ΑΡΘΡΑ

Νίκος Γιαννιός

Ο Νίκος Γιαννιός είναι Πολιτικός Μηχανικός - Λογοτέχνης.

Trump - ουκισμός

1 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021, 17:33

Τον είδα να κρατά ένα έξυπνο τηλέφωνο και να λέει. Αυτό κάποτε το έφτιαχναν εδώ, τώρα το φτιάχνουν σε μια φτωχή χώρα κάπου στην Ασία. Τότε στοίχιζε 800 δολάρια και το πουλούσαν 900. Τώρα τους στοιχίζει 100 αλλά και πάλι 900 το πωλούν.

Τότε κέρδιζαν 100 δολάρια στο κομμάτι και τώρα κερδίζουν 800. Μπράβο τους, αλλά για γίνει αυτό κάποιοι Αμερικανοί έχασαν την δουλειά τους. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε πια. Ήταν η πρώτη υπόσχεση που έδωσε στους Αμερικανούς ψηφοφόρους για την κατάργηση της παγκοσμιοποίησης. Εξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ και την υπόσχεση που έδωσε στους άνεργους Αμερικανούς την έκανε πράξη.

Πάνε οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, έγιναν όλες άγραφο χαρτί και ο κόσμος αναθάρρεψε. Κι εμείς που για την μεγάλη απάτη του καπιταλισμού γράφαμε από το 2001 ότι θα φέρει φτώχια και δυστυχία αντί ελπίδα στον τρίτο κόσμο, νιώσαμε ότι δικαιωθήκαμε. Πήγαν δήθεν να δώσουν δουλειά και χρήματα στους φτωχούς του κόσμου για να ζήσουν καλύτερα και ταυτόχρονα να μας φέρουν στην Πατρίδα τα ίδια προϊόντα φθηνότερα. Αλλά αντ’ αυτού, εκμεταλλεύτηκαν τους φτωχούς για να κερδίσουν περισσότερα. Αυτή η απληστία δεν θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να ωφελήσει κανένα πλην εκείνων που συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι.

Και στην εξωτερική πολιτική φάνηκε ότι είχε σχέδιο να απομακρύνει την Αμερική από τις δεσμεύσεις που είχαν δημιουργήσει ανοήτως οι προκάτοχοί του χωρίς εμφανή οφέλη για την Αμερική, δημιουργώντας αναστάτωση και φέρνοντας πόνο σε άλλους:

• Την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ανακίνηση των εθνικών παθών στα Βαλκάνια, που προκάλεσε ο κ. Κλίντον με πρόσχημα τον εκδημοκρατισμό και την δήθεν απελευθέρωση από την δουλεία των κακών Σέρβων, των λοιπών Σλαβικών μειονοτήτων.

• Την φωτιά που άναψε ο κ. Ομπάμα σε πέντε χώρες της Μεσογείου με πρόσχημα την αραβική άνοιξη, με την οποία θα έφερνε την Δημοκρατία στον Αραβικό κόσμο και πέτυχε να διαλύσει κοινωνικά και οικονομικά την Συρία και την Λιβύη. Ευτυχώς οι υπόλοιπες γλίτωσαν τότε.

Και για αυτά είχαμε φέρει κάποτε τις αντιρρήσεις μας και τα πράγματα έδειχναν ότι θα ομαλοποιηθούν, αλλά δεν άργησε να έλθει η απογοήτευση. Τα περί ειρηνοποιού εξωτερικής πολιτικής απεδείχθησαν φρούδες ελπίδες. Ο Τραμπισμός περιορίσθηκε σε μια δολία απόσυρση από το πολιτικό προσκήνιο στην Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή αφήνοντας χώρο στον αρρωστημένο Νεοοθωμανισμό του πόντιου Ταγίπ και στους Τζιχαντιστές, ενώ ταυτόχρονα αναλώθηκε σε μια διελκυστίνδα φιλίας - εχθρότητας με τον άλλο άρρωστο της ανατολικής Ασίας, τον χοντρό αδελφοκτόνο Κιμ, σε μια προσπάθεια επίδειξης επιθετικής εξωτερικής πολιτικής. Δεν προσπάθησε να λύσει προβλήματα. Σήκωσε το χαλί και πέταξε τα σκουπίδια από κάτω για να κρύψει και έπειτα βγήκε και χόρεψε στα φώτα της ράμπας σαν πριμαντόνα της Μπελ Επόκ. Εδώ είμαι θαυμάστε με.

Και εκεί που όλοι είμαστε πρόθυμοι να θεωρήσουμε τις διάφορες καταγγελίες που έφθαναν στα αυτιά μας ως υπερβολές των Δημοκρατικών, είδαμε σιγά σιγά αυτόν τον άνθρωπο στον οποίο επένδυσαν ελπίδες, όχι μόνον οι απλοί πολίτες των ΗΠΑ αλλά και ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας, να ξεγυμνώνεται και να αποκαλύπτει την πολιτική, γνωστική και αξιακή του ανυπαρξία. Μέχρι την στιγμή της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος που τον πέταξε από την εξουσία, ξεκάθαρα και με μεγάλη διαφορά.

Τον Τραμπισμό δεν πρέπει να τον δούμε σαν φαινόμενο, γιατί θα χάσουμε την πραγματική εικόνα. αλλά σαν αποτέλεσμα της αμφιβόλου αποτελεσματικότητας αντίδρασης στα λάθη των άλλων. Αγανακτισμένη και απελπισμένη η Αμερική χαράμισε τέσσερα χρόνια σε έναν ανόητο και κακοποιό λαϊκισμό. Προκαλούσε σύγχυση ασφαλώς η αντιστροφή των ρόλων μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολική, μέχρι την στιγμή που η μάσκα γλίστρησε και έπεσε.

Ωραιοπαθής μεθυσμένος από την χλιδή του πλούτου και την δύναμη της εξουσίας νόμισε πως έγινε Θεός ή Βασιλιάς ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων, και έστειλε τους ντοπαρισμένους από έναν εριστικό λόγο μαχητές του στον ιερό πόλεμο, όπως έκαμε κάποτε ο Γέρος του Βουνού με τους Χασισένιους. Φρούτο του ηδονικού παρακμιακού λαϊκισμού, θα τον ξαποστείλουν σύντομα στην λήθη ή στην αιώνια χλεύη.

Ξεφτίλισε τις αξίες επάνω στις οποίες είναι δομημένη η Αμερικανική Δημοκρατία και πρόδωσε εκείνους που τον πίστεψαν, μέσα και έξω από την χώρα του. Αυτό είναι το τέλος του φαινομένου Τράμπ και ας γίνει μάθημα σε όλους, αλλά κυρίως σε εκείνους που ευθύνονται για την εμφάνισή του.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τώρα την μεγάλη υποχρέωση να πετύχει την συμφιλίωση που χρειάζεται η χώρα του αλλά και να θεραπεύσει τις πληγές από τα ολέθρια λάθη της Αμερικανικής πολιτικής, του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος.

Η μεγάλη Δημοκρατική Δύναμη πρέπει πολύ σύντομα να επανέλθει στον ρόλο του εγγυητή της ειρήνης και της ευημερίας, που της έχει εμπιστευτεί η Ιστορία και της αναγνωρίζει η ανθρωπότητα. 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Αλεξάντερ 15.01.21
Γιαυτά που έκανε τον ξαποστείλαμε. Ακριβώς για τις βρόμικες παρεούλες του με τους φασίστες που έκανε και τις βρομοδουλειές του.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.