ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Δημητριάδης

Ο Γιάννης Δημητριάδης είναι Πολεοδόμος - Χωροτάκτης Μηχανικός
Πρόεδρος Ένωσης Πολιτών Βούλας  

Υπονομεύει ή όχι το θεσμό του Δημ. Συμβουλίου των 3Β η σημερινή του λειτουργία;

0 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, 18:22

Ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης σχετικά με τον τρόπο που αυτό λειτουργεί απευθύνει ο Πολεοδόμος - χωροτάκτης μηχανικός και Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Βούλας, Γιάννης Δημητριάδης. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Δημητριάδης αναφέρει:   

"Στις 18-11-2013, παρακολούθησα άλλη μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από εκείνες που έχουν ώρα έναρξης 7:00 μ.μ. και ώρα λήξης αρκετές ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συγκεκριμένης συνεδρίασης ήταν «Λήψη απόφασης – ψηφίσματος για το σχέδιο πώλησης και αξιοποίησης της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης» - προφανέστατα, θέμα υψίστης σημασίας για το Δήμο μας.

Και τι συνέβη; Ό,τι συνήθως συμβαίνει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. των 3Β, εδώ και αρκετό καιρό. Δηλαδή, τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα διήρκεσαν μέχρι τα μεσάνυχτα (πάλι καλά, συγκριτικά με άλλες συνεδριάσεις), ενώ, με απόφαση του Δ.Σ., προτάχθηκε για συζήτηση το πέμπτο θέμα της ημερήσιας διάταξης (αν και ήταν ζήτημα που αφορούσε τοπικό επαγγελματικό σύλλογο). Αποτέλεσμα;

Πρώτον, η συζήτηση του πρώτου και πλέον κρίσιμου, αλλά και επείγοντος (λόγω ραγδαίων εξελίξεων) θέματος της ημερήσιας διάταξης διεξήχθη πολύ μετά τα μεσάνυχτα, μεταξύ καταπονημένων δημοτικών συμβούλων (κάποιοι εξ αυτών είχαν ήδη αποχωρήσει) και με την παρουσία ελαχίστων πολιτών και, δεύτερον, ακόμη χειρότερα, αφού είχε ήδη αποχωρήσει (για προσωπικούς λόγους) ο βασικός εισηγητής του θέματος, ο ιστορικός – φιλόλογος – αρχαιολόγος, κ. Χρήστος Διονυσόπουλος.

Αλλά πέραν του συγκεκριμένου, ατυχούς κατά τη γνώμη μου, γεγονότος, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και την ευρύτερη διάσταση του θέματος, που δεν είναι άλλη από το να αποθαρρύνεται ο μέσος πολίτης να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Αλήθεια, πόσο λογικό είναι να περιμένει κανείς από έναν πολίτη, όσο καλοπροαίρετος και υπομονητικός και αν είναι, να αποφασίζει να παρακολουθήσει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι το θέμα για το οποίο ενδιαφέρεται αποκλείεται να συζητηθεί πριν τα μεσάνυχτα ή, ακόμη χειρότερα, όπως συμβαίνει συχνά, ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην συζητηθεί καθόλου, λόγω της πολύ προχωρημένης ώρας;

Και τα ερωτήματα που τίθενται προς τα αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι: Η συγκεκριμένη «τακτική», όπως περιγράφηκε παραπάνω (και ασχέτως που, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι σκόπιμη), αποθαρρύνει ή όχι τους πολίτες να συμμετέχουν στον κορυφαίο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου; Υπονομεύει ή όχι τον ίδιο το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου και, κατ’ επέκταση, την ουσιαστική λειτουργία της Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο;

Και ας μην πει κάποιος ότι τα ίδια και, ίσως, χειρότερα συμβαίνουν και σε άλλους δήμους. Διότι, ανεξάρτητα από το τι πράττουν οι άλλοι, σημασία έχει τι πράττουμε εμείς για να προστατεύσουμε τους θεσμούς (στην προκειμένη περίπτωση τον βασικό θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο) και, κατ’ επέκταση, τι πράττουμε για να βελτιώσουμε τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο. Απάντηση υπάρχει; Υπάρχει ενδιαφέρον και πολιτική βούληση για την επίλυση του συγκεκριμένου και πολύ σημαντικού ζητήματος; Αναμένομε." 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.