ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 14:16

ΑΡΘΡΑ

Νίκος Γιαννιός

Ο Νίκος Γιαννιός είναι Πολιτικός Μηχανικός 

Η παρακμή του κόσμου μας

1 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 21:28

Το ως πότε του Ρήγα ισχύει ακόμη για πολλούς

Αναφέρομαι στην παρακμή του Ελληνικού κόσμου, μιας κοινωνίας ανθρώπων που υπηρέτησαν τον πολιτισμό και τις επιστήμες, με μια διαδικασία προοδευτικής άνθησης, σε βάθος χρόνου, μέχρι της στιγμής της βίαιης και απρόοπτης διακοπής των διεργασιών και δραστηριοτήτων, ελευθέρων ανθρώπων, οι οποίες στήριζαν και εγγυώντο την πρόοδο. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο κόσμος μας και ο πολιτισμός που δημιούργησε, ουδέποτε υπέστη εσωτερική κατάρρευση από κορεσμό. Τον έβλαψαν πάντοτε οι βάρβαροι και οι αναβαρβαρισμένοι.

Η παρακμή του Ελληνικού κόσμου διακρίνεται σε τρεις συνεχόμενες περιόδους με διαφορετικά γενεσιουργά αίτια και χαρακτηριστικά. Την δημιούργησαν τα αδέλφια μας όπως θα δούμε στην συνέχεια με την απληστία και τον φθόνο, αισθήματα που δεν θα έπρεπε να μετέχουν της ημετέρας παιδείας, ειδικά μετά τον Πλάτωνα και τον Χριστό.

Ξεκινά με τους Ρωμαίους οι οποίοι έχουν απωλέσει την ανάμνηση της Ελληνικής καταγωγής τους και διαρκεί 510 χρόνια από την μάχη της Πύδνας το 168 π.Χ όπου κατανικούν τους Μακεδόνες και τελειώνει με την απαρχή του ανατολικού κράτους που ίδρυσε ο μέγας Κωνσταντίνος το 324 μ.Χ

Η δεύτερη φάση της παρακμής είναι εκείνη των Βυζαντινών Χριστιανών. Ξεκινά το 324 με τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και τελειώνει μετά από 1.129χρόνια το 1453 με τον Μωάμεθ τον πορθητή.

Η τρίτη είναι εκείνη των Μουσουλμάνων. Ξεκινά το 1453 και διαρκεί μέχρι σήμερα επί 568 χρόνια.

Οι Ρωμαίοι θαυμάζουν και μιμούνται τον πολιτισμό των Ελλήνων και τέλος έρχονται και τον λεηλατούν. Καταργούν έτσι τις εστίες παραγωγής γνώσης και προόδου. Αρχικά σκοτώνουν τις πατρίδες των αδελφών τους στην Καμπανία, στην Πούλια, στην Καλαβρία και στην Σικελία και στην συνέχεια τα κέντρα πολιτισμού στην ηπειρωτική Ελλάδα, Αθήνα, Κόρινθο κλπ. για να καταλήξουν στην καταστροφή των Ελληνιστικών κέντρων, με κυρίαρχο εκείνο της Αλεξάνδρειας, της Κλεοπάτρας των Πτολεμαίων, όπου άνθιζαν τότε οι επιστήμες.

Οι Βυζαντινοί Χριστιανοί αποτελειώνουν ότι δεν λεηλάτησαν οι Ρωμαίοι. Οι φιλοσοφικές σχολές κλείνουν. Οι Ολυμπιακοί αγώνες καταργούνται. Οι βιβλιοθήκες καίγονται, τα αγάλματα γίνονται ασβέστης και όσοι ναοί δεν μπορούν να αλλάξουν χρήση ξυρίζονται από εδάφους. Ο όμορφος κόσμος των Ελλήνων τελειώνει. Οι Έλληνες ονομάζονται Ρωμιοί και η λέξη Έλλην σημαίνει ειδωλολάτρης, τουλάχιστον μέχρι την εποχή του Πλήθωνα του Γεμιστού.

Η φάση των Μουσουλμάνων έχει δύο διακριτές περιόδους. Η πρώτη διαρκεί μέχρι το 1920 και είναι εκείνη των Οθωμανών οι οποίοι διατηρούν την μνήμη της ελληνικής καταγωγής τους. Οι Οθωμανοί δημιουργούν ευφυώς μια ισχυρή αυτοκρατορία η οποία σέβεται τις μειονότητες και σε αυτές στηρίζει την πρόοδο και την ευημερία της. Η δεύτερη που διαρκή μέχρι σήμερα είναι εκείνη των Τούρκων, Σουνιτών Μουσουλμάνων, των εξισλαμισμένων Χριστιανών που μισούν την Ελληνική καταγωγή τους, εχθρεύονται και φοβούνται τις πλέον των 60 εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες που υπάρχουν σήμερα στην επικράτειά τους και επάνω σε αυτό τον φόβο και το μίσος στηρίζουν την ύπαρξη τους. Τούρκος είναι η νέα εθνοτική ταυτότητα την οποίαν υιοθέτησαν οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι στα 1920, με τον Κεμάλ, για να ξεχωρίσουν από τους Χριστιανούς Έλληνες, τους οποίους κυνήγησαν και έσφαξαν ξεκινώντας από τον Πόντο, την γη των Κομνηνών.

