ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 14:58

ΑΡΘΡΑ

Νίκος Γιαννιός

Ο Νίκος Γιαννιός είναι Πολιτικός Μηχανικός 

Πολακίζειν, η αλαζονεία της ανευθυνότητας

0 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021, 13:52

Να το κάνουμε το εμβόλιο κατά του Covid 19, ή να μην το κάνουμε. Να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων ή έστω κάποιων οι οποίοι ανήκουν σε ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, όπως νοσηλευτές, διδακτικό προσωπικό, οδηγοί ταξί και λεωφορείων κλπ, ή όχι.

Ας δούμε τις δύο ακραίες απόψεις:

Δεν θα ασχοληθούμε φυσικά με τους «ψεκασμένους» αρνητές, εκείνους που λένε πχ. «εγώ δεν πιστεύω στο εμβόλιο» λες και πρόκειται για κάποιο είδος πολιτικού ή θρησκευτικού δόγματος ή τους άλλους, εκείνους που πιστεύουν ότι πρόκειται για σκευωρία προκειμένου οι παγκόσμιοι εξουσιαστές να μας βάλουν ένα τσιπάκι για να μας παρακολουθούν και να μετρούν τις κλανιές που ρίχνουμε στην διάρκεια του βίου.

«Δεν θα κάνω το εμβόλιο εάν δεν ολοκληρωθεί και η 3η φάση, όπως συνηθίζεται να γίνεται με όλα τα εμβόλια» μας είπε ο κύριος Πολάκης, ιατρός και πρώην υπουργός υγείας. Τι είπε δηλαδή ο άνθρωπος; Είπε το αυτονόητο. Ναι το αυτονόητο υπό καθεστώς κανονικών συνθηκών και κανονικές συνθήκες δεν έχεις όταν αντιμετωπίζεις μια θανατηφόρα λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας.

Να θυμηθούμε εκείνη την «Ισπανική γρίπη» του 1918 με τα περίπου 50 εκ. θύματα. Θα το άντεχε σήμερα η Ευρώπη και η ανθρωπότητα γενικότερα κάτι ανάλογο; Όχι βέβαια και για τον λόγο αυτό η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, προ της ανάγκης, απεφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες αποδεχόμενη και τις μικρές έστω αστοχίες ή παρενέργειες τις οποίες μπορεί να προκαλέσει ο εμβολιασμός, όπως και συνέβη. Σωστή και σοφή απόφαση. Ρισκάρουμε την ζωή μερικών δεκάδων συνανθρώπων μας αλλά σώζουμε την ζωή εκατομμυρίων.

Αυτή είναι η πραγματικότητα αγαπητέ γιατρέ. Σε αυτή την πολύ ανεκτική Δημοκρατία που ζούμε, μπορεί να λέμε πως είμαστε όλοι ίσοι, κάποιοι ωστόσο φαίνεται πως είναι πιο ίσοι από τους άλλους, ή τουλάχιστον αυτό πιστεύουν. Άλλα, μαγκιά ο γιατρός. Κάντε το εμβόλιο εσείς κορόιδα και όταν κλείσει ο κύκλος θα το κάνω κι εγώ με τα παιδιά μου, στα σίγουρα και χωρίς ρίσκο.

Ευτυχώς που δεν σε είχαμε υπουργό υγείας τώρα μέσα στην πανδημία του είπε η πρώην σύντροφος του, κυρία Κωνσταντοπούλου, θα κλαίγαμε εκατομμύρια νεκρούς με το μυαλό που κουβαλάς.

Την άλλη άποψη την εξέφρασαν πεντακάθαρα πολλοί εξαίρετοι νομικοί μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικός διότι εξυπηρετεί, δια της επιδιωκόμενης ανοσίας, το κοινό συμφέρον που είναι η υγεία του συνόλου των πολιτών της χώρας μας.
Ακούμε βέβαια και όλες τις δυνατές αποχρώσεις επιφυλάξεων και από τις δύο πλευρές:

• Ναι καθίσταται υποχρεωτικός εμμέσως ο εμβολιασμός των παιδιών όταν δεν επιτρέπεται η φοίτηση των μη εμβολιασμένων στα Δημόσια σχολεία.

• Μας απαγορεύεται η μετάβαση σε κάποιες χώρες αν δεν έχουμε κάνει προηγουμένως κάποια εμβόλια.
Σύμφωνοι αλλά αυτά είναι εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει με άνεση χρόνου τις υποχρεωτικές περιόδους δοκιμών.
Σωστά αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ανεμβολίαστους να έρχονται σε επαφή με παιδιά, ασθενείς και γενικότερα με ανυποψίαστους πολίτες.

• Και το Δημοκρατικό μου δικαίωμα της αυτοδιάθεσης πως κατοχυρώνεται μας ρωτά ο προβληματισμένος;
Η απάντηση βρίσκεται στην προβλεπόμενη από την Δημοκρατία, διαδικασία ισορροπίας μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Δεν σε υποχρεώνουμε να εμβολιαστείς αλλά:

• Σου απαγορεύουμε να έρχεσαι σε στενή επαφή με άλλους για να μην τους μολύνεις αν εσύ μολυνθείς. Άρα δεν μπορείς να εργαστείς αν είναι υποχρεωτική η φυσική σου παρουσία στους χώρους δουλειάς.

• Αν βγεις έξω για άσκηση, αναψυχή ή για ψώνια, θα πρέπει να τηρείς αυστηρά τους κανόνες ασφαλείας. Ήτοι θα πρέπει να φοράς διπλή μάσκα και να μην πλησιάζεις άνθρωπο σε απόσταση μικρότερη των 2,00 μέτρων. Πρόσθετα θα φοράς το ειδικό σήμα που θα φέρουν υποχρεωτικά όλοι οι ανεμβολίαστοι, για να σε αποφεύγουν οι άλλοι.

• Αν μολυνθείς θα καταβάλεις το αντίτιμο των νοσηλίων που θα απαιτηθούν μέχρι την αποθεραπεία σου.

• Αν μολύνεις άλλους ομοίως θα καταβάλεις την δαπάνη των νοσηλίων που θα απαιτηθούν μέχρι την αποθεραπεία τους και οποιαδήποτε άλλη αποζημίωση τους επιδικαστεί νομίμως.

Συμπέρασμα. Δεν θες γιατρέ μου να κάνεις το εμβόλιο; Σεβαστή η επιθυμία σου. Κάτσε μέσα στο σπίτι σου και μην το κάνεις. Αν όμως βγεις και κυκλοφορήσεις θα σε συνοδεύουν και οι ευθύνες που μόλις άκουσες; Γκέκε;
Αυτή η άποψη καλύπτει όλες τις Δημοκρατικές μου ευαισθησίες.

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.