολεοδομίας και χωροταξίας (άρθρο 24 του Συντάγματος).

Συγκεκριμένα, ως προς το οικιστικό περιβάλλον, με πρόσφατο νομοσχέδιο «σκούπα» του ΥΠΕΚΑ, το οποίο ήταν πριν λίγες μέρες σε δημόσια διαβούλευση και έχει τον τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί – Χρήσεις Γης», ανοίγει ο δρόμος, μεταξύ άλλων, για αλλαγή των χρήσεων γης σε οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται πάνω σε κύριους οδικούς άξονες, κατά παράβαση σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά και σε αντίθεση με κανόνες της πολεοδομικής επιστήμης (βλέπε, για παράδειγμα, «Χρήσεις Γης στο Κύριο Οδικό Δίκτυο» της ερευνητικής ομάδας ΕΜΠ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Αθ. Αραβαντινό, εκδόσεις ΤΕΕ, 2001).

Σε ό,τι, δε, αφορά στο παραλιακό μέτωπο, λόγω της ανεκτίμητης αξίας του, οι πιέσεις που δέχεται για «ανάπτυξη» και «αξιοποίηση» είναι πρωτοφανείς. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 16 του Ν.4146/2013 του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΦΕΚ Α90/18-04-2013, «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις…»), συστάθηκε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.», με σκοπό «τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας Ν.Π.Δ.Δ., που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ακρωτηρίου Σουνίου».

Στο δήμο μας, άμεσο κίνδυνο διατρέχουν πολλές και σημαντικές εκτάσεις που είναι προς μεταβίβαση στην Εταιρεία και βρίσκονται και στις τρεις δημοτικές ενότητες (Βάρη/Βάρκιζα, Βούλα, Βουλιαγμένη).Ταυτόχρονα, με το άρθρο 83 του Ν.4182/2013 (ΦΕΚ Α185/10-09-2013, «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών…», ιδρύθηκε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.», με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση ακινήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συμμετοχή κατά 50% της ιδίας και κατά 50% του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην περίπτωση αυτή, το ερώτημα είναι κατά πόσον θα επιτραπεί η «αξιοποίηση» της έκτασης του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης (δίπλα στον Αστέρα Βουλιαγμένης) και της Φασκομηλιάς (μεγάλη έκταση, μεταξύ Λίμνης Βουλιαγμένης και Βάρκιζας), παρά τη ύπαρξη δασικών εκτάσεων, κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Φύσης.

Έχοντας υπόψη όλα τα προηγούμενα, το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι: Θα μπορέσει ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη «συνδυασμένη επίθεση» που δέχεται κατά της ίδιας της φυσιογνωμίας του και κατά του κοινωνικού χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης; Διότι είναι γεγονός ότι η πόλη μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και, για το λόγο αυτό, απαιτείται ομοψυχία και συντονισμένη δράση δημοτικής Αρχής, Δημοτικού Συμβουλίου, κοινωνικών φορέων και ενεργών πολιτών, ενώ, σαν πρώτο βήμα, απαιτείται η άμεση υιοθέτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο ενός σχεδίου δράσης, βασισμένου σε ένα κοινά αποδεκτό Πλαίσιο Αρχών, που θα αφορά τη φυσιογνωμία του ενιαίου δήμου των 3Β και την προστασία και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου (όπως είναι το Πλαίσιο Αρχών που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή για την Παραλία, τον Ιούλιο του 2013).
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.