ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 09:21

ΑΡΘΡΑ

Νίκος Γιαννιός

Ο Νίκος Γιαννιός είναι Πολιτικός Μηχανικός 

Ubuntu: Υπάρχω επειδή υπάρχουμε

1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023, 09:55

Αυτή η θαυμάσια λέξη της φτωχής γλώσσας των Μάο Μάο εκφράζει με τον πιο ηχηρό τρόπο την έννοια της συμπαράστασης, της συνεργασίας, και της αγαστής συνύπαρξης, στην κοινωνία των ανθρώπων.

Αυτή την λέξη, πολύ θα ήθελα να μπορούσα να την φωνάξω σε κάποια από τις δεκάδες των διαδηλώσεων που γίνονται αυτές τις ημέρες στους δρόμους και στις πλατείες των Ελληνικών πόλεων. Μα δεν μπορώ να το κάνω μαζί με εκείνους που φορούν μάσκες και ρίχνουν πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς. Δεν μπορώ να το κάνω με τους φανατικούς που κρατούν στειλιάρια για να κτυπούν όσους βρουν μπροστά τους, ντυμένα με κόκκινες σημαίες. Δεν μπορώ να το κάνω με τους εύπιστους που τους κινητοποίησαν με φτηνά προσχήματα και ψεύδη, γνωστά πολιτικά κέντρα αποτυχημένων ιδεοληψιών, ενόψει εκλογών. Δεν μπορώ να το κάνω με εκείνους που κουβαλούν ακόμη μίσος και φθόνο στις καρδιές τους. Δεν μπορώ να το κάνω υπό την σκέπη του έρποντος φασισμού της παρακμής, του λαϊκισμού και του διχασμού που δεν λέει να τελειώσει 78 χρόνια μετά από εκείνον τον οδυνηρό κόκκινο Δεκέμβρη του 1944.

Το ατύχημα των Τεμπών το ονόμασαν όλοι, με πομπώδη διάθεση: ΤΡΑΓΩΔΙΑ, τουτέστιν παράσταση εις την οποίαν ο ποιητής υμνεί στα θέατρα του πολιτισμού μας, τα πάθη και τα δεινά των θνητών, με τα οποία οι Θεοί τους τιμωρούν, για την ασέβεια και τις αμαρτίες τους. Τραγωδία, που είναι ταυτόχρονα και κωμωδία όπως λέει ο Σωκράτης στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και επιβεβαιώνει ο Αριστοτέλης αναφερόμενος στο έργο του Ομήρου. Η τραγωδία και η κωμωδία όμως συνυπάρχουν και ταυτίζονται, είναι η ίδια η ζωή. Αυτό πίστευαν οι αρχαίοι Αθηναίοι στην εποχή του μεγάλου πολιτισμού μας.

Εμείς σήμερα χρησιμοποιούμε τον όρο ιλαροτραγωδία για να περιγράψουμε καταστάσεις σαν κι αυτές που ζούμε αυτές τις ημέρες:

• Διαδηλώσεις εμπαθών παραπλανημένων που προσπαθούν να κρύψουν την πολιτική τους ταυτότητα για να ξεγελάσουν κάποιους από την πλειοψηφία των νοικοκύρηδων που θρηνούν για την άδικη απώλεια τόσων νέων παιδιών. Πλήθος λαού διαδηλώνει μας λέει υποκριτικά ο στημένος μαρκουτσοφόρος μπροστά στον κινητοποιημένο όχλο της αριστερής πανσπερμίας. Από κοντά και οι ηθοποιοί που θέλουν να τους αναγνωρίσουμε το χαρτί που πήραν από κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ ως Πανεπιστημιακό Δίπλωμα αλλά και ο αγαπητός κύριος Βαρουφάκης που τον έδειραν οι ψηφοφόροι του και αυτός νομίζει ότι τον κοπάνησαν μπράβοι της νύχτας. Γιατί μπράβοι κύριε Βαρουφάκη μου, σανό πουλάς στους ψηφοφόρους σου δεν πουλάς κόκα.

• Φλύαροι κακοποιητές της γλώσσας μας και ακριβοπληρωμένες γλάστρες από τηλεοράσεως, προσπαθούν να μας εξηγήσουν ποιος έφταιξε και ποια λάθη έγιναν για να γίνει το κακό και η κοτσάνα που ανεβάζει την ακροαματικότητα και πουλάει διαφημίσεις, πάει σύννεφο.

• Αδίστακτοι πολιτικοί που μας λένε ότι ευθύνονται όλοι οι άλλοι πλην αυτών που δεν ολοκληρώθηκε το σύστημα αυτοματισμού στην διακίνηση των τρένων, παρόλον ότι κυβέρνησαν στα τέσσερα από τα 9 χρόνια στην διάρκεια των οποίων η Πολιτεία παλεύει ανεπιτυχώς να το ολοκληρώσει.

Με αυτόν τον τρόπο η τραγωδία μετατρέπεται σε κωμωδία. ΛΑΘΗ; ποια λάθη; Λάθος είναι να πατήσεις το (3) αντί το (4) στο ανσασέρ. Λάθος είναι να γράψεις το «σ’ αγαπώ» με όμικρον. Λάθος είναι να πεις τρία και τέσσερα κάνουν οκτώ. Οι πράξεις και οι παραλήψεις κάποιων ανεκδιήγητων δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι λάθη είναι παραβάσεις που τιμωρούνται από τον νόμο και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος διότι υποκρύπτουν δόλον.

