ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 15:35

ΑΡΘΡΑ

Νίκος Γιαννιός

Ο Νίκος Γιαννιός είναι Πολιτικός Μηχανικός 

Λογαριασμοί Ηλεκτρικής Ενέργειας: Aλήθειες και ψέματα

0 6 ΜΑΙΟΥ 2022, 18:07

Ακούω από το χαζοκούτι τερατολογίες και μου ανάβουν τα αίματα. Τετρακόσια ευρώ μου ήλθε ο λογαριασμός του ηλεκτρικού αυτόν τον μήνα, δηλώνει πρόθυμα ο κύριος που μιλάει στο μαρκούτσι της TV. Πάει η μισή σύνταξη. Οκτακόσια υπερθεματίζει η κυρία που σπρώχνει για να μπει μπροστά για να την δουν οι φιλενάδες της στην τηλεόραση. Οκτακόσια ευρώ για το εξοχικό που πάμε μόνο το καλοκαίρι και τα σαββατοκύριακα, οπότε περίλυπος και με στόμφο ο ανόητος που παριστάνει τον δημοσιογράφο οδύρεται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας που ανάβουν το φως για να κάτσουν να δουν τα παρακμιακά reality που προβάλλουν τα κανάλια προς ομαδική πανελλήνια αποχαύνωση.

Ακρίβειααααα! Μάλιστα κύριε με το μαρκούτσι. Δυστυχώς η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξυγίανση της αγοράς ενέργειας, σκόνταψε επάνω σε έναν πόλεμο και αστόχησε. Ένας ανόητος πόλεμος από τον οποίον δεν θα κερδίσει κανείς και ιδιαίτερα ο παράφρων αγράμματος δικτάτορας που τον ξεκίνησε και δεν ξέρει πως να τον τελειώσει. Ας ευχηθούμε να τελειώσει γρήγορα αλλιώς θα υποφέρουμε πολλαπλώς από την οικονομική κρίση που ήδη προκαλεί και ασφαλώς θα συνεχίσει να προκαλεί γενικότερα.

Ας μείνουμε όμως στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Οκτακόσια ευρώ έδωσε η κυρία αλλά ξέχασε να την ρωτήσει το παιδί με το μαρκούτσι, πόσες κιλοβατώρες είχε ο λογαριασμός της και ποια χρονική περίοδο αφορούσε. Κι εγώ που έχω τον μετρητή στον τοίχο του σπιτιού και την πόρτα της περίφραξης του εξοχικού κλειδωμένη, μου μετρούν την κατανάλωση μια φορά τον χρόνο και την πληρώνω όλη μαζί.

Αλλά και ο άλλος κύριος με τα 400 ευρώ παρέλειψε να πει ότι το ποσό αυτό το βρήκε προφανώς στον ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ λογαριασμό και όχι στον ΕΝΑΝΤΙ, γιατί μόνο στον λογαριασμό του τετραμήνου χρεώνουν οι εταιρείες την ρήτρα της αναπροσαρμογής και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ενώ στους έναντι λογαριασμούς χρεώνουν κάποιο ποσό για την κατανάλωση και πιστώνουν την αντίστοιχη επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Με τον τρόπο αυτό όσοι έχουμε ζητήσει να λαμβάνουμε μηνιαίους λογαριασμούς, πληρώνουμε λίγα ευρουδάκια στους έναντι και τρώμε την σφαλιάρα στον εκκαθαριστικό του τετραμήνου.

Αντιθέτως όσοι πληρώνουν ανά τετράμηνο βλέπουν στον λογαριασμό τους μαζί με την ρήτρα αναπροσαρμογής και την κρατική επιχορήγηση και αντιλαμβάνονται πόσα πληρώνουν παραπάνω τον μήνα. Η διαφορά στους μηνιαίους λογαριασμούς έφτασε στην μεγαλύτερη τιμή της το 100%, μόλις στον Μάρτιο όπου η Ρήτρα χρέωσε 272,68 €/Mwh.

Πράγματι ο μηχανισμός που προβλέπει την ρήτρα ενώ ισχύει επί πολλά χρόνια δεν μας χρέωσε τίποτα προ της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων, διότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών λειτουργούσε αποτελεσματικά. Η ρήτρα εμφανίστηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2021 με 52,50 €/Mwh και κατέληξε στα 246,60 €/Mwh τον Απρίλιο που μας πέρασε. Τώρα πλέον με τις πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις, θα δούμε τους λογαριασμούς μας να μειώνονται δραστικά στο άμεσο μέλλον. Βέβαια η αντιπολίτευση ζητά πλαφόν στην λιανική για να πει φυσικά κάτι που είναι μεν διαφορετικό αλλά και αρκετά ανόητο ταυτόχρονα.

