ΓΔ: 906,57 0,50% EUR/USD: 1,1593

ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Νομικός

Ο Βασίλης Νομικός είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων  

Οι ταγοί σιωπούν

0 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016, 08:00

Διαβάζοντας τα όσα «σέρνει» ο Απόστολος Δοξιάδης στον Τσίπρα και τους δικούς του, έχω να παρατηρήσω ότι πράγματι υπάρχουν διανοούμενοι σε αυτή τη χώρα και μιλάω για τους αυθεντικούς όχι για τους «πλαστούς».

Συμβαίνει όμως εδώ και κάμποσες δεκαετίες ο λόγος τους να μην έχει απήχηση στην κοινωνία. Δεν μπορούν να πείσουν αυτούς που θα έπρεπε να πείσουν, γιατί αν τους είχαν πείσει, δεν θα είχαμε αυτό το μπάχαλο που βιώνουμε.

Τι φταίει; Γιατί κάτι φταίει, δεν μπορεί.

Ίσως φταίει ότι οι περισσότεροι από τους ταγούς αυτής της χώρας, έχουν θητεύσει αριστερά νεανικά χρόνια. Αυτό βέβαια δεν είναι κακό, από μόνο του, όπως έλεγε και ο Τσόρτσιλ, γιατί συμβαίνει με πάρα πολλούς διανοούμενους σε όλες τις χώρες.

Φταίει όμως ότι δεν κατάφεραν να ξεδιαλύνουν δύο σημαντικές έννοιες. Ρεαλισμός και υλισμός.

Έτσι έχουμε αυτούς που κατ’ ανάγκη είναι υλιστές, έλλειψη βασικών αναγκών που αυτοπροσδιορίζονται, ρεαλιστές και βαπτίζουν τους έχοντες, τους άλλους, υλιστές. Και τανάπαλιν.

Έτσι έχουμε πλαστούς ρεαλιστές με πλαστά βιογραφικά, ρεαλιστές με πλαστά πόθεν έσχες, ρεαλιστές πλαστούς ινστρούχτορες του γυμνασίου, ρεαλιστές με πλαστό πολιτικό μονολιθισμό και τόσα άλλα.

Οι λεγόμενοι ρεαλιστές κρατούν τη σημαία της δημοκρατίας στην πολιτική και την κοινωνία και αποκαλούν τους άλλους φασίστες και γερμανοτσολιάδες. Δημοκρατία όμως δεν είναι η ιδεολογική αυθεντία. Δημοκρατία δεν είναι το κλάμα, για όσα «κατ’ ανάγκη» ψηφίζουμε. Δημοκρατία δεν είναι...

Είναι όμως φασισμός η συμπεριφορά της εξουσίας απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία με επαχθείς νόμους, η «κλοπή» των ασφαλιστικών αποταμιεύσεων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η εξαπάτηση των «πτωχών τω πνεύματι» με μακαρισμούς, η ανοχή της παρανομίας, ο νεποτισμός, η τακτική να στρέφουμε τους μεν απέναντι στους άλλους και τόσα άλλα.

Και έρχεται τώρα ο καθ’ όλα σεβαστός και συμπαθής Απόστολος Δοξιάδης και μας μιλά για τη διαλεκτική του Τσίπρα, του Μάρξ και του Αριστοτέλη. Απλά και κατανοητά. Για μένα. Για τους άλλους;

Όσο για τους πνευματικούς ταγούς αυτής της χώρα, τους συχνάζοντες στη δωρεά του Σίνα, στο κόσμημα αυτό της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής του Χάνσεν, είτε σιωπούν, είτε ομιλούν στη γλώσσα που επικοινωνούν μεταξύ τους. Εγκρίνουν χρηματοδοτήσεις για επιστημονικά και άλλα πνευματικά έργα. Και μπράβο τους.

Δεν ενσκήπτουν όμως στα πραγματικά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, παρά μόνο με θεωρητικές μελέτες. Δεν είδαμε όμως ένα μοντέλο κυβερνητικής διακυβέρνησης ή ένα μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Με λόγια απλά, κατανοητά, πρακτικά.

Δεν είδαμε να επισκέπτονται το Μαξίμου ή το Προεδρικό, παρά μόνο σε δεξιώσεις. Δεν είδαμε να κατακλύζουν τα κανάλια, τις εφημερίδες με άρθρα, να μιλούν σε φοιτητές, μαθητές, εργάτες, επιμελητήρια. Να διαβουλεύονται με υπουργούς, ευρωπαϊκούς επιτρόπους, διπλωμάτες, τραπεζίτες. Απλά κρύβονται κάτω από την τήβεννο και τον τίτλο του Ακαδημαϊκού που στο τέλος η κοινωνία τους καταξίωσε.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι ταγοί, οικονομικοί που όλοι τους ξέρουμε, επιστημονικοί, πνευματικοί, εκτός Ακαδημίας. Κι αυτοί σιωπηλοί. Ένας Μίχαλος, ένας Δοξιάδης και μερικοί άλλοι δεν φέρνουν την άνοιξη.

Λέγαμε λοιπόν για τη διαλεκτική…..

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.