Το σύστημα αυτοματισμού, το οποίον εντούτοις λειτουργούσε απλά ο φωστήρας που έβαλαν κάποιοι σταθμάρχη δεν ήξερε πως, είναι πρόφαση του παρακράτους, του λαϊκισμού και άρρωστου συνδικαλισμού. Είτε με το χειροκίνητο είτε με το αυτόματο σύστημα πάντως, δυστυχήματα συνέβαιναν και συμβαίνουν καθημερινά σε όλον τον κόσμο, από τον 18ο αιώνα που κυκλοφορούν τα τρένα, μέχρι σήμερα, ακόμη και στα πιο σύγχρονα Ευρωπαϊκά κράτη ή στην Αμερική. Βλάβες παθαίνουν όλα τα μηχανήματα και λάθη κάνουν όλοι οι άνθρωποι.

Εδώ οι δικοί μας όμως χρειάστηκε να κάνουν εγκλήματα για να έχουμε νεκρούς στην Μαρφίν, στην Μάνδρα, στο Μάτι ή στα Τέμπη. Τους νεκρούς τους προκαλεί η ανεπάρκειά τους αλλά ενίοτε και η πολιτική τους σκοπιμότητα διότι τους νεκρούς τους χρειάζονται για να εκμαιεύουν πολιτικά οφέλη. Ναι δυστυχώς χρειάζονται νεκρούς για να φτιάχνουν πρότυπα. Τον αδικοχαμένο Πέτρουλα τον ξέχασαν όταν προέκυψαν οι νέοι νεκροί, Γρηγορόπουλος από την σφαίρα ενός βλάκα αστυφύλακα και Φύσσας που τον έσφαξαν σκόπιμα σε διατεταγμένη υπηρεσία οι Χρυσαυγήτες στα πλαίσια της άγριας κόντρας τους με το ΠΑΜΕ στην περιοχή των ταρσανάδων του Περάματος.

Ήδη ο Πρωθυπουργός δρομολόγησε τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, που κάποιοι επίορκοι αμφισβητούν σκοπίμως, ώστε να εντοπισθούν τα αίτια και οι υπεύθυνοι του δυστυχήματος και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο ευθύνες. Ευθύνες όχι μόνο για το συγκεκριμένο δυστύχημα αλλά και για τις λοιπές αθλιότητες της ανεπαρκούς δημόσιας διοίκησης. Η δικαιοσύνη θα ψάξει και για ρουσφέτια και για κλεψιές και για μίζες. Θα ανοίξουν και άλλοι φάκελοι ατυχημάτων και θα έχουμε σίγουρα πολλές εκπλήξεις.

Δυστυχώς μόνο ο Πρωθυπουργός της χώρας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς είναι ο μόνος σοβαρός και αξιόπιστος άνθρωπος τον οποίον μπορεί και πρέπει να εμπιστευτεί η χώρα: Είχε η κυβέρνησή του την ευθύνη να ολοκληρώσει το περιλάλητον σύστημα αυτοματισμού μέχρι το τέλος του 2023, αλλά δυστυχώς του έσκασε η μπόμπα στα χέρια προ της προθεσμίας αυτής και παρόλον ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του 2023 και χρόνος υπάρχει, ζήτησε συγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας γενικότερα ως υπεύθυνος Πρωθυπουργός, δια την μέχρι σήμερα εννιάχρονη καθυστέρηση του έργου. Είπε όμως ταυτόχρονα και την μεγάλη αλήθεια:

Για το τραγικό συμβάν φταίει το άθλιο κράτος μας και εγώ υπόσχομαι να θεραπεύσω όλες τις κακοήθειες της Δημόσιας διοίκησης, ώστε να μην ζήσουμε ξανά παρόμοιες τραγωδίες.

Την ανασυγκρότηση του ερειπώδους Κράτους που άφησε πίσω της η αλλαγή, επεχείρησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στα 1990 και τον έφαγε η σαπίλα τους συνδικαλισμού και της πολιτικής. Την υποσχέθηκε στην συνέχεια ο Κώστας Καραμανλής αλλά δεν κατάφερε ούτε αυτός να υπερνικήσει τα εμπόδια του πολιτικού συνδικαλισμού και του λαϊκισμού, που επί των ημερών του λεηλάτησε, σκότωσε αθώους και επεχείρησε να κάψει την Αθήνα. Τώρα την υπόσχεται ο χαρισματικός Κυριάκος κι εμείς ελπίζουμε να μπορέσει να τα βγάλει πέρα.
Αυτή η σαπίλα είναι που ευθύνεται αποκλειστικά για το δυστύχημα των Τεμπών. Η νομενκλατούρα με τους παχυλούς μισθούς και τις ευτραφείς συντάξεις, χωρίς γνώσεις και χωρίς ήθος μας κοιτάζει αφ’ υψηλού, μας κουνάει το δάχτυλο και απειλεί. Τώρα όμως στα Τέμπη την πάτησαν και όσο κι αν προσπαθήσει ο λαϊκισμός να τους καλύψει δεν θα γλυτώσουν την φυλακή. Τώρα είναι η ευκαιρία να τους βάλει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στο περιθώριο, εκεί όπου ανήκουν. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε επιτέλους ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος.

Ubuntu λοιπόν. Ας συνυπάρξουμε με ομόνοια και αγάπη, ας ξαναδώσουμε εφαλτήριο στη κοινωνία των Ελλήνων για μια νέα αρχή. Το δυστύχημα αυτό ας γίνει κίνητρο για την απαιτούμενη αυτοκάθαρση, ας βοηθήσουμε την Δημοκρατία να επικρατήσει του λαϊκισμού, ώστε το φως να διαλύσει το σκοτάδι μια για πάντα. Φως κόσμον παρέχει (Ξενοφών).

Ubuntu, αδέλφια είμαστε και ζούμε στην ίδια Πατρίδα.

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
ΦΛΟΙΣΒΙΟΣ 15.03.23
ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ, ΠΕΣΤΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΜΕΝΟΙ.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.