ΓΔ: 905,04 -0,05% EUR/USD: 1,1641

ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Νομικός

Ο Βασίλης Νομικός είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων  

Κάδοι... Μπλε

0 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013, 21:23

Τα καλά νέα είναι ότι οι πλείστοι των Δήμων έχουν εγκαταστήσει «μπλε κάδους» για τα ανακυκλώσιμα υλικά. Τα υλικά αυτά, ως γνωστόν, επεξεργάζονται στο λειτουργούν εργοστάσιο και τα κέρδη, τα όποια κέρδη, αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ).

Άλλοι πόροι της εταιρίας είναι Ευρωπαϊκά Προγράμματα και ενισχύσεις από την Πολιτεία.

Τα άσχημα νέα είναι ότι αν δεν υπήρχαν οι κάθε μορφής ενισχύσεις, η ανακύκλωση θα ήταν ένα ακόμη δυσβάστακτο πρόγραμμα που θα επιβάρυνε τους πολίτες.

Χωρίς αμφιβολία η ανακύκλωση είναι μια ακριβή διαδικασία, άκρως απαραίτητη όμως για την προστασία του περιβάλλοντος που μας απέμεινε.

Έχουν προταθεί πολλοί τρόποι για την ενίσχυση της συνείδησης ανακύκλωσης στους πολίτες και ξοδεύονται ικανά ποσά για να αυξηθεί το προς ανακύκλωση υλικό, ωφελεία της ΤΑ.

Το τελευταία αμφισβητείται από πολλούς καθ όσον το ανακυκλώσιμο υλικό αυξάνεται, αλλά επ’ ωφελεία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που αποκομίζει κέρδη από την προσπάθεια των πολιτών που έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη της ανακύκλωσης.

Και οι Δήμοι που ασφυκτιούν από την έλλειψη πόρων, αντί να αποκομίζουν τα οφέλη, επιβαρύνονται.

Τις πταιει…

Οι ταλαίπωροι ρακοσυλλέκτες, ημεδαποί και αλλοδαποί που σκαλίζουν όλους τους κάδους για την εύρεση ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία πωλούν έναντι πινακίου φακής σε εμπόρους, για να εξασφαλίσουν τον ημερήσιο;

Οι καθ’ όλα νομότυποι έμποροι που είναι αδύνατον, λόγω της φύσης της δουλειάς βέβαια, να γνωρίζουν την ταυτότητα και τα φορολογικά στοιχεία των ρακοσυλλεκτών και ως εκ τούτου να μην μπορούν να έχουν επαρκή στοιχεία για έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές ;

Οι εταιρίες επεξεργασίας που έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια και που επίσημα καταγράφουν κέρδη και που πολλές φορές συνεργάζονται και με το εργοστάσιο της ΤΑ;

Οι πολίτες ;

Μάλλον εμείς φταίμε. Γιατί;

Γιατί από τη στιγμή που απορρίπτουμε τα όποια υλικά στους «μπλε κάδους» τα υλικά αυτά είναι περιουσία της ΤΑ, δηλαδή όλων μας και κάθε παρέμβαση και αφαίρεση υλικού είναι κλοπή.

Μάλιστα κλοπή. Και επειδή η όλη διαδικασία γίνεται για δημόσιο συμφέρον, διώκεται και τιμωρείται αυστηρά.

Δηλαδή να καταγγέλλουμε τους ρακοσυλλέκτες, τους κακόμοιρους αυτούς, ημεδαπούς και αλλοδαπούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα;

Και καλά, έλα και το καταγγέλλουμε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Συνήθως δεν έχουν διαθέσιμο όχημα. Στο 100; Θα έλθει μετά από χρόνο ικανό να έχουν γίνει τα υλικά, «καρέκλες», όπως λέει και στο σχετικό σποτάκι. Στη Δημοτική Αστυνομία; Μη γελάτε υπάρχει ακόμα.

Θα μου πείτε ότι το ίδιο γίνεται και στις χωματερές όπου μικροί και μεγάλοι, παιδιά και γονείς, ημεδαποί και αλλοδαποί, συλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά και κανένας δεν ενδιαφέρεται.

Τελικά για αυτούς γίνεται η ανακύκλωση;
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.