Έτσι λοιπόν για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3600 Kwh τον χρόνο, με τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά θα έβλεπε στον μηνιαίο λογαριασμό του περίπου 90 €, έναντι των 60 € του Ιανουαρίου του 2021 και των 45 € στην προ της εφαρμογής της ρήτρας περίοδο. Ο επόμενος λογαριασμός θα επανέλθει στα 60 € με τις νέες ρυθμίσεις. Αυτό θα συμβεί μόνο αν μπείτε στον κόπο να κοινοποιείτε κάθε μήνα την κατανάλωσή σας στον πάροχο από τον οποίον προμηθεύεστε ηλεκτρική ενέργεια αφού οι λεβέντες της ΔΕΔΔΗΕ βγαίνουν μόνο μια φορά κάθε τέσσερεις μήνες για να μετρήσουν. Αν περιμένετε τους λογαριασμούς του τετραμήνου ή έστω τους εκκαθαριστικούς θα τους βλέπετε αρκετά μεγάλους σε αντίθεση με τους έναντι των ολίγων ευρώ.

Έτσι έχουν τα πράγματα. Ο πόλεμος τίναξε στα ύψη την τιμή του αερίου και του πετρελαίου, τα λαμόγια βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν αρπαχτές, στα λογιστήρια των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας εργάζονται καθυστερημένοι και οι λεβέντες της ΔΕΔΔΗΕ βγαίνουν να δουν τις καταναλώσεις κάθε τέσσερεις μήνες. Και ενώ το καπέλο διακυμάνθηκε από 15 έως 45 ευρώ τον μήνα ακούσαμε για πολύ φουσκωμένους λογαριασμούς του τετραμήνου εννοείται όπου το καπέλωμα έφτασε μέχρι τα 180 ευρώ στο τετράμηνο.

Μέχρι να λύσει η κυβέρνηση το πρόβλημα υπάρχει λύση. Μετρήστε μόνοι σας την κατανάλωσή σας και ζητήστε μηνιαίο λογαριασμό. Εναλλακτικά πληρώστε κάθε μήνα ο ¼ του λογαριασμού που υπολογίζετε να σας έλθει στο τετράμηνο για να μην αντιμετωπίζεται λογαριασμούς μαμούθ κάθε τέσσερεις μήνες.

Αύξηση υπάρχει αλλά όχι τόσο δραματικά μεγάλη όσο την παρουσιάζουν κάποιοι που με δόλο μας παραπληροφορούν ή κάποιοι άλλοι ηλίθιοι που δεν διακρίνουν την διαφορά του μηνός από το τετράμηνο.

Στην χώρα όπου ευδοκιμεί η φαιδρά πορτοκαλέα μας παραπληροφορούν επίορκοι λαϊκιστές πολιτικοί και αγράμματοι μαρκουτσοφόροι δημοσιολόγοι, εμείς δε απαιτούμε τα πάντα από τους άλλους.
Στο γνωστό απόφθεγμα του John Kennedy:

«Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα,
αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου.»

Θα προσθέσω το ερώτημα: κι εμείς για τον εαυτό μας τι κάνουμε; Ας μην ανεχθούμε πια:

• Την παραπληροφόρηση, λαϊκιστών πολιτικών και ανοήτων τηλεοπτικών ανταποκριτών.

• Την δυσλειτουργία που επιβάλουν τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι και ηλίθιοι λογιστές που μας φορτώνουν κάθε 4 μήνες φουσκωμένους λογαριασμούς.

• Τα λαμόγια που εκμεταλλεύτηκαν την κρίση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου για να φουσκώσουν περεταίρω τους λογαριασμούς μας.

Ας διαμαρτυρηθούμε με όποιον πρόσφορο τρόπο μπορεί ο καθένας μας. Η Κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της και να βάλλει πλαφόν στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως υποσχέθηκε.

Ήδη στην αγορά υπάρχουν προσφορές χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Ας προτιμήσουμε τους εντιμότερους και φθηνότερους παρόχους. Έτσι θα αποκατασταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων που θα ρίξει περαιτέρω τις τιμές.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.