ΓΔ: 906,57 0,50% EUR/USD: 1,1603

ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Νομικός

Ο Βασίλης Νομικός είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων  

Τοπική Αυτοδιοίκηση - Εκλογές - Κόμματα

0 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013, 15:55

Ενός κακού μύρια έπονται...
Επέρχεται νέος εκλογικός Νόμος......
Επέρχεται οργασμός στα κομματικά επιτελεία...
Επέρχεται μακρά προεκλογική περίοδος...
Επέρχονται απολύσεις, κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων...
Επέρχεται μη ανανέωση συμβάσεων....
Δύσμοιρη Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ).


Από τις διαρροές, εξ επί τούτου που έχουμε, βαδίζουμε προς ένα εκλογικό Νόμο που διαφέρει σημαντικά από τον υπάρχοντα, επί το αναλογικότερο και με στοιχεία ουσιαστικής εκπροσώπησης του δημότη από άτομα κι όχι παρατάξεις. Τίποτα όμως δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη. Έχει να πέσει ΤΟ μαγείρεμα. Αυτό μας συμφέρει πολιτικά, εκείνο όχι. Αυτό το θέλουν οι δικοί μας, εκείνο όχι κλπ κλπ.

Ακόμα και η αντιπολίτευση ψάχνεται για τα σημεία που θα εναντιωθεί, για εκείνα που θα βάλει κάποιους να προσφύγουν στο ΣτΕ κλπ κλπ.
Διαβούλευση... ποια διαβούλευση. Έχουν αλλάξει ποτέ κάτι από στοιχεία που έχουν από τη διαβούλευση; Αν είχαν, θα είχαν βγει και θα το είχαν διατρανώσει «να εμείς..... διαβουλευόμαστε».

Ένα είναι σίγουρο. Ο υπάρχον Νόμος υπηρέτησε τη θητεία του στην ΤΑ. Πρέπει να αλλάξει. Ο νέος Νόμος θα είναι καλύτερος, χειρότερος.. θα δούμε. Αν δεν εκφράζει την ΤΑ με δημοκρατικό τρόπο, αν δεν είναι λειτουργικός, αν... αν... Να τον ξαναλλάξουμε.

Τα βασικά στοιχεία θα πρέπει να είναι, δημοκρατία, αναλογική εκπροσώπηση, να εκλέγονται αυτοί που θέλουν οι δημότες κι όχι οι κομματικοί μηχανισμοί, λειτουργικότητα. Οι δημοσκοπήσεις κι όχι μόνο, δείχνουν ότι αυτά θέλουν οι δημότες.

Προς τι ο οργασμός στα κομματικά επιτελεία λοιπόν; Για να προτείνουν τους δικούς τους κι όχι τους άξιους και ικανούς; Να υποσχεθούν ρουσφέτια που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν; Να δώσουν επιχορηγήσεις από λεφτά που δεν έχουν; Να διορίσουν δικά μας παιδιά στα δίμηνα; Αυτά είναι που επεξεργάζονται;

Το δίκαιο και το σωστό είναι να προτείνει η κυβέρνηση ένα Νόμο, αφού τον έχει επεξεργαστεί πολύ καλά, ώστε να μην αφήνει παραθυράκια για ΣτΕ και τα τοιαύτα, να τον φέρει στη Βουλή και να το θέσει σε ψηφοφορία. Περνάει... πέρασε... και βλέπουμε. Τώρα αλλάζουμε αυτό γιατί, ο δείνα σήκωσε μπαϊράκι.... δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Λόγοι κομματικών εντυπώσεων επιτάσσουν να βγουν κάποιοι περιφερειάρχες και κάποιοι δήμαρχοι που θα έχουν κομματικό χρίσμα. Εδώ όμως είναι ο γρίφος. Θα τα χαλάσουν με τους κυβερνητικούς εταίρους; Θα αφήσουν περιφέρειες και δήμους στα χέρια της αντιπολίτευσης; Θα το παίξουν «Πιλάτοι»;
Και τα λεγόμενα μικρότερα κόμματα τι θα κάνουν, θα υποστηρίξουν άλλων κομματικές επιλογές ή θα προβάλλουν κάθε τυχάρπαστο που απλά δεν του βγήκε να ενταχθεί σε κάποια κομματική παράταξη; Αυτό κι αν είναι για κομματικό οργασμό.

Για παράδειγμα στην περιφέρεια Αττικής ο Σγουρός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ανεξάρτητος για να τον ψηφίσουν όλοι οι συνκυβερνόντες. Να προτείνει η ΝΔ δικό της υποψήφιο δεν θα της βγει. Δεν της βγαίνει τελευταία όποιον κι αν πρότεινε. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακρυά. Σε άλλες περιφέρεις όμως οι Νεοδημοκράτες κινδυνεύουν, οι Πασόκοι δύσκολα θα βγουν, οι τωρινοί ανεξάρτητοι τα πάνε καλά, δεδομένων των συγκυριών και οι Συριζαίοι καραδοκούν. Γρίφος!

Στο δήμο Αθηναίων τα πράγματα μπορούν να ξεκαθαρίζουν ευκολότερα. Για τη Θεσσαλονίκη όμως τα πράγματα είναι δύσκολα. Το ΠΑΣΟΚ θα εμείνει στο Μπουτάρη, η ΝΔ δεν τον πάει με τίποτα κι ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει την ευκαιρία να τον χρίσει δικό του υποψήφιο. Λίγο πολύ στους μεγάλους δήμους παίζει το ίδιο ή παρόμοιο σενάριο. Πάλι γρίφος.

Η μακρά προεκλογική περίοδος δεν συμφέρει κανένα. Ούτε την κυβέρνηση, ούτε τα κόμματα, ούτε αυτούς που πρόστρεξαν να δηλώσουν υποψήφιοι. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που καθυστερεί η κυβέρνηση τον εκλογικό Νόμο.

Πολλοί βέβαια, εν ενεργεία δήμαρχοι, έχουν ήδη σπεύσει να κάνουν κινήσεις ανεξαρτητοποίησης από τα κόμματα που τους στήριξαν τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Δεν πείθουν όμως. Τουναντίον ερεθίζουν αρνητικά την εκλογική τους πελατεία.

Εδώ και λίγο καιρό έχουν ξεκινήσει σε πολλούς δήμους, να μην πούμε σε όλους, έργα βιτρίνας που ευελπιστούν να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές. Πάλι όμως δεν πείθουν. Οι δημότες έχουν μάθει να ξεχωρίζουν τα έργα μακράς πνοής με τα έργα βιτρίνας. Να μην αδικούμε βέβαια και αρκετούς δημάρχους που φρόντισαν μέσα από προγράμματα να κάνουν ουσιαστικά έργα στην πόλη τους και έχουν καλυτερέψει τη ζωή των δημοτών τους, στην καθημερινότητα.

Κάποιοι βαυκαλίζονται με αυτοδυναμίες, είτε στην κεντρική εξουσία, είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δημότες θα μας δείξουν πρώτοι ότι είμαστε στην εποχή των συνεργασιών, της συναίνεσης, της ουσιαστικής δημοκρατίας. Ας το καταλάβουν επί τέλους αυτό τα κόμματα κι ας αφήσουν τους δημότες να διαλέξουν στον μόνο πυλώνα που ακόμα ελπίζουν.
Ειδάλλως...... «ενός κακού μύρια έπονται».
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.