Οι Οθωμανοί ή Οσμανλήδες, είναι απόγονοι του μεγάλου Οθμάν ή Οσμάν που έζησε εκεί στο Δορύλαιο (Εσκί Σεχίρ) τον 13ο αιώνα και κατάφερε να επεκτείνει την ζώνη επιρροής της κάστας του στην γύρω περιοχή, ιδρύοντας την ομώνυμη αυτοκρατορία. Οποία ειρωνεία της μοίρας: Όλα ξεκινούν όταν ο Ιωάννης Κομνηνός, αδελφός του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Α΄ γίνεται εξωμότης και καταφεύγει στην αυλή του Σουλτάνου Μεσούντ Α΄. Γίνεται μουσουλμάνος και παντρεύεται την Καμερώ, κόρη του Μεσούντ. Ο γιός του Κουταλμίς γνωστός και ως Καγιά Αλπ, του χαρίζει ένα γιο τον Σουλεϊμάν Σαχ που γίνεται σουλτάνος, στην θέση του παππού του. Αυτός είναι ο παππούς του Οσμάν Α΄ γιου του Ερτοργούλ, που κατέληξε με 400 οικογένειες εκεί στο Δορύλαιο το 1.235, μετά από τον τυχαίο πνιγμό του πατέρα του στον Ευφράτη.

Διακόσια χρόνια αργότερα, στα 1432, εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας ο Μωάμεθ ο πορθητής, γιος του Σουλτάνου Μουράτ Β΄ και της ελληνίδας Χιουμά Χατούμ. Ο Μωάμεθ, άτομο εξαιρετικά μορφωμένο και οξυδερκές, μιλούσε ελληνικά και ήταν κρυπτό – Χριστιανός Αλεβίτης. Επεχείρησε ανεπιτυχώς να συνενώσει τις δύο θρησκείες σε μία αλλά η βασιλεία του υπήρξε υποδειγματική. Αντικατέστησε την χριστιανική ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Βυζαντίου με εκείνη των Μουσουλμάνων Οθωμανών και σφράγισε αυτήν την αλλαγή με την χριστιανική ταφή του. Η σωρός του διατηρημένη με ταρίχευση κείται μεταξύ των Βυζαντινών νεκρών Αυτοκρατόρων στα ερείπια της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων πάνω στα οποία χτίσθηκε το Φατίχ Τζαμί, για να προστατεύει την κληρονομιά που άφησε. Για τον λόγο αυτόν δεν τολμούν σήμερα οι Νεότουρκοι Σουνίτες να ανοίξουν ξανά τον τάφο του.

Η ιστορία δυστυχώς, ονόμασε εσφαλμένα «Ελληνική Επανάσταση», τον πόλεμο των Χριστιανών, Ελλήνων και Αλβανών κατά των Μουσουλμάνων Οθωμανών αδελφών τους, Ελλήνων και Αλβανών επίσης, στον Μοριά και στην Ρούμελη και η παρακμή ονομάζει σήμερα, εξ ίσου εσφαλμένα, Έλληνες τους Χριστιανούς και Τούρκους τους Μουσουλμάνους απογόνους των Βυζαντινών πληθυσμών και των Οθωμανών.

Πιάσαμε τις δύο ακτές του Αιγαίου και βάλαμε σύνορα έχθρας και μίσους ανάμεσά μας, μα όσες φορές πήγα απέναντι με υποδέχθηκαν με ευγένεια και μου μίλησαν στην γλώσσα μας όσοι ακόμη την κατέχουν.

Ο Πόντιος κ. Ερντογκάν, θέλω να πιστεύω εσκεμμένα, οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο στο Αιγαίο, αλλά στην απέναντι ακτή ήδη ετοιμάζονται για μια επίθεση φιλίας. Αυτό τουλάχιστον κατάλαβα από την κοινή διακήρυξη, μετά την πρόσφατη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης των έξι κομμάτων της Τουρκικής αντιπολίτευσης. Εμείς στην απ’ εδώ μεριά το ακούσαμε αυτό;

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Κωσταντής Σεϊρλής 21.02.22
Εξαιρετικό άρθρο, συγχαρητήρια καί ευχαριστώ !
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.