ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 11:54

ΑΡΘΡΑ

Νίκος Γιαννιός

Ο Νίκος Γιαννιός είναι Πολιτικός Μηχανικός - Λογοτέχνης.

Ακίνητο(ς), ψηλά τα χέρια

0 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012, 09:10

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Το ακίνητο έγινε στόχος φοροαρπαγής, αντικείμενο λεηλασίας, δικαιολογία και πρόσχημα εκείνων των αθλίων που ενώ ανέλαβαν να διαχειρισθούν τον κοινό πλούτο, κατάφεραν να τον μεταμορφώσουν σε κοινή φτώχια, χωρίς γνώση, χωρίς ήθος, χωρίς αιδώ.

Φέρε τα λεφτά σου να φτιάξουμε τα οικονομικά του τόπου μας, όπως στο γνωστό ανέκδοτο, φέρε την γυναίκα σου να κάνουμε πάρτι με ούζα.

Το πανεύκολο δόγμα που χρησιμοποιεί ως άλλοθι το ακίνητο για να σου αρπάξει το βιος, την δούλεψη της ζωής σου, εκείνα που αποταμίευσες, εκείνα που φρόντισες να εξασφαλίσεις για τα γεράματά σου, για τα παιδιά σου, για τα εγγόνια σου. Φέρτα εδώ, τα χρειάζεται η πατρίς. Τελικά αυτή η πατρίς φαίνεται πως είναι άκολη, δεν στομώνει ποτέ. Επανέρχονται: Δεν φτάσανε αυτά που μας έδωσες. Δώσε και μια έκτακτη εισφορά που στη συνέχεια βέβαια θα γίνει μόνιμη, όπως όλες οι προσωρινές προβλέψεις των σοφών της πατρίδας.
Φόρος ακίνητης περιουσίας, ΕΤΑΚ και χαράτσι που θα τα ενοποιήσουν καθώς λένε για να μειώσουν το κόστος είσπραξης και την δυνατότητα αποφυγής, την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν πια ηλεκτρικό ρεύμα. Θα μας ξαναγυρίσουν στο λυχνάρι, στο μαγκάλι και στο φανάρι των τροφίμων.

Τεκμήριο πλούτου είτε είναι δικό σου το σπίτι που μένεις είτε είναι ξένο και πληρώνεις ενοίκιο, αφού και το ενοίκιο είναι τεκμήριο πλούτου. Που να πάει να μείνει πια ο κοσμάκης για να γλιτώσει. Θα μας ξαναγυρίσουν στις σπηλιές και στις αχυροκαλύβες.

Τέλος, φόρος εισοδήματος επί του μισθώματος που με τους ισχύοντες συντελεστές φορολόγησης αλλά και τους πρόσθετους και συμπληρωματικούς φόρους και τέλη υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει αθροιστικά τον συντελεστή αφαίμαξης του ενοικίου στο 77,85%. Ναι σωστά διαβάζετε στο απίστευτο 77,85%. Πρόκειται για ένοπλη ληστεία. Ψηλά τα χέρια κοροΐδο, σκάστα και πέσε τα εδώ και τώρα.

Πράγματι το μίσθωμα ενός εμπορικού ακινήτου, εκτός του φόρου κλίμακας και εκείνου της προκαταβολής για το επόμενο έτος, που είναι ίση με το 55% του φόρου, επιβαρύνεται με τον συμπληρωματικό φόρο 1,50% , με τον ειδικό φόρο που προβλέπεται στους κωδικούς 175 και 176 του Ε1 ίσο με 3%, με χαρτόσημο 3% και υπέρ ΟΓΑ 20% επί του χαρτοσήμου. Έτσι αν έχεις μια καλούτσικη σύνταξη μετά την ευδόκιμη επαγγελματική σου σταδιοδρομία και βρεθείς με εισόδημα πάνω από τις 26.000 €, τότε το έσοδο από το μίσθωμα του μαγαζιού σου θα επιβαρυνθεί αθροιστικά με 62,35%. Αν όμως υπήρξες στην ζωή σου πιο τυχερός ή πιο νοικοκύρης και βρεθείς με ένα εισόδημα μεγαλύτερο από 100.000 € τότε η αντίστοιχη επιβάρυνση θα είναι της τάξης του 77,85%.

Οι Έλληνες δεν είναι πλέον ιδιοκτήτες των ακινήτων που αγόρασαν ή έκτισαν με τις οικονομίες της ζωής τους. Είναι απλοί εισπράκτορες του κράτους και για την εργασία τους αυτή παίρνουν ως αμοιβή ένα μικρό μέρος του ενοικίου που εισπράττουν για λογαριασμό του.

Ντροπή σας Αργείοι αν όχι αχρείοι. Δεν κλέψατε μόνο τα όνειρα των ανθρώπων αυτής της γης. Κλέψατε και τα σπίτια τους. Κλέψατε τις ζωές τους